• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Fenomenale Federer wint titanenstrijd tegen Nadal

  Roger Federer mag zondag proberen voor de 9e keer Wimbledon te winnen. In de halve finale tegen eeuwige rivaal  Rafael Nadal zat het verschil vaak in een heel klein hoekje, maar net daar legde de 37-jarige Zwitser de bal dan maar neer. In de finale wacht de nummer 1 van de wereld Novak Djokovic.

  VIDEO: Verslag Nadal - Federer in Het journaal

  1-1 na 2 sets

  Het was 11 jaar geleden dat Roger Federer en Rafael Nadal elkaar voor het laatst in de ogen hadden gekeken op Wimbledon. De finale van 2008 wordt beschouwd als een van de beste matchen uit de geschiedenis van het toernooi.

   

  De halve finale nu stond een trapje lager, maar dat was ruimschoots voldoende voor een heerlijke partij. Vooral Federer haalde een niveau dat we al even niet meer van hem gezien hadden.

   

  De eerste set zette meteen de toon. Federer was net iets dominanter en kreeg ook de eerste breekkans, maar Nadal werkte het gevaar weg met erg sterk defensief werk.

   

  Een tiebreak moest beslissen over set 1. Daarin begon Nadal goed, maar Federer kon rekenen op zijn sterke opslag en een prima forehand om de rollen nog om te draaien. Na 53 minuten won hij de tiebreak met 7/3.

   

  Federer had twee breekkansen om Nadal meteen een extra dreun te verkopen in het begin van de tweede set, maar faalde. Het maakte de vechter in Nadal wakker. Het was de Spanjaard die door de opslag van de Zwitser ging en snel korte metten maakte met de tweede set. Met dank aan een sputterende opslag van Federer: 1-6.

  Rafael Nadal.

  Federer groeit in de wedstrijd

  Met al zijn ervaring wist Roger Federer dat hij de furieuze Spanjaard snel moest temmen. Dus legde Federer er zelf serieus de zweep op in set 3. Met het mes tussen de tanden en na een fantastische rally ging hij door de opslag van Rafael Nadal. Dat was genoeg voor setwinst.

   

  Nadal wist meteen dat enkel een vijfsetter hem nog in de finale kon krijgen. Zo ver kwam het niet. Want hoe langer de match en de balwisselingen duurden, hoe beter Federer werd.

   

  Hij toverde punten uit zijn racket die niemand anders lukken. Het zorgde voor een vroege break. Nadal spartelde wel op prachtige wijze tegen toen Federer voor de match mocht serveren, maar het 5e matchpunt was uiteindelijk het goede.

   

  Zondag speelt Federer voor de 12e keer de finale van Wimbledon. Tegenstander wordt titelverdediger nummer 1 van de wereld Novak Djokovic. Djokovic staat 4 keer op de erelijst (2011, 2014, 2015 en 2018), Federer 8 keer (in 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2009, 2012 en 2017).

  VIDEO: 5e matchbal is raak voor Federer

  "Belangrijke punten vielen vaak in mijn voordeel"

  Uiteraard was Roger Federer bijzonder blij met zijn overwinnen. Blij en moe. "Ik ben uitgeput. Het was heel zwaar. Nadal speelde ongelooflijk sterk op het einde om in de match te blijven", zei Federer na de match.

   

  "Het niveau was heel hoog en het publiek fantastisch. Ik heb genoten. Ik weet niet waar het verschil zat vandaag. Soms serveerde ik heel goed, soms minder. Maar belangrijke punten zijn vaak in mijn voordeel gevallen. De eerste set was erg hoogstaand, die kon ik winnen en dan heb ik mijn voorsprong proberen te verdedigen."

   

  "De finale wordt absoluut opnieuw een grote match. Novak Djokovic speelde opnieuw heel sterk in zijn halve finale. Hij speelt al de hele week bijzonder constant. Ik hoop hem te kunnen verslaan, maar dat wordt moeilijk. Hij is niet voor niets de nummer 1 van de wereld."

  Fase per fase

  1. 20 uur 43. Federer speelt de finale !!! Het heeft bloed zweet en tranen gekost in dit laatste spel. Een fenomenale Nadal verweerde zich als een leeuw, maar de vijfde matchbal (de derde in dit spel) is de goede voor Federer. Hij speelt zondag tegen Djokovic. .
  2. 20 uur 32. Nadal grijpt zijn laatste strohalmen. Nadal heeft de eerste twee matchpunten in dit duel weten weg te werken in een ijzingwekkend spannend spelletje. Vechten doet de Spanjaard, zoals altijd, tot het absolute einde. Federer mag nu wel gaan serveren voor de match .
  3. 20 uur 23. Nadal moet serveren om in de match te blijven. Je verwacht dat de 37-jarige Federer fysiek het onderspit zou moeten delven hoe langer deze partij duurt, maar zijn niveau lijkt net te stijgen. Alles wat de Zwitser doet draait goed uit. Hij komt 5-3 voor. Nadal serveert om in de match te blijven.
  4. 20 uur 03. Federer gaat door de opslag van Nadal. Federer heeft opnieuw een voorsprong te pakken. Hij versiert twee breekkansen op de opslag van Nadal. Het eerste redt de Spanjaard met een fantastische bal naar buiten, maar bij de tweede kans slaat Nadal buiten.Rood alarm voor Nadal!
  5. 19 uur 53. Vreugde-uitbarsting bij Nadal. Nadal heeft moeten knokken voor winst in het eerste spel van set 4, maar het is hem gelukt. "Vamos" en een wild zegegebaar maken duidelijk dat hij daar enorm blij om is.
  6. 19 uur 49. Set 4. Nadal begint met een dubbele fout aan de vierde set. Zou de Spanjaard dan toch de druk voelen? .
  7. 19 uur 49. Set 3. Nadal begint met een dubbele fout aan de vierde set. Zou de Spanjaard dan toch de druk voelen? .
  8. 19 uur 46. Federer staat 2-1 voor in sets. Met een solide opslagspel legt Federer de basis voor het binnenhalen van de derde set. Een breek was voldoende voor de Zwitser. Als Nadal nog wil winnen, zal hij een vijfsetter nodig hebben.
  9. 19 uur 36. Nadal heeft set nog niet opgegeven. Nadal werkt op indrukwekkende manier twee breekkansen voor Federer weg. De Zwitser kan na twee sterke opslagen enkel achter de feiten aanlopen. De Spanjaard houdt zichzelf zo min of meer in de set: 4-2.
  10. 19 uur 23. Break voor Federer. Federer is met het mes tussen de tanden aan de derde set begonnen. Zijn eerste breakkans laat hij niet onbenut: Nadal is op achtervolgen aangewezen na een fantastische rally. 3-1.
  11. 19 uur 18. Nadal is niet onder de indruk van de remonte van Federer en maakt er 1-1 van. De Zwitser antwoordt opnieuw met een love game. Wie laat de eerste steek vallen?
  12. 19 uur 13. Uitstekende start Federer. Federer heeft de boodschap begrepen en begint agressief aan de derde set. Met een ace en een serve and volley maakt hij er een love game van. Zijn punt is gemaakt.
  13. 19 uur 09. Nadal hangt bordjes in evenwicht. Nadal heeft korte metten gemaakt met de tweede set. Hij gunde Federer amper één spelletje: 6-1. De Zwitser zal zijn opslagcijfers moeten opkrikken om meer weerwerk te bieden.
  14. 19 uur 06. Plots gaat het snel. Federer heeft problemen om te domineren op zijn opslag. Nadal dwingt opnieuw een breakkans af en laat het niet liggen. 5-1 voor de Spanjaard, die mag serveren voor de set.
  15. 18 uur 58. Nadal neemt een voorsprong. Federer betaalt meteen cash dat hij daarnet twee breekpunten liet liggen. Nadal heeft bloed geroken en gunt de Zwitser geen enkel punt op de opslag van Federer. Door de break staat het 1-3 voor Nadal.
  16. 18 uur 53. Federer laat een grote kans liggen. Bij een 1-1-stand in deze tweede set, laat Federer twee breekkansen liggen. Nadal bijt van zich af en zet de situatie recht. Met dominant tennis wint hij alsnog zijn eigen opslagspel.
  17. 18 uur 42.