• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  David Goffin verlaat Roland Garros met unieke setwinst tegen Nadal

  Roland Garros

  David Goffin (13, 27)
  set
  Rafael Nadal (3, 2)
  1
  1
  6
  3
  2
  6
  6
  3
  4
  3
  4
  6

  David Goffin (ATP-29) heeft in de 3e ronde van Roland Garros een logische nederlaag geleden tegen titelverdediger Rafael Nadal (ATP-2). De Belgische nummer 1 liet zich wel niet afslachten. Integendeel, hij won zelfs een set tegen de 11-voudige eindwinnaar. En dat is niet velen gegeven op gravel.

  Kijk naar het verslag van de match in Het journaal:

  Vanaf 26'04"

  Goffin dicteert Nadal even de wet

  Met 88 zeges tegenover 2 nederlagen voor Rafael Nadal in Parijs stond David Goffin voor een schier onmogelijke opgave. En na een kansloze eerste set (6-1) leek het ook een pijnlijke match te worden voor onze landgenoot.

   

  Niets was minder waar. Na een betere tweede set (6-3), waarin hij 2 mindere opslagbeurten hem de das omdeden, maakte Goffin er een echte wedstrijd van. In de 3e set liet hij de fouten achterwege en bood hij het publiek op het hoofdterrein in Parijs een echte wedstrijd aan.

   

  Met agressief tennis nam hij de regie over van Nadal. In het 9e spel ging hij zowaar door de opslag van de grootmeester. Meer nog, Goffin was de eerste die Nadal een set kon afsnoepen dit toernooi (6-4). Een unicum, want de voorbije 3 edities overkwam het de Spanjaard maar een keer.

   

  Een tweede keer zou het hem niet overkomen. In de 4e set dwong Nadal Goffin weer in de fout (6-3). Onze landgenoot zat door zij krachten heen en moest na 2 uur en 49 minuten het grandslamtoernooi verlaten. Weliswaar met opgeheven hoofd.

  "Moeilijk om Nadal van een nieuwe titel te houden"

  In het begin van de wedstrijd ging het heel snel, dat ondervond ook Goffin. "Ik had het heel moeilijk in de eerste set", klinkt het bij RTBF. "Nadal begon sterk aan de wedstrijd met veel intensiteit. Ik probeerde wel mee te doen, maar elke keer kantelde het punt in zijn voordeel omdat hij de bal net iets harder of net iets preciezer sloeg op het einde van elke rally."

   

  "Ik probeerde nadien agressiever te zijn en dat lukte goed in de derde en de vierde set. Uiteindelijk had hij aan 1 break genoeg om het af te maken. Met mijn twee laatste sets ben ik tevreden, die waren beter dan de eerste twee."

   

  "Nadal is heel moeilijk te ontwrichten. Zeker op deze ondergrond. Hij laat zijn tegenstanders lopen en is zelf amper te passeren. Je moet echt heel precies spelen om hem aan het wankelen te brengen. Er zijn in het verleden ook maar 2 spelers die hem hier geklopt hebben. Dat zegt genoeg. Het zal voor iedereen heel moeilijk worden om hem van een nieuwe titel te houden."

   

  Goffin tankte vertrouwen met het oog op het grasseizoen. "Het is belangrijk dat ik opnieuw op niveau ben en dat mijn hoofd vrij is. Die zaken moet ik onthouden voor de volgende toernooien. Het is wel jammer dat er geen wedstrijden meer komen op gravel. Het begint net beter te gaan op die ondergrond."

  Nadal is heel moeilijk te ontwrichten. Zeker op deze ondergrond. Hij laat zijn tegenstanders lopen en is zelf amper te passeren. Je moet echt heel precies spelen om hem aan het wankelen te brengen.

  Nadal: "Setverlies tegen Goffin is geen verrassing"

  "In die derde set is er niets speciaals gebeurd. Een set tegen David Goffin verliezen is niets bijzonder", reageerde Rafael Nadal.

   

  "Hij is een heel goede speler. Alleen omdat hij geblesseerd was, is hij wat gezakt op de ranking. Hij blijft een groot talent en heeft in het verleden al bewezen dat hij van eender wie kan winnen."

   

  "In de 3e set brak hij op een beslissend moment. Ik ben blij dat ik in de 4e set goed reageerde en weer het verschil kon maken, want David ging beter en beter spelen."

  Beelden van de wedstrijd:

  Goffin trakteert Nadal op een smash:

  Fase per fase

  1. 19 uur 16. Einde: 6-1, 6-3, 4-6, 6-3. C'est fini: na een afzwaaier lijdt Goffin een logische nederlaag tegen Nadal. Hij heeft de grootmeester wel een set afgesnoept.
  2. 19 uur 15. Alarmfase rood voor Goffin, Nadal dwingt 2 matchballen af.
  3. 19 uur 11. "Jeu Goffin." De Belgische nummer 1 klampt aan tot 5-3. Nadal kan nu de wedstrijd uitspelen op zijn eigen opslag.
  4. 19 uur 06. Rafael Nadal maakt er 5-2 van in zijn voordeel. Zo meteen mag David Goffin serveren om in de match te blijven.
  5. 19 uur 05. "Nadal speelt als door een bij gestoken.". Dirk Gerlo.
  6. 19 uur 02. David Goffin maakt het Rafael Nadal niet te makkelijk. Hij wint zijn opslagspel en maak er 2-4 van in de 4e set.
  7. 19 uur 01.
  8. 18 uur 57. Na 2 uur en 30 minuten bevestigt Nadal zijn break. De 11-voudige Roland Garros-winnaar staat 4-1 voor in de 4e set.
  9. 18 uur 50. Ai, Goffin verliest zijn 2e opslagspel in set 4 waardoor Nadal voor een 4-1-voorsprong mag serveren. Ligt onze landgenoot tegen het canvas of knokt hij zichzelf nog een keer in de match?
  10. 18 uur 31.
  11. 18 uur 29. Setwinst Goffin: 1-6, 3-6, 6-4. En David Goffin doet het. Hij maakt de aansluitingstreffer en staat nu nog maar een set in het krijt tegen grootmeester Rafael Nadal. Dankzij een agressieve set wint hij nummer 3 met 6-4.
  12. 18 uur 24. Break! 5-4 voor Goffin. David Goffin mag zo dadelijk voor setwinst serveren, want hij heeft zonet Rafael Nadal een eerste break aangesmeerd.
  13. 18 uur 20. Lovegame. David Goffin maakt nog altijd kans om deze set te winnen. Met een lovegame komt hij op 4-4. Het applaus van het publiek in Parijs is terecht.
  14. 18 uur 13. 3-3: David Goffin blijft de bal prima raken in deze set en laat Nadal niet los.
  15. 18 uur 07. "Goffin laat nu zien dat hij echt wel een goeie tennisspeler is.". Dirk Gerlo vanuit Parijs.
  16. 18 uur 04. "David, David, David", klinkt het vanuit de tribunes. Goffin heeft er net 2-2 van gemaakt in set 3.
  17. 17 uur 55. In de 3e set houdt David Goffin voorlopig gelijke tred. Na 2 games staat het 1-1, ondanks 3 breakpunten voor Nadal. Goffin veegde ze een voor een weg.