• home
 • video
 • pas verschenen

  Kvitova beëindigt Amerikaans sprookje en staat in eerste Australian Open-finale

  Petra Kvitova mag zich opmaken voor haar eerste finale op de Australian Open. In de halve finale rekende de Tsjechische in twee sets af met toernooirevelatie Danielle Collins. Als ze haar derde grandslamtitel kan veroveren, wordt ze de nieuwe nummer 1 van de wereld.

  Danielle Collins (WTA 35) begon zonder hoge verwachtingen aan haar avontuur in Melbourne. Haar vijf eerdere grandslampogingen waren steevast in de eerste ronde geëindigd.

   

  Maar in Melbourne leek de Amerikaanse zich wel thuis te voelen. Plots won ze 5 matchen op rij en knikkerde ze onder meer drievoudig grandslamkampioene Angelique Kerber uit het toernooi.

   

  Petra Kvitova was dan ook gewaarschuwd. De Tsjechische toonde zich agressiever, haalde verschroeiend uit met haar linker en kwam ook verschillende keren succesvol naar het net.

   

  Zeker toen bij 4-4 en snikhete temperaturen tot 38 °C het dak boven de Rod Laver Arena toe ging, was Kvitova niet meer te stoppen. Met 30 winners tegenover 9 voor Collins was de kloof snel geslagen.

   

  Na haar eindzege op het toernooi van Sydney zit Kvitova nu al aan 11 zeges op rij dit seizoen.  Ze is de eerste Tsjechische in de finale in Melbourne sinds Jana Novotna, die in 1991 evenwel verloor van Monica Seles.

   

  Maar Kvitova kan wel tegen de stress in finales: ze won haar laatste acht eindstrijden (onder meer twee keer Wimbledon). Haar tegenstandster wordt de Japanse Naomi Osaka.

  Kvitova: "Hard gewerkt voor tweede carrière"

  In 2016 werd Kvitova het slachtoffer van een gewelddadige inbraak. Ze liep toen verwondingen met een mes op die haar bijna haar carrière kostten. "Deze finale betekent alles", zei ze. "Ik heb heel hard gewerkt voor mijn tweede carrière en ben eindelijk eens ver geraakt in dit toernooi."

   

  "Ik ga genieten van de finale, wat er ook gebeurt. Ik ben enorm gelukkig. De eerste set was nog heel spannend. Ik was dan ook zenuwachtig. Maar na het winnen van de tiebreak was ik op dreef."

  Tweets:

  Danielle Collins moest vrede nemen met 5 zeges op de Australian Open.