• home
 • video
 • pas verschenen

  Elise Mertens opent furieus en maakt brandhout van Fiona Ferro

  Elise Mertens is haar verhaal op Wimbledon dit jaar op indrukwekkende wijze begonnen. De Belgische nummer 1 bij de vrouwen had in haar eerste ronde geen kind aan de Française Fiona Ferro. Het werd 6-2 en 6-0 voor Mertens.

  Mertens, het nummer 21 op de WTA-ranking, kreeg in de eerste ronde het nummer 100 voorgeschoteld. De 79 plaatsen verschil tussen Mertens en Ferro waren verhoudingsgewijs zeer duidelijk. Van in het begin greep Mertens de Française naar de keel, die nooit grip kreeg op de partij.

   

  Bij 5-0 in set 1 in leek Ferro even het tij te doen keren, met twee spelletjes op een rij. Uiteindelijk maakte Mertens het zelf met 6-2 na 29 minuten spelen af. Set 2 was nog sneller gedaan dan de eerste. Mertens liet het deze keer niet toe dat de Française op het scorebord kwam. Na amper 48 minuten tennissen eindigde het duel op 6-2 en 6-0.

   

  Mertens zal het in de tweede ronde opnemen tegen de de Roemeense Monica Niculescu (WTA-111), die de Duitse Andrea Petkovic (WTA 69) wipte. Mertens klopte de Roemeense al 2 keer in 2 duels. In 2017 in Hobart was Niculescu de tegenstander bij haar eerste WTA-titel.

  Uit de comfortzone

  De snelle en overtuigende zege had Mertens niet alleen aan haarzelf te danken. Ferro hielp ook een handje. "Het klopt dat Ferro veel fouten heeft gemaakt", liet Mertens na haar zege weten. "De rally's waren hierdoor vaak kort. Mijn opslag draaide ook wel goed, dus daar kon ik haar vaak in de fout dwingen."


  Ferro had moeite om het tempo van Mertens te volgen. De Belgische had ook vaak de drang naar het net. "Ik heb wat uit mijn comfortzone kunnen treden en kon wat dingen uitproberen. Op deze manier leer ik ook wat bij in dit soort wedstrijden."

   

  Het stralend gezicht van Mertens valt op. Ze voelt zich goed in Wimbledon. "De resultaten in de voorbereiding waren goed. En ik voel me in mijn sas op gras. Ik heb vertrouwen in de rest van het toernooi."

  Fase per fase

  1. 12 uur 56. Game, set and match. Mertens heeft Ferro eens stevig door de gehaktmolen gedraaid. Met 6-2 en 6-0 stoot de Belgische makkelijk door naar de tweede ronde op Wimbledon.
  2. 12 uur 56. Het staat 5-0, geen vuiltje aan de lucht dus voor Mertens. De tweede ronde zit er in een snel tempo aan te komen.
  3. 12 uur 54. Mertens heeft een dubbele break vast: 4-0.
  4. 12 uur 50. Van kwaad naar erger voor Ferro. Het lukt de Française maar niet om grip te krijgen op de match. Mertens staat nu 3-0 voor in set 2. De alarmklokken moeten stilaan beginnen luiden voor Ferro.
  5. 12 uur 47. De break staat er nu definitief, want Mertens wint haar eigen opslagspel.
  6. 12 uur 45. Mertens deelt meteen aan het begin van set 2 opnieuw een tikje uit. Ferro verliest haar opslagspel en moet andermaal achtervolgen.
  7. 12 uur 39. Set 1 is binnen voor Mertens. De eerste setbal is meteen de goede voor Elise Mertens. Set 1 wordt overtuigend met 6-2 gewonnen.
  8. 12 uur 37. Ferro begint in het ritme te komen. Ze wint nu ook voor het eerst een spelletje op haar eigen opslag. Het staat 5-2. .
  9. 12 uur 34. Ferro op het scorebord. Mertens kan het gaspedaal niet wat extra induwen en staat toe dat Ferro haar eerste spelletje van deze middag kan pakken.
  10. 12 uur 28. Mertens heeft nog 1 spelletje nodig en set 1 is al achter de rug. 5-0, Mertens mag het zelf proberen uit te serveren.