Australië wacht op België of Spanje in halve finale van ATP Cup

  In Australië openen de Belgische mannen het tennisseizoen in de splinternieuwe ATP Cup. Na winst tegen Moldavië en Bulgarije en verlies tegen Groot-Brittannië mag België als 1 van de 2 beste tweedes door naar de Final 8. Daarin treffen Goffin en co. het Spanje van Rafael Nadal.

  Fase per fase

  1. 09 uur 40. Gastland Australië wacht in halve finale op België of Spanje. Het gastland heeft zich als eerste geplaatst voor de halve finales van de ATP Cup na een zinderend duel. Nick Kyrgios en Alex de Minaur klopten de Britten Jamie Murray en Joe Salisbury in het beslissende dubbelspel: 3-6, 6-3, 18-16. Kyrgios won ook zijn enkelspel tegen Cameron Norrie (6-2, 6-2), De Minaur verloor van Daniel Evans (7-6, 4-6, 7-6) na 3 uur en 23 minuten. De Belgen spelen vrijdag tegen het Spanje van Rafael Nadal (ATP-1). De winnaar van die kwartfinale treft Australië.
  2. 09-01-2020.
  3. 10 uur 12. België is zeker van Final 8. Omdat Spanje (met Nadal in het enkel- en dubbelspel) met 3-0 won van Japan, is België er zeker van om als een van de twee beste tweedes te eindigen. Het krijgt daardoor een ticket voor de kwartfinales (net als de 6 groepswinnaars). In de Final 8 is de tegenstander Servië of Spanje. Om dat te weten, moeten eerst alle groepswedstrijden afgewerkt zijn.
  4. 08-01-2020.
  5. 17 uur 22. Darcis: "Bidden en hopen dat dit volstaat". België is momenteel de beste nummer 2 op de ATP Cup, maar het moet hopen dat de resultaten in de andere groepen later vandaag en morgen blijven meevallen. "Ik denk dat we een goeie kans hebben", zegt kapitein Darcis. "We gaan morgen gewoon trainen alsof we vrijdag moeten spelen." De beste nummer 2 neemt het op tegen Spanje of Japan, de op één na beste tweede treft Servië.
  6. 15 uur 32. We krijgen niet zo vaak de gelegenheid om in zo'n stadion aan te treden en dan ook nog tegen iemand als Dimitrov, al mochten we daar niet aan denken. Het was heel spannend, maar dat hebben we al eerder meegemaakt. We deden het fantastisch in de supertiebreak. Joran Vliegen.
  7. 14 uur 14. Gillé en Vliegen doen het. België wint de ontmoeting tegen Bulgarije met dank aan het dubbelduo Sander Gillé en Joran Vliegen. Die klopten Grigor Dimitrov en Aleksander Lazarov na een supertiebreak. In de eerste set liepen de Belgen een beetje achter de feiten aan (3-6), maar vanaf de 2e set namen ze het heft resoluut in handen. Ze sloegen meer winners en maakten minder fouten (6-4). Dat zette zich door in de supertiebreak (10-7). De 3 landen eindigen met 2 zeges en 1 verlies. Groot-Brittannië is door naar de Final 8 als groepswinnaar, België maakt nog kans om als beste tweede mee te gaan. .
  8. 12 uur 10. Gillé en Vliegen moeten Dimitrov en Lazarov afstoppen. Straks in het beslissende dubbelspel kan België op het verse bloed van Sander Gillé en Joran Vliegen rekenen. Zij nemen het op tegen Dimitrov, die net 2,5 uur tegen Goffin tenniste en verloor, en Aleksander Lazarov. Die laatste vervangt de voorziene Koezmanov, die eerder op de dag Darcis vloerde. Als de Belgen winnen, kloppen ze Bulgarije. En dan wordt het rekenen. Want dan hebben de 3 landen elk 2 ontmoetingen gewonnen en 1 verloren. De 6 groepswinnaar stoten door, de 2 beste tweedes gaan ook mee naar de Final 8.
  9. 12 uur 09. Goffin was top. David Goffin moest even op dreef komen (hij kwam 3-0 achter in de eerste set). Hij kwam tot 4-4 terug, maar moest na 1 uur toch de set uit handen geven. De volgende sets waren met 6-2, 6-2 telkens voor de Belg. Hij sloeg 30 winners (18 voor Dimitrov) en 35 fouten (41). Hij benutte 21 van zijn 28 netpunten en pakte uit met 8 aces. Dat leverde voor Goffin dolle toestanden op: hij balde herhaaldelijk zijn vuist en was bij sommige punten door het dolle heen. Toen hij nog een dropshot haalde in de 3e set kreeg hij applaus van Dimitrov én van het publiek. Goffin genoot. En was door het dolle heen bij zijn matchbal.
  10. 11 uur 56. Goffin klopt zijn boeman Dimitrov. David Goffin maakt het verlies van de eerste set op een geweldige manier goed. Voor de 2e keer pas in 12 duels maakt hij komaf met Grigor Dimitrov. De vorige keer dateerde van 2017. Na 2,5 uur staat er 4-6, 6-2, 6-2 op het bord. Goffin acteerde op een heel hoog niveau. Hij genoot met volle teugen en hitste zelfs het publiek op. Met enkele geweldige punten (zie hieronder) toonde onze nummer 11 van de wereld zijn klasse tegen de nummer 20. Met een ace maakte hij de match uit. België behoudt zo nog kansen om Bulgarije te kloppen en kan mogelijk nog de Final 8 halen.