Kirsten Flipkens knokt bij rentree tegen Venus Williams: "Logisch verlies"

  Australian Open

  Kirsten Flipkens (277)
  Venus Williams (170)
  5
  1
  7
  2
  2
  6

  Kirsten Flipkens, die afgelopen nacht als eerste Belgische in actie kwam op de Australian Open, heeft het onderspit moeten delven tegen Venus Williams: 7-5, 6-2. Flipkens moest zich in allerijl klaarstomen voor Melbourne na een enkelblessure. "Het ging beter dan ik verwacht had."

  Flipkens en Venus Williams zijn ondertussen al tennisveteranes: Flipkens is 35 jaar en nummer 90 van de wereld, de Amerikaanse is al 40 en 81e. Het was hun 5e onderlinge duel, het staat nu 3-2 voor Williams.

   

  Flipkens was goed aan het jaar begonnen, maar na een omgeslagen enkel vorige maand in Abu Dhabi moest ze in een race tegen de klok fit geraken. Ze begon dan ook met de nodige twijfels aan de match.

   

  Nadat ze enkele breakballen had weggewerkt, ging ze in het belangrijke 7e spelletje als eerste door de opslag van Williams. Ze kon die break evenwel niet bevestigen. Ze kwam 30-0 voor, maar Williams won toen 6 punten op een rij. Flipkens probeerde dan nog een tiebreak af te dwingen, maar toen moest ze haar 2e break toestaan.

   

  Williams liep in de 2e set uit tot 4-1, maar onze landgenote gaf zich nog niet gewonnen. Ze werkte 3 breakballen weg (0-40), maar in het 8e spelletje lukte datzelfde niet meer. Bij de 2e matchbal was de definitieve break een feit. (lees reactie Flipkens onder foto)

  "Tevreden over mijn niveau na maand zonder tennis"

  De ervaren Flipkens kon haar verlies een plaats geven.  Ze speelde op de Margaret Court Arena haar 1e match sinds haar enkelblessure exact een maand geleden in Abu Dhabi.

   

  In haar 13e Australian Open toonde ze een paar mooie dingen, maar ging logischerwijze onderuit tegen de 7-voudige en hoger geplaatste grandslamkampioene. "Voor ik het terrein betrad, zat ik met één groot vraagteken. Ik had de laatste tijd heel wat pech. Zo wilde ik vrijdag mijn enkel testen door een set te spelen, maar met de regen moesten we telkens een terrein met zijn vieren delen."

   

  "Pas gisteren kon ik voor de eerste keer deftig trainen. Ik speelde een 15-tal punten met Alison Van Uytvanck. Kortom, ik wist dat het lastig zou worden, maar op het eind van de rit speelde ik beter dan ik ooit had durven te denken. Ik ben tevreden over mijn niveau na bijna een maand zonder tennis."

   

  Met 23 winners, 30 directe fouten en 11 toegestane breakballen was Flipkens evenwel niet constant genoeg om haar stunt van de Spelen in Rio tegen Venus te herhalen.

   

  "Ik moest realistisch zijn . Ik wist dat het risico bestond dat ik onregelmatig zou zijn en dat het moeilijk zou zijn om mijn beste niveau te halen. Een maand geleden tegen Kenin was ik daar niet ver van af. Hier moest ik de errors of domme fouten aanvaarden."

   

  "Bovendien speelde ik niet tegen Janneke en Mieke. Venus Williams stond aan de overkant. Ik moest dus op mijn best zijn. Ik stond in de 1e set inderdaad 4-3 voor met mijn eigen service die moest volgen en met nieuwe ballen. Het is jammer dat ik dat spel niet heb kunnen winnen, maar ik denk niet dat je zomaar kon verwachten dat ik deze match zou winnen. Ik ben al heel gelukkig dat ik heb kunnen spelen. Het was een race tegen de tijd."

  Ik weet niet of dit de laatste keer was dat ik de Australian Open heb gespeeld. Venus speelt nog altijd op haar 40e, ik zeker niet.

  Kirsten Flipkens

  "Ik weet niet of dit de laatste keer was dat ik de Australian Open heb gespeeld. Het klopt dat ik daaraan gedacht heb toen ik zag dat ik op een belangrijk court zou spelen tegen Venus."


  "Ik zei tegen mezelf dat dat niet vaak meer zou voorkomen. Ik heb er in ieder geval van genoten. Op 40-jarige leeftijd speelt Venus nog altijd, dat zal bij mij zeker niet het geval zijn. Als je bekijkt welk niveau ze vorige week nog haalde tegen Kvitova, die in de top 10 staat, dan is dat toch opmerkelijk. Ze is een grote kampioene."


  Venus Williams, die voor de 88e keer deelneemt aan een grandslamtoernooi, was blij met haar zege tegen Flipkens. "Het is altijd lastig spelen tegen Kirsten. Ze heeft heel veel talent en is onvoorspelbaar." De voormalige nummer 1 van de wereld neemt het in de tweede ronde op tegen de Italiaanse Sara Errani (WTA 134).