Gehavende Federer maakt het titelhouder Djokovic maar 1 set moeilijk

  Australian Open

  Roger Federer (9, 3)
  set
  Novak Djokovic (1, 2)
  6
  1
  1
  7
  7
  4
  2
  6
  3
  3
  6

  Novak Djokovic kan zondag zijn titel in Melbourne verlengen. In een finale avant la lettre zette de Serviër Roger Federer opzij. De Zwitser (ATP-3), die kampte met een lichte blessure, maakte een blitzstart, maar de nummer 2 nam daarna de bovenhand. Djokovic verdedigt zijn titel tegen Thiem of Zverev. Die spelen morgen.

  Het was het 50e duel tussen de twee tenoren (in 14 jaar), voor de 27e keer trok Djokovic aan het langste eind. Federer had evenwel nog zijn kwartfinale van eergisteren tegen Tennys Sandgren in de benen, letterlijk: hij liet zich toen verzorgen voor wat stijfheid in zijn lies en adductoren. En vandaag bleek dat die fysieke zorgen nog niet helemaal van de baan waren.

   

  "Ik speelde op veilig om mijn blessure niet te verergeren", vertelde Federer na de partij. "Ik gaf mezelf 3 procent kans om te winnen. Maar ik wou het toch proberen, je weet nooit. Maar als je ziet dat het niet meer gaat lukken, dat is een verschrikkelijk gevoel."

   

  De Zwitser, die 6 van zijn 20 grandslamtitels in Melbourne veroverde, begon nochtans als een trein en pakte 2 keer op een rij de opslag van Djokovic af. Tussendoor had die evenwel ook voor een rebreak gezorgd. 

   

  Djokovic vermeed op het nippertje een derde break op een rij en toonde vanaf toen een ander gelaat: van 5-2 achter sleepte de nummer 2 nog een tiebreak uit de brand. Daarin was hij oppermachtig: 7-6 (7/1) na 1u04'.

  Djokovic gunt Federer niks meer: "Veel respect, want hij voelde pijn"

  Zo werd het geen échte titanenclash op het scherp van de snee. De twee lieten bij momenten hun klasse bewonderen met fantastische ballen, maar een duel was het niet echt meer. 

   

  Djokovic zou in de 2e en 3e set geen enkele breakkans meer gunnen aan zijn rivaal. Federer zelf werkte er 3 weg in set 2, voor Djokovic een 4e breakbal benutte bij zijn 1e setpunt: 6-4 in 39'.

   

  In de laatste set had Djokovic genoeg aan 1 breakkans: 4-2. Federer sloeg een pak meer winners (46 tegen 31), maar ook een pak meer fouten (35 tegen 18). Een bal in het net bij de eerste matchbal betekende het einde: 6-3, na amper 2 uur en 18 minuten.

   

  Djokovic was eervol in zijn reactie: "Ik heb veel respect voor Roger, die hier ondanks dat hij pijn voelde, is komen spelen. Hij bleef ver onder zijn normale niveau omdat hij zich niet normaal kon bewegen."

   

  Djokovic kwam nog eens terug op de gemiste breakballen van Federer in de 1e set: "Had hij die gemaakt, dan had het misschien anders kunnen lopen. Hij begon heel sterk en ik was wat nerveus. Na de 1e set was ik meer ontspannen. Met Roger weet je dat het niveau heel hoog zal zijn. Hij zet constant druk, onder meer door naar het net te komen. Ik ben niet zo getalenteerd als hij, dus ik moest proberen de rally aan te gaan."

   

  Federer probeerde inderdaad de balwisselingen te beperken, maar zijn fysieke besognes lieten hem niet toe om de Serviër nog te verontrusten. "Aan het eind van de rit ben ik tevreden", aldus Federer. "Ik denk dat een plaats in de halve finales het maximum was."

   

  Djokovic speelt op zijn 32e zijn 27e grandslamfinale, waarmee hij Rafael Nadal evenaart. Alleen Federer deed met 31 stuks beter. Federer heeft 20 titels, Nadal 19, Djokovic 16. Federers laatste grandslamkroon dateert van Melbourne 2018.

  Fase per fase

  1. 12 uur 05. 1 breakbal volstaat voor Djokovic: game, set and match. Novak Djokovic kan mikken op een 8e titel in Melbourne. De titelhouder overleefde een lastig begin tegen Roger Federer, maar was daarna heer en meester. Net als in de 2e set gaf hij ook in set 3 geen enkele breakkans aan zijn opponent. Eentje in het 6e spelletje volstond om te opslag van Federer af te snoepen: 2-4. Daarna bleven de 2 on serve. Op het eerste matchpunt sloeg Federer in het net. .
  2. 11 uur 33. Federer staat 2 sets achter. Ai ai, de situatie voor Federer ziet er benard uit. In de eerste set kon hij nog herhaaldelijk Djokovic onder druk zetten, maar in de 2e set gunt Djokovic hem geen enkel breakpunt meer. Zelf versiert de Serviër 4 breakkansen: het 4e is het goeie. En dat op het meest slechte moment. Dat 4e breakpunt is ook het 1e setpunt voor Djokovic en het is meteen raak: 4-6 na net geen 40 minuten. .
  3. 11 uur .
  4. 10 uur 59. Djokovic bekroont remonte met setwinst: 7-6 (7/1). Roger Federer begint uitstekend aan de wedstrijd en loopt 5-2 uit, maar dan begint de Zwitserse machine te haperen. Balkanboy Novak Djokovic knokt zich weer in de wedstrijd en sleept een tiebreak uit het vuur. Daarin is de titelverdediger oppermachtig: 7-6 (7/1).
  5. 10 uur 23.