• home
 • video
 • pas verschenen

  Flipkens struikelt over eerste horde in Parijs: "Maar ik tennis nog graag"

  Roland Garros

  Mónica Puig (105)
  set
  Kirsten Flipkens (85)
  6
  1
  1
  7
  2
  5

  Geen 2e ronde voor Kirsten Flipkens op Roland Garros (WTA-64). Even leek onze landgenote de wedstrijd in de 2e set te doen kantelen, maar uiteindelijk bleek olympisch kampioene Monica Puig (WTA-59) toch te sterk in 2 sets. Achteraf had Flipkens het over het vervolg van haar carrière. Stoppen staat nog niet in haar woordenboek.

  3e set lag binnen handbereik

  Gravel is niet de ondergrond van Kirsten Flipkens. Dit seizoen kon ze nog geen wedstrijd winnen op de gemalen baksteen en ook op Roland Garros, waar ze nooit verder dan de 2e ronde raakte, kon ze zich niet naar een overwinning tennissen.

   

  De Puerto Ricaanse Puig liep in de eerste set uit tot een 4-0-voorsprong, terwijl Flipkens haar 7 breakkansen niet kon verzilveren. In de 5e game veegde Flipkens de nul van het scorebord, maar nadien kon ze de opslag van Puig niet meer breken: 6-1 na 37 minuten. 

   

  Aan het begin van het tweede bedrijf leek Puig opnieuw op weg naar makkelijke setwinst, maar dan bleek nog maar eens dat tennis snel kan kantelen. Met de steun van het Belgische publiek knokte Flipkens zich vanuit een 3-0-achterstand terug naar een 3-4-voorsprong. Onze landgenote bedankte de fans met enkele knappe dropshots en in tegenstelling tot in de eerste set kon Puig haar opslag nu nog moeilijk vasthouden.

   

  Op 4-5 had Flipkens de kans om de set uit te serveren, maar ze vergat de kalmte te bewaren en liet haar opslagspel toch weer glippen. Puig bleef wel kalm op het juiste moment en zette de wedstrijd zo opnieuw naar haar hand. Zonder een tiebreak nodig te hebben, schreef ze ook de tweede set op haar naam: 7-5 en een vroege exit voor Kirsten Flipkens.

  Flipkens: "Zolang ik het de andere meisjes nog moeilijk kan maken, stop ik niet"

  "Zowel de voorbereiding als de omstandigheden van vandaag hebben niet echt in mijn voordeel gespeeld. Tot de 6-1 en 3-0 was ik meer bezig met de glazen van mijn bril proper te maken dan met ballen terug te slaan. Dat is het nadeel van gravel: als het motregent, kan je toch nog blijven spelen. De lijnen lagen er op een gegeven moment ook glad bij, maar dat zijn omstandigheden die gelden langs beide kanten", vertelde Flipkens na afloop.

   

  "Het positieve is dat ik ben blijven vechten en de 2e set nog bijna heb doen kantelen. Maar veel meer dan er vandaag is uitgekomen, had ik niet kunnen verwachten."

   

  Over wat de toekomst brengt, kon Flipkens niet meteen een eenduidig antwoord geven. "Wanneer ik ook stop, ik zal sowieso kunnen terugblikken op een goede carrière. Maar of dat nu volgende maand of volgend jaar is, laat ik in het midden", zegt de 33-jarige speelster.

   

  "Het is ook geen geheim dat ik graag andere Belgische speelsters zou helpen en tips geven. Dat zit in mijn bloed en zelf ben ik wel een tactische speelster, dus op dat vlak zou ik wel een meerwaarde kunnen zijn. Maar zolang ik nog graag tennis en het de andere meisjes nog moelijk kan maken, zal in nog niet stoppen", besluit Flipkens.

   

  Fase per fase

  1. 12 uur 39. Puig haalt het van Flipkens in 2 sets: 6-1 en 7-5. Geen 2e ronde voor Kirsten Flipkens. Monica Puig haalt de beslissende game binnen op de opslag van onze landgenote.
  2. 12 uur 35. Puig houdt opslag vast: 6-5. Geen break deze keer. Flipkens serveert om in de match te blijven.
  3. 12 uur 33. 5-5. Flipkens kan 2e set nog niet grijpen en geeft opslag weer uit handen. .
  4. 12 uur 28. Opnieuw een break: 5-4 Flipkens. Geen van beide lijkt de opslag nog te kunnen vasthouden. Als het Flipkens nu wel lukt, mag ze de 2e set op haar naam schrijven.
  5. 12 uur 24. 4-4 . Flipkens kan de break niet bevestigen en moet haar opslag opnieuw inleveren.
  6. 12 uur 20. Flipkens voor het eerst op voorsprong: 4-3. Flipkens heeft de variatie in haar spel teruggevonden en dat wordt beloond met een 2e break op rij. Is dit het keerpunt in de wedstrijd?
  7. 12 uur 11. Opnieuw in evenwicht: 3-3. Flipkens komt voor het eerst op gelijke hoogte met Puig en maakt er 3-3 van. .
  8. 12 uur 08. Flipkens breakt terug! 3-2. Bij haar 8e breakkans in de wedstrijd is het nu toch raak. Het is nog niet afgelopen.
  9. 12 uur 04. Geen dubbele break: 3-1. Dit keer geeft Flipkens haar opslagspel niet weg en zo blijft ze in de match: 3-1.