• home
 • video
 • pas verschenen

  Tsitsipas nog te groen achter de oren om Nadal uit finale te houden

  Het succesverhaal van Stefanos Tsitsipas op de Australian Open is geëindigd in de halve finales. Na een stunt tegen Roger Federer was de Griek niet opgewassen tegen Rafael Nadal. De Spanjaard mag op zoek naar zijn tweede eindzege in Melbourne.

  Het journaal 13u met o.a. zeges van Nadal en Osaka in Australië

  Met zijn gevarieerde tennisslagen, zijn enkelhandige backhand en zijn gedurfde aanpak heeft Stefanos Tsitsipas hoge ogen gegooid in Melbourne. Onder anderen 20-voudig grandslamwinnaar Roger Federer mocht kennis maken met een van de "coming men" in het mannentennis.

   

  Maar om al van een wisseling van de wacht te spreken, is het nog een beetje te vroeg. Tegen Rafael Nadal (32), nummer 2 van de wereld en goed voor 17 grandslamtitels, holde de 20-jarige Griek achter de feiten aan.

   

  In de eerste set gunde Nadal zijn jonge tegenstander geen schijn van kans: hij was genadeloos op zijn eerste opslag en trok met een overtal aan winners aan het langste eind.

   

  Tsitsipas kon in de tweede set flarden van zijn prachtmatch tegen Federer laten zien. Hij verzamelde drie breakkansen, maar greep die zeldzame mogelijkheid niet. Daarna was het Griekse verzet gebroken: Nadal pakte 9 spelletjes op rij en mocht na 1 uur en 48 minuten zijn racket in de lucht steken.

   

  Nadal staat voor de vijfde keer in de finale van de Australian Open, maar kon enkel in 2009 aan het langste eind trekken. In de finale neemt hij het op tegen Novak Djokovic, al 6 keer de sterkste in Melbourne, of verrassing Lucas Pouille.

  Nadal: "Tsitsipas heeft alles om grand slams te winnen"

  "Of ik nog beter kan spelen? Hopelijk wel", lachte Nadal na zijn vlotte kwalificatie. "Het voelt heel goed om mijn vijfde finale op de Australian Open te spelen. In Brisbane moest ik nog geblesseerd afzeggen en kon ik mij maar moeilijk inbeelden dat ik nu hier zou staan."

   

  Nadal voorspelt Tsitsipas een gouden toekomst. "Hij heeft alles om grand slams te winnen. Als je op die leeftijd al in de halve finale staat, belooft dat veel goeds", besloot de Spanjaard.

  Tsitsipas: "Nadal doet je slecht spelen"

  Tsitsipas blies letterlijk de aftocht: "Eerlijk gezegd heb ik geen idee wat ik van deze match kan meenemen. Ik kan er niets positiefs over zeggen. Ik won amper 6 spelletjes. Het voelde als een volledig andere dimensie van tennis."

   

   De Griek heeft zo zijn idee wat het verschil maakte: "Hij geeft je geen ritme. Hij heeft gewoon een andere speelstijl als de anderen. Hij heeft een talent dat niemand anders heeft: hij doet je slecht spelen. Ik heb dat nooit eerder gezien en noem dat een talent."

   

  "Ik ben tevreden over mijn prestaties tijdens het toernooi, maar tegelijkertijd voel ik ontgoocheling. Ik had beter kunnen doen vandaag."

  Bekijk enkele hoogtepunten: