Van Uytvanck haalt set op en staat eerste keer in 2e ronde: "Eindelijk gelukt"

  Australian Open

  Alison Van Uytvanck (68)
  Clara Burel (130, Kwal.)
  4
  1
  6
  6
  2
  3
  6
  3
  4

  Het is Alison Van Uytvanck eindelijk gelukt. Bij haar 7e Australian Open is ze eindelijk door de eerste ronde geraakt. Toch kwam dat niet vanzelf: de 26-jarige Belgische (WTA-67) moest een set ophalen tegen de Franse tiener en kwalificatiespeelster Clara Burel (WTA-237): 4-6, 6-3, 6-4 in 2 uur.

  19 jaar is Burel en met een 3e ronde van Roland Garros in haar rugzak. Gekomen uit de kwalificaties speelde ze onbevangen tegen Van Uytvanck. Die dacht het moeilijkste al gedaan te hebben, toen ze meteen brak. Maar de rebreak van de Française op love was de voorbode voor een lastige match.

   

  De 2 vrouwen maakten veel fouten in de 1e set, alleen maakte Burel dubbel zoveel winners als Van Uytvanck. In een ellenlang 7e spelletje gaf Van Uytvanck een 2e keer haar opslag prijs: de 1e set was in 40 minuten voor Burel.

   

  En dat ondanks een dramatisch 1e opslagpercentage van net 40 procent én liefst 7 dubbele fouten. In de hele match sloeg ze er 13.

   

  Allebei hadden ze het lastig om hun opslag te behouden: liefst 13 breaks vielen er te noteren. Van Uytvanck wist dat het knokken zou worden en ze krikte haar niveau set per set op. Zo draaide ze de rollen. In set 2 sloeg ze iets meer winners, in set 3 dubbel zoveel als Burel.

   

  Naar het einde van elke set toe had de Belgische de bovenhand: in set 2 ging het van 3-3 naar 6-3 en in set 4 van 3-4 naar 6-4. Met een ace maakte ze het af. Opdracht volbracht, was Van Uytvanck duidelijk blij.

   

  In de volgende ronde wacht de Kazakse Joelija Poetintseva (WTA-28), die de Amerikaanse Sloane Stephens (WTA-41) wipte.

  Ik heb nu op elk grandslamtoernooi een wedstrijd gewonnen. Dat is mooi.

  Alison Van Uytvanck

  Van Uytvanck: "Eindelijk na 7 jaar"

  "Oef, na 7 jaar sta ik hier eindelijk eens in de volgende ronde", zei Van Uytvanck opgelucht. "Ik had vaak pech met de loting, maar nu is het eindelijk gelukt."

   

  "Het was helemaal niet gemakkelijk. Ik begon niet goed aan de partij en had het lastig met de zon en de schaduw. Ik zag de bal niet altijd even goed. Maar ik heb me kunnen herpakken."

   

  "Ik heb nu op elk grandslamtoernooi een wedstrijd gewonnen. Dat is mooi." Maar tegen de Kazakse Joelia Poetintseva wordt een ticket voor de 3e ronde niet gemakkelijk.

   

  "Ik heb nog nooit van haar gewonnen", zucht Van Uytvanck. "Haar spel ligt me gewoon niet. Ze heeft een opvliegend karakter. Als ik haar een racket kan laten breken, ben ik op de goede weg. Zij is de favoriete, dus de druk ligt bij haar."