• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Herbekijk Djokovic-Goffin: "Novak speelde als nummer 1"

  Wimbledon

  Novak Djokovic (1, 1)
  set
  David Goffin (14, 21)
  6
  1
  4
  6
  2
  0
  6
  3
  2

  David Goffin heeft zich niet kunnen plaatsen voor de halve finales op Wimbledon. In de kwartfinales was Novak Djokovic een maatje te groot. De nummer 1 van de wereld won in 3 sets.

  Bekijk de ruime samenvatting van Djokovic-Goffin

  Goffin begint het best, maar dan raakt Djokovic onder stoom

  In zijn eerste kwartfinale op Wimbledon hield David Goffin aanvankelijk gelijke tred met Novak Djokovic. De Belg ging in het 7e spelletje zelfs door de opslag van de viervoudige Wimbledon-winnaar, maar Djokovic antwoordde prompt met een rebreak. De Serviër won ook de volgende twee spelletjes en haalde zo de eerste set binnen met 6-4.

   

  Vanaf dan was de beer los. Djokovic speelde met zijn prooi en toonde waarom hij de nummer 1 van de wereld is. Nog voor Goffin er erg in had, keek de Belg tegen een 2-0-achterstand aan in sets. Djokovic had amper 32 minuten nodig voor 6-0 in set 2.

   

  In de 3e set probeerde Goffin wel om zich weer in de wedstrijd te knokken, maar Djokovic hield de teugels stevig in handen en strafte het minste foutje van Goffin af. Die serveerde ook te zwak om de Serviër nog in de problemen te brengen. Na net geen 2 uur was Djokovic er klaar mee. Kleine troost voor Goffin: door zijn goeie reeks op Wimbledon prijkt hij vanaf maandag opnieuw in de top 20 van de wereld. (lees de reacties onder de tweets)

  Goffin: "Hij is duidelijk de nummer 1 van de wereld"

  Goffin begon het best aan de match, maar plots schakelde Djokovic een versnelling hoger. "Ik speelde super, het was mijn beste tennis, maar het was moeilijk vol te houden. Als ik 5-3 voorkom, was het misschien anders, maar ik voelde dat hij nog reserve had."

   

  "En dat heeft hij aangesproken. Hij deed zijn job, maakte er 4-4 van en speelde daarna bevrijd. En na de eerste set ging hij nog beter tennissen. Ik moest al op mijn best zijn in het begin, toen hij dat hoger niveau haalde, werd het alleen maar moeilijker. Het was heel lastig, hij is duidelijk de nummer 1 van de wereld op dit moment."

   

  Djokovic won 10 games op een rij. Wat speelt er zich dan in Goffins hoofd af? "Ik voelde dat hij relaxter was en dat hij nog beter ging serveren. Op zijn service iets halen was dus lastig. Bovendien is hij de beste retourneerder ter wereld: hij sloeg vroeg, snel en diep. Elk punt was lastig. Ik moest oplossingen vinden: sneller spelen en de bal vroeger raken. Daardoor raakte ik uit mijn comfortzone, waardoor ik meer fouten maakte. Dat is Djokovic' verdienste."

   

  "Fysiek ging het, maar de snelheid en de druk waarmee Djokovic acteerde, was mentaal moeilijk. Ik deed mijn best, maar hij was gewoon sterker. Hij was indrukwekkend op dit gras en is in topvorm. Ik vraag me af wie hem zal kunnen kloppen. Ik kreeg tegen deze Djokovic minder kansen dan tegen Federer in de finale in Halle."

   

  Goffin kan wel terugblikken op een mooi grasseizoen en hij komt weer de top 20 binnen: "Ik kwam met een goed niveau uit Roland Garros en het was zaak van dat door te trekken. Ik ben tevreden. Nu is het rusten geblazen en daarna trek ik met het nodige vertrouwen naar de Amerikaanse toernooien."

  Djokovic: "Slaagde erin Goffins spel te ontmantelen"

  De 32-jarige Djokovic verscheen met een grote glimlach voor de pers. Het is zijn 32e halve finale in een grandslamtoernooi. De 4-voudige eindwinnaar en titelhouder was niet alleen blij met de zege, maar ook met de manier waarop.

  "Ik heb mijn beste tennis dit toernooi tijdens de laatste twee wedstrijden gespeeld. Vooral vandaag in de 2e en 3e set tegen Goffin was ik in topvorm. Ik kon zijn spel ontmantelen en zelf altijd de beste slagen tevoorschijn halen."

   

  "De match had nochtans ook anders kunnen aflopen. David brak door mijn opslag in de 1e set en was op dat moment de beste op het veld. Maar ik kon vervolgens zijn ritme breken. Ik kwam terug tot 4-4 en voelde me bevrijd. Nadien vond ik de zwakheden in zijn spel en viel die voluit aan."

   

  In de halve finales wacht voor Djokovic de Spanjaard Roberto Bautista Agut (ATP 22), die in zijn kwartfinale in 4 sets (7-5, 6-4, 3-6 en 6-3) afrekende met de Argentijn Guido Pella (ATP 26).

   

  "Roberto is een heel regelmatige speler", vervolgde "Nole". "Hij heeft zijn backhand nog verbeterd. Gras is bovendien een ondergrond die hem ligt. Hij speelt dit toernooi op een heel hoog niveau en versloeg me dit jaar ook al 2 keer. Dat zal hem vertrouwen geven. Ik ben op mijn hoede. Hopelijk kan mijn ervaring de doorslag geven."

  Fase per fase

  1. 16 uur 06. 6-4, 6-0, 6-2: einde wedstrijd. Djokovic maakt het bij zijn 1e matchpunt meteen ook af. Na een evenwichtige 1e set schakelde de nummer 1 van de wereld een versnelling hoger. Onze landgenoot kwam er niet meer aan te pas maar kan desondanks met opgeheven hoofd het toernooi verlaten. .
  2. 15 uur 47. 6-4, 6-0, 4-1. Goffin slaat de bal buiten, Djokovic schreeuwt zich naar een 4-1-voorsprong in set 3. Een halve finale lijkt niet meer veraf voor de Serviër. .
  3. 15 uur 42. 6-4, 6-0, 3-1: break Djokovic. Met een dubbele fout levert Goffin zijn opslagspel in. Het moet ook gezegd worden: Djokovic is erg moeilijk te passeren. Hij slaat zowat alles terug. .
  4. 15 uur 42. 6-4, 6-0, 2-1. Djokovic neemt weer vlot de maat van Goffin: 2-1. .
  5. 15 uur 39. 6-4, 6-0, 1-1: Goffin op love. Na een felbevochten spel wint Djokovic toch het 1e game in set 3. Goffin biedt wel meer weerstand en haalt sinds set 1 eindelijk nog eens een spelletje binnen. Met een sterke 1e opslag gunt hij Djokovic geen enkel punt: 1-1. .
  6. 15 uur 29. 6-0: Djokovic wint ook set 2. Na een felbevochten spel maakt Djokovic een einde aan set 2 met een smash. Goffin heeft even de kans om zich te herbronnen. Het niveau zal omhoog moeten als onze landgenoot nog iets van set 3 wil maken. .
  7. 15 uur 17. 5-0. In een mum van tijd staat het 5-0 in set 2. Djokovic heeft een versnelling hoger geschakeld, voorlopig vindt Goffin geen antwoord op het harde en precieze spel van Djokovic. .
  8. 15 uur 16. 4-0: break Djokovic. Djokovic heeft geen genade en retourneert uitstekend: hij gaat op love door de opslag van Goffin. Plots gaat het snel op Centre Court. .
  9. 15 uur 11. 3-0: Djokovic op love. Met een snoeiharde 1e opslag haalt de Serviër ook het 3e spelletje in set 2 binnen. Goffin moet momenteel het spel ondergaan. .
  10. 15 uur 09. 2-0. Opnieuw geeft Goffin zijn opslagspel uit handen. Djokovic hamert er op los, dekt het net goed af en besluit met een smash. De nummer 1 mag serveren voor de 3-0 in set 2. .
  11. 15 uur 02. Djokovic serveert set 2 op gang. Goffin moet in set 2 zijn 1e opslagpercentage bijschroeven. Slechts 50 % van zijn 1e opslagen slaat onze landgenoot binnen, tegenover 65 % voor Djokovic. .
  12. 14 uur 59. 6-4: set 1 voor Djokovic. Goffin slaat een bal vrij achteloos langs de zijlijn waardoor Djokovic nogmaals kan breaken en set 1 binnenhaalt. Spijtig einde van set 1 voor onze moedige landgenoot. .
  13. 14 uur 52. 5-4. Met een ace haalt Djokovic ook zijn 2e punt op rij binnen en legt hij de druk bij Goffin. Onze landgenoot moet nu zijn opslagspel winnen om in de set te blijven. .
  14. 14 uur 49. 4-4: rebreak Djokovic. Na een slopende rally rukt Djokovic uitstekend op naar het net en legt hij de bal dood. Goffin is kansloos en de bordjes hangen weer gelijk. .
  15. 14 uur 41. 3-4: break Goffin! Goffin gaat door de opslag van Djokovic en balt de vuist. .
  16. 14 uur 33. 3-2. Met een ace zet de Serviër de 3-2 op het scorebord. Goffin tennist aardig mee en laat af en toe flarden van zijn talent zien. Op 15-30 stuurde hij Djokovic van links naar rechts, maar hij besloot de volley voor de 15-40 en de dubbele breakkans in het net. .
  17. 14 uur 27. 2-2: Goffin op love! Goffin wint 4 puntjes op rij en behoudt makkelijk zijn opslagspel.
  18. 14 uur 25. 2-1. Djokovic haalt met heel wat moeite het spelletje binnen. Nadat hij de 40-30 prachtig langs het net binnen sloeg leek er geen vuiltje aan de lucht. Goffin forceerde nadien tweemaal het voordeel, maar kon zijn breakpunten niet verzilveren. Na een bal in het net van Goffin, wint Djokovic het spelletje. .
  19. 14 uur 14. 1-1. Ook Goffin neemt een goede start. .
  20. 14 uur 09. 1-0: Djokovic opent de score. De temperatuur meet 24 graden Celsius, een ideaal tennisweertje. Goffin klampt aan tot deuce, uiteindelijk pakt Djokovic wel het eerste spelletje. .