Comeback kid Tsitsipas stunt tegen Nadal en staat bij de laatste vier

  Australian Open

  Stefanos Tsitsipas (4, crown5)
  Rafael Nadal (2, crown2)
  3
  1
  6
  2
  2
  6
  7
  7
  3
  6
  4
  6
  4
  4
  7
  5
  5

  Rafael Nadal (ATP-2) heeft zich niet bij de laatste vier kunnen scharen op de Australian Open. De Spanjaard moest in de kwartfinale zijn meerdere erkennen in de Griek Stefanos Tsitsipas (ATP-6). Een 21ste gramdslamzege voor Nadal zal dus pas ten vroegste voor op Roland Garros zijn. 

  Rafael Nadal kon vol vertrouwen zijn kwartfinale aanvangen. De Spanjaard verloor immers nog geen set in Melbourne en stond al het hele toernooi op een bijzonder hoog niveau te acteren. 

   

  Zijn tegenstander Stefanos Tsitsipas was in de vorige ronde niet in actie hoeven te komen. Door een buikspierblessure bij Berrettini kreeg de Griek vrije doorgang richting de laatste acht. 

   

  Die extra rust vertaalde zich aanvankelijk niet in het spelbeeld. Nadal controleerde van bij het begin en haalde set één en twee vrij makkelijk binnen (6-3 en 6-2).

  Tsitsipas plooit niet...

  In de derde set kwam de Griek een pak beter voor de dag. Hij begon veel constanter te spelen en de twee hielden elkaar in evenwicht. Het kwam uiteindelijk tot een tiebreak.  Daarin verloor Nadal even zijn kalmte en na een paar ongedwongen fouten moest hij de set zo aan Tsitsipas gunnen. 


  Na zijn eerste setverlies van het toernooi moest Nadal even bezinnen. In set vier behielden beide spelers lang hun opslagspel, maar bij 4-4 moest Nadal een cruciale break toestaan. Tsitsipas stoomde zo door naar 6-4-setwinst. 

  ... en krijgt Nadal klein

  In de vijfde set stuwde de 22-jarige Tsitsipas zijn niveau zo mogelijk nog wat hoger. Opnieuw was één cruciale break genoeg om de set en dus ook de wedstrijd binnen te halen: 7-5. 

   

  Na een wedstrijd van bijna vier en een half uur staat de Griekse wonderboy zo in de halve finales. Daarin wacht de Rus Medvedev (ATP-4).

   

  Voor de Spanjaard, die een ijzersterke reputatie heeft wanneer het aankomt op vijfsetters, was het overigens pas de derde keer in zijn lange carrière dat hij een wedstrijd nog verliest nadat hij 2-0 was voorgekomen in sets.