Triomf voor Elise Mertens: ze wint met Sabalenka dubbelspel US Open

  US Open

  Victoria Azarenka Ashleigh Barty 
  set
  Elise Mertens Aryna Sabalenka 
  5
  1
  7
  5
  2
  7

  Elise Mertens en Aryna Sabalenka hebben het dubbelspel bij de vrouwen gewonnen. In de finale waren ze in twee sets te sterk voor Victoria Azarenka en Ashleigh Barty: 7-5, 7-5.

  In een spannende finale hadden beide sets een bijna identiek patroon. Mertens en Sabalenka konden het niveau van Azarenka en Barty aan en sloegen toe bij "money time".

   

  Ze maakten een break achterstand ongedaan in set 1 en dwongen Azarenka in de fout bij 5-5. Met een subtiele volley en een smash maakte Sabalenka de voorzet van Mertens af voor de eerste set: 7-5.

   

  Even leek het Belgisch/Wit-Russische duo er snel werk van te maken, maar een vroege break werd meteen ongedaan gemaakt. Daarna begonnen de zenuwen te spelen. Mertens moest 4 breakpunten wegvegen op haar opslag en uiteindelijk was het Azarenka die kraakte.

   

  De Wit-Russin sloeg een smash in het net en dat leidde bij 5-5 naar de beslissende break. Ook op matchpunt ging Azarenka in de fout: ze sloeg een forehand wild buiten. Zo mochten Mertens en Sabalenka na 1 uur en 37 minuten juichen: ze hadden de titel beet.

  Mertens en Sabalenka zijn aan een uitmuntend jaar bezig in het dubbelspel. Ze wonnen samen de toernooien van Indian Wells en Miami (de Sunshine double). Op Roland Garros strandden ze in de halve finales, op Wimbledon waren de kwartfinales het eindstation.

   

  Maar op de US Open is het dus wel raak. Voor Mertens is het de negende dubbelspeltitel uit haar carrière. Voor het eerst sinds Olivier Rochus en Xavier Malisse op Roland Garros in 2004 wint er nog een keer een Belg(ische) het dubbelspel op een grandslamtoernooi.

  "Grandslamtoernooi winnen is het hoogst mogelijke"

  Elise Mertens kan terugkijken op een fantastische US Open met de kwartfinales in het enkelspel en de titel in het dubbelspel. "Een grandslamtoernooi winnen is het hoogst mogelijke. Zo'n titel steekt er bovenuit, ook al is het in het dubbelspel."

   

  "Aryna en ik wonnen samen al Indian Wells en Miami, maar dit is toch nog anders. Dit gevoel is sterker. Dit hadden we nooit verwacht toen we in januari samen begonnen te dubbelen. Het begin was ook moeilijk, maar we zijn samen gegroeid."

   

  "Het dubbelspel kun je nooit alleen winnen, dus dit is een overwinning als team. We zijn gegroeid als team." Mertens en Sabalenka stijgen dankzij hun zege op de US Open naar de tweede plaats op de ranking in het dubbelspel. "Dat is tof. Het is een doel om nummer 1 te worden, maar ik ga mijn programma er niet voor aanpassen."

  Elise Mertens: "Een grandslamtitel steekt er bovenuit"

  Bekijk het journaal met de finale in het dubbelspel

  Imke Courtois ging deze zomer op bezoek bij Elise Mertens:

  Fase per fase

  1. 20 uur 41. Mertens en Sabalenka winnen: 5-7, 5-7! De grandslamtitel is binnen voor Elise Mertens en Aryna Sabalenka: 5-7, 5-7.
  2. 20 uur 38. Set 2: 5-7, 5-6. Mertens en Sabalenka forceren de break: 5-6. Azarenka gaat twee keer in de fout en dat betaalt ze cash. Nog 1 spelletje en de titel is binnen.
  3. 20 uur 31. Set 2: 5-7, 5-5. Met onder meer een drop-volley van Mertens en een ace van Sabalenka verlengen de Belgische en de Wit-Russin de tweede set: 5-5.
  4. 20 uur 29. Set 2: 5-7, 5-4. Barty komt niet in de problemen op haar opslag, ondanks een knap punt van Mertens. De Australisch/Wit-Russische tandem komt weer op voorsprong: 5-4.
  5. 20 uur 28. Set 2: 5-7, 4-4. Vier breakpunten moeten Mertens en Sabalenka wegwerken en dat lukt ook. Met een volley maakt Sabalenka 4-4-gelijk.
  6. 20 uur 21. Set 2: 5-7, 4-3. Azarenka voert de druk op en zo dwingt ze Sabalenka en Mertens in de fout: 4-3. Het is nu weer aan Mertens om op te slaan.
  7. 20 uur 11. Set 2: 5-7, 3-3. Het niveau gaat omhoog in de finale. Beide duo's behouden hun opslag en zo staat het 3-3.
  8. 20 uur 09. Set 2: 5-7, 2-2. Het is zwoegen voor Mertens op haar eigen opslag, maar onze landgenote slaagt in haar opzet. Het is 2-2 in de tweede set.
  9. 20 uur 08. Set 2: 5-7, 2-1. Barty en Azarenka hebben vertrouwen getankt en komen op voorsprong in de tweede set: 2-1.
  10. 20 uur 05. Set 2: 5-7, 1-1. Sabalenka is boos op zichzelf, want Azarenka en Barty slaan meteen terug. Op breakpunt tegen kan Mertens het niet afmaken aan het net en slaat Sabalenka de bal buiten: 1-1.
  11. 20 uur 01. Set 2: 5-7, 0-1. De eerste set kan niet beter beginnen voor Mertens en Sabalenka. Azarenka gaat in de fout aan het net en daar profiteren Mertens en Sabalenka van: 0-1.
  12. 19 uur 50. Eerste set is binnen voor Mertens en Sabalenka: 7-5. Mertens en Sabalenka maken het af in de eerste set: 7-5. Bij het eerste setpunt belandde de volley van Sabalenka nog in het net. Maar de Wit-Russin maakt dat meteen goed met een subtiele volley en rake smash. .
  13. 19 uur 48. Set1: 5-6 . De break is een feit! Mertens en Sabalenka dwingen Azarenka en Barty in de fout en komen zo voor het eerst in deze eerste set op voorsprong. Mertens mag straks serveren voor setwinst.
  14. 19 uur 40. Set 1: 5-5. De eerste set is nog niet afgelopen. Sabalenka en Mertens spelen het slim uit en zo behoudt de Wit-Russin haar opslagspel. De spanning stijgt in New York.
  15. 19 uur 38. Set 1: 5-4 . Sabalenka moet opslaan om in de eerste set te blijven, want het staat 5-4 voor Azarenka en Barty.
  16. 19 uur 35. Set 1: 4-4. Elise Mertens doet het bij haar tweede opslagbeurt beter. Ze serveert goed en zo zitten we bij 4-4 in de eerste set. Wie nu als eerste kraakt, verliest de set.
  17. 19 uur 29. Set 1: 3-3. Elise Mertens was de eerste die haar opslag moest inleveren, maar samen met Sabalenka kon onze landgenote dat meteen rechtzetten. Met 3-3 gaat het gelijk op in de finale.
  18. 19 uur 02. Met een kwartfinale op Wimbledon en een halve finale op Roland Garros waren we al eerder dicht bij een finale. We zijn heel gelukkig, maar we gaan alles op alles zetten om te winnen. Elise Mertens.