• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Sprookje Anisimova (17) blijft duren: wipt titelhoudster Halep in Parijs

  Roland Garros

  Simona Halep (3, 3)
  set
  Amanda Anisimova (39)
  2
  1
  6
  4
  2
  6

  Simona Halep zal haar titel op Roland Garros niet verlengen. De Roemeense nummer 3 van de wereld beet in het gravel tegen het Amerikaanse toptalent Amanda Anisimova (WTA-51). Na een dik uur was het 6-2, 6-4. Anisimova is de 1e tennisster geboren in de jaren 2000 die de halve finales haalt van een grandslam.

  Verslag van Halep-Anisimova

  Anisimova niet onder de indruk van de omstandigheden

  Anisimova is 17 en neemt voor de 2e keer deel aan Roland Garros. In 2017 bij haar debuut verloor ze in de eerste ronde van de Japanse Kurumi Nara. De voorbije maanden liet de Amerikaanse al van zich spreken op de Australian Open, waar ze de 1/8e finales bereikte. In april won ze haar eerste WTA-toernooi, op gravel in Bogota. De gemalen baksteen ligt haar dus.

   

  En dat mocht Halep - 10 jaar ouder - ondervinden. Anisimova, geboren uit Russische ouders in de VS, begon heel overtuigend aan het duel. Ze speelde agressief met machtige en lange slagen. Ze serveerde erg sterk en benutte haar eerste breakkans (4-2), werkte in het volgende spelletje zelf een breakbal weg en stak na 28 minuten - ook dankzij 10 directe fouten van Halep - de eerste set op zak (6-2).

   

  In de 2e set schoot de youngster eveneens het best uit de startblokken en benutte weer haar eerste breakkans. Ze won liefst 7 spelletjes op een rij en liep met een pak winners 3-0 en 4-1 uit. Halep spartelde nog even tegen, maakte 4-4 gelijk en had een bal op 5-4. Maar Anisimova bleef koel en trok het schip de veilige haven in: op de opslag van haar opponente was de eerste matchbal de goeie.

   

  Ex-nummer 1 Halep stak vorig jaar in Parijs haar eerste en ook laatste grandslamtitel op zak. In 2014 en 2017 speelde de Roemeense de finale.

   

  Anisimova is de jongste van haar land in de halve finales van Roland Garros sinds Jennifer Capriati in 1990 (14). Ze neemt het in de halve finale op tegen de Australische Ashleigh Barty (WTA-8). Die zette de Amerikaanse Madison Keys (WTA-14) opzij en staat zo net als Anisimova voor het eerst bij de laatste 4 van een grandslamtoernooi.

  Het matchpunt: