Lekker: Elise Mertens draait Watson door de gehaktmolen

  Australian Open

  Elise Mertens (15, 16)
  set
  Heather Watson (71)
  6
  1
  3
  6
  2
  0

  Elise Mertens (WTA-17) heeft in de 2e ronde geen spaander heel gelaten van Heather Watson (WTA-75). De Britse zag alle kleuren van de regenboog. "Ik heb 2 sets lang de focus van mijn eigen sterkte kunnen houden."

  Gisteren schoof Elise Mertens in haar openingspartij makkelijk Danka Kovinic opzij. Onze landgenote gaf amper twee spelletjes prijs in een eenrichtingswedstrijd.

   

  In haar tweederondepartij deed Mertens zowaar (bijna) even goed: ditmaal liet ze 3 games liggen.

   

  Onze landgenote was in alle aspecten van het spel beter. Ze sloeg meer aces (4 tegen 1), minder dubbele fouten (1 tegen 2), meer winners (17 tegen 7), minder unforced errors (11 tegen 20) en benutte meer breakpunten (6 van de 8 tegen 1 van de 3).

   

  Al in het eerste spel zette Mertens de toon met een servicebreak. Hoewel Watson meteen kon terugbreken (1-1) en op haar eigen opslag met een love game 1-2 voor kwam, raakte Mertens niet in paniek.

   

  Onze landgenote dicteerde de wet en zette in een mum van tijd de scheve situatie recht: van 2-2 ging het naar 4-2 en 6-3, na een derde opslagverlies van Watson.

   

  In set 2 stond er geen maat meer op Mertens. Ze acteerde op een goed niveau, terwijl Watson niet meer wist waar ze het had. Met droge 6-0-cijfers moest Watson na 56 minuten inpakken.

  Nu wacht Amerikaanse nummer 600 van de wereld

  In de 3e ronde neemt Mertens het op tegen Catherine "CiCi" Bellis, een 20-jarige Amerikaanse die 600e staat op de WTA-lijst.

   

  Bellis won in de 1e ronde van de Duitse Tatjana Maria (WTA-87) en in de 2e van de Tsjechische Karolina Muchova (WTA-22), die eerder nog te sterk was voor Kirsten Flipkens.


  In november 2019 speelde Bellis haar eerste toernooi in 20 maanden. Ze stond al die tijd aan de kant door een aantal operaties aan haar arm. Er waren zelfs dokters die haar al afgeschreven hadden voor topsport. In Melbourne speelt ze met een wildcard.

  "Naar mijn eigen sterkte gespeeld"

  Mertens glunderde voor de microfoon in Melbourne: "Na mijn verlies vorige week was ikuit op revanche. Ik heb een heel goede match gespeeld. Vorige week verloor ik nipt. Ik heb mijn tactische plan een beetje aangepast, maar vooral naar mijn eigen sterkte gespeeld. Die focus heb ik 2 sets lang goed behouden."

   

  Mertens verloor nog maar 5 spelletjes in Melbourne. Hoe kijkt ze naar het vervolg? "Ik probeer het match per match te zien. Niet elke match zal zoals deze zijn, dat besef ik. Het is wel goed voor het vertrouwen. Maar elke tegenstander is anders."

   

  Wat plezierde haar het meest vandaag? "Ik heb heel goed geretourneerd. Zelfs op haar eerste opslag kon ik soms het voordeel halen."

   

  Mertens wist ook al iets over Bellis: "Ze is heel snel en heeft een heel goede backhand. Ze ziet het spelletje ook goed. Ze is er een tijdje uit geweest. Maar ik ga vooral op mezelf focussen en gewoon doen wat ik moet doen."

   

  Opvallend: in het dubbel moest Mertens vandaag al aan de bak tegen Bellis. Samen met Arina Sabalenka versloeg ze Bellis en Marketa Vondrousova. "Ik hoop dat dat een goed voorteken is. Ik ken haar nu ook wat beter, dat is mooi meegenomen."

  Tweet:

  Fase per fase

  1. 07 uur 29. Mertens maakt het simpel af. Mertens heeft er korte metten mee gemaakt. Ook in het 5e en 6e spel krijgt Watson geen voet aan de grond. Onze landgenote maakt met 6-0 een einde aan de tweede set én de partij.
  2. 07 uur 21. Al weer 4-0. In de tweede set gaat het nog harder dan in de eerste. We spelen nog geen 20 minuten en Mertens staat al 4-0 voor. Onze landgenote lijkt op weg naar een makkelijke overwinning.
  3. 07 uur 04. 6-3 in een halfuur voor Mertens. Elise Mertens laat er ook in haar tweede wedstrijd geen gras over groeien. Onze landgenote heeft in een drafje de eerste set gewonnen. Mertens benutte 3 van haar 4 breakpunten, terwijl Watson er maar eentje had. Mertens is in alle aspecten van het spel beter, slaat meer winners en maakt minder fouten dan haar Britse opponente.
  4. 06 uur 30. 2e zege voor Mertens? Elise Mertens (WTA-17) neemt het vanochtend in de 2e ronde op tegen Heather Watson (WTA-75). Volg het duel tussen de Belgische en de Britse hier op de voet mee.