David Goffin staat op uit de doden en schrijft Montpellier op zijn naam

  Open Sud de France

  Roberto Bautista (28, crown1)
  David Goffin (42, crown2)
  7
  1
  5
  4
  2
  6
  2
  3
  6

  David Goffin (ATP-15) heeft in Montpellier voor de 5e keer in zijn carrière een ATP-titel veroverd. Onze landgenoot toonde veel mentale weerbaarheid - en naarmate de finale vorderde ook knap tennis - en vloerde de Spanjaard Roberto Bautista Agut (ATP-13) in de finale. 

  David Goffin begon tegen Roberto Bautista Agut, twee trapjes hoger op de wereldranglijst, aan zijn eerste finale sinds 2019. 

   

  In het beginstadium van de hardcourt-finale en het 6e onderlinge duel gaf onze landgenoot nog niet thuis. Bautista Agut was wel meteen op de afspraak en stormde in een oogwenk van 1-1 naar 4-1 en 5-2.

   

  Goffin worstelde met zijn opslag en kwam pas na een spelletje of 7 stilaan in de wedstrijd. Bautista Agut zag Goffin tot 5-5 terugkeren, maar op het beslissende moment van set 1 kon de Spanjaard nog een tandje bijzetten en herviel Goffin in zijn servicefouten: 7-5.

   

  Toch liet Goffin het er niet bij. Onze landgenoot toonde een grote mentale weerbaarheid en snoepte in het eerste spel van set 2 meteen de service van de Spanjaard af. In een gelijkopgaande strijd ging het van 1-3 en 2-4 naar 3-5.

   

  Bij 4-5 mocht Goffin serveren voor de set en dat deed hij zonder verpinken. Hij liet zijn opponent geen enkel punt scoren en zette met zijn intussen toch al 11e ace na anderhalfuur een mooie 4-6 op het bord.

   

  Goffin was nu echt onder stoom gekomen. De rally's kregen lengte en daarin liet Goffin vaak het mooiste tennis zien. Hij kwam een paar keer gevat naar het net en lokte Bautista Agut, die de baseline prefereert, met groot succes uit zijn tent. 

   

  De bonus van Goffin (0-2 en 2-5) was onoverbrugbaar voor Bautista Agut en toen Goffin zelf mocht serveren voor zijn 5e ATP-kroon liet hij zich dat geen twee keer zeggen: 2-6 en "point final" na 2 uur en 5 minuten.

  Het matchpunt:

  "Altijd blijven vechten"

  "Ik ben heel gelukkig met wat ik hier deze week laten zien heb. Ik heb mijn niveau weer kunnen opkrikken", zei Goffin na de finale tegen zijn coach, vriendin en voorts akelig lege tribunes. 

   

  "Als ik terugblik naar 2020, dan moet ik zeggen dat ik moeilijke weken en maanden beleefd heb. Maar ik ben altijd blijven vechten, met dit gevolg."

   

  "Een toernooi winnen is niet gemakkelijk, maar ik slaag er nu toch voor de 5e keer in. Natuurlijk is het jammer dat er geen publiek mocht komen kijken, hopelijk is dat volgend jaar wél het geval."

   

  Goffin speelde in Montpellier zijn 14e ATP-finale, de eerste sinds augustus 2019 toen hij in Cincinnati verloor van Daniel Medvedev. Zijn laatste titel dateerde van de Japan Open in Tokio in oktober 2017. 

   

  Na een mislukte Australische tournee met onder meer een snelle exit op de Australian Open lijkt het seizoen van Goffin met deze titel dan toch gelanceerd. 

   

  Volgende week probeert onze landgenoot de goede lijn door te trekken in Rotterdam. Daar opent Goffin als 6e reekshoofd tegen de Duitser Jan-Lennard Struff (ATP-37).

  Tweets:

  Fase per fase

  1. 17 uur 13. Goffin wint ATP-Montpellier! David Goffin zet bij 2-5 de kroon op het werk. Hij komt opnieuw onder de druk van zijn tegenstander uit, wist een breakpunt uit en dwingt Bautista Agut op het beslissende moment in de fout. Goffin wint set 3 met 2-6 en heeft de titel te pakken! .
  2. 17 uur 08. 2-5. Nieuwe servicebreak in deze 3e set en opnieuw is het Goffin die dat klaarspeelt. Met een aanval aan het net snoert onze landgenoot de Spanjaard de mond. Knap uitgespeeld: 2-5. Nog 1 spel en Goffin is de eindwinnaar.  .
  3. 17 uur 03. 2-4. Goffin staat weer een stapje dichter bij zijn 5e ATP-titel. Hij is vaak baas in de rally's. Wanneer Bautista Agut de bal tijdens zo'n balwisseling in het net slaat, komt Goffin op 2-4. .
  4. 16 uur 58. 2-3. Het gaat opnieuw snel. Bautista Agut heeft geen moeite op zijn eigen service en maakt er 2-3 van. .
  5. 16 uur 56. 1-3. Bautista Agut denkt Goffin te verrassen met twee punten na elkaar. Maar Goffin zet de scheve situatie recht en trekt het spelletje binnen. .
  6. 16 uur 51. 1-2. Goffin laat mooie dingen zien, maar Bautista Agut laat zich niet zomaar om de tuin leiden. De Spanjaard verweert zich fel en maakt er 1-2 van. .
  7. 16 uur 47. 0-2. Goffin is nu echt onder stoom gekomen. Het duel is intens, het tweede spel is een strijd met wisselende kansen. Bautista Agut laat twee breakpunten liggen, Goffin maakt er na 2 keer deuce met een harde forehand langs de lijn 0-2 van. .
  8. 16 uur 42. 0-1. Goffin is de bovenhand aan het nemen. In het eerste spel van set 3 verzamelt hij bij 15-40 twee breakpunten. Die verzilvert hij niet, maar even later is zijn derde breakkans wel raak. .
  9. 16 uur 36. Tweede set voor Goffin! Sterk werk van Goffin! Hij laat Bautista Agut geen kans en geen enkel punt scoren. Met zijn 11e ace intussen maakt hij een einde aan set 2. We spelen net geen anderhalfuur, de 3e set zal beslissen wie zich eindwinnaar mag noemen. .
  10. 16 uur 33. 4-5. Bautista Agut maakt er ook weer korte metten mee. Met zijn 7e ace snelt hij naar 4-5. Het is nu aan Goffin om op te slaan. Als hij dat goed doet, heeft onze landgenoot de 2e set te pakken. .
  11. 16 uur 30. 3-5. Goed opslagspelletje van Goffin. Bij 40-15 lokt hij Bautista Agut met een listig balletje naar het net, de Spanjaard krijgt de bal er niet meer over. .
  12. 16 uur 25. 3-4. Geen break van Goffin en dus komt Bautista Agut op 3-4. De finale is eigenlijk nog niet echt losgebroken. De rally's zijn aan de korte kant en vaak is het een ace of een fout van de tegenstander die het punt beslist. .
  13. 16 uur 22. 2-4. Het is een gelijkopgaande finale. Beide spelers zijn aan elkaar gewaagd. Met zijn 7e ace in deze partij maakt Goffin er 2-4 van. .
  14. 16 uur 19. 2-3. Bautista Agut staat onder druk en vuurt net op dat moment zijn 5e ace van de middag af. Hij verkleint zijn tussenstand in set 2 tot 2-3. .
  15. 16 uur 15. 1-3. Goffin moet hard werken in het 4e spel van deze tweede set, maar zijn inzet loont. Bautista Agut slaat bij 40-30 een return buiten.  .
  16. 16 uur 08. 1-2. Bautista Agut schudt nog eens een lovegame uit zijn mouw.  .
  17. 16 uur 06. 0-2. Geen problemen voor Goffin op zijn eigen opslag. .