Aslan Karatsev blijft iedereen verbazen: debutant staat in de halve finales

  Australian Open

  Grigor Dimitrov (28, crown18)
  Aslan Karatsev (59, Kwal.)
  6
  1
  2
  4
  2
  6
  1
  3
  6
  2
  4
  6

  Het verhaal van Aslan Karatsev in Melbourne kent geen grenzen. De 27-jarige Rus is de verrassing van het toernooi en is de eerste halvefinalist op de Australian Open. De nummer 114 van de wereld, een overlever uit de kwalificaties, rekende in zijn kwartfinale af met Grigor Dimitrov.

  Aslan Karatsev had de voorbije dagen al stuntwerk in petto tegen Diego Schwartzman (ATP-9) en Felix Auger-Aliassime (ATP-19), maar de Rus heeft blijkbaar nog kaarten op zak.

   

  Tegen Grigor Dimitrov, het 18e reekshoofd in Melbourne, moest hij de eerste set nochtans snel inleveren, maar daarna kantelde de match. 

   

  Het lichaam van zijn Bulgaarse opponent begon te sputteren en daar profiteerde Karatsev optimaal van.

   

  Dimitrov ging niet meer tot het uiterste om de slagen van Karatsev te counteren en ook een medische interventie na de derde set bracht geen soelaas. De Rus klaarde de klus in 4 sets.

   

  Karatsev stoot als nummer 114 van de wereld en als kwalificatiespeler dus door naar de halve finales. Meer nog, hij is de eerste debutant die het bij zijn entree zo ver schopt op een grandslamtoernooi.

   

  In de halve finales neemt Karatsev het op tegen Novak Djokovic of Alexander Zverev. Zij spelen later vandaag nog hun kwartfinale.

   

  Voor de Russische mannen wordt het overigens een editie om niet snel te vergeten. In de andere tabelhelft staat er een onderonsje tussen Andrej Roeblev en Daniil Medvedev op het programma. Zij vechten morgen onder elkaar uit wie de tweede Rus bij de laatste vier zal worden. 

  Dimitrov kon zijn kansen niet meer voluit verdedigen door een blessure aan zijn heup of rug.

  "Ik durf nog niet te denken aan de halve finales"

  Terwijl Grigor Dimitrov de Rod Laver Arena met een pijnlijke grimas en al mankend verliet, zocht Aslan Karatsev naar woorden. "Dit is gewoon ongelofelijk", stamelde hij.

   

  "Het begin van mijn match was erg moeizaam. Ik was zeer nerveus en het was heet. Maar ik kon me herpakken en ik zag ook hoe Dimitrov last had van een blessure. De halve finale? Daar durf ik nu nog niet aan te denken."

  Deze weetjes onderstrepen hoe uitzonderlijk de prestatie van Karatsev is: