• home
 • video
 • pas verschenen

  Russische reus is maatje te groot voor Goffin: "Vond geen oplossingen"

  Australian Open

  David Goffin (14, 21)
  set
  Daniil Medvedev (4, 15)
  2
  1
  6
  6
  3
  2
  7
  7
  3
  3
  6

  David Goffin is uitgeschakeld in de derde ronde van de Australian Open. Onze landgenoot botste op de jonge Rus Daniil Medvedev. Goffin toonde wel flitsen, maar was niet constant genoeg en verloor in drie sets. "Ik vond geen oplossingen", gaf Goffin toe.

  David Goffin moest meteen een love break incasseren in het eerste spelletje en de toon was meteen gezet. Daniil Medvedev, een 22-jarige Rus van 1,96 meter, had een begenadigde dag. Hij sloeg winners bij de vleet en hield zijn foutenlast onder controle.

   

  Dat laatste kon niet gezegd worden van Goffin. De Belg toonde bij vlagen zijn klasse en was dan zeker de evenknie van Medvedev, maar hij liet zich veel te vaak betrappen op slordigheden.

   

  In de tweede set leek Goffin recht te krabbelen. Hij dwong ook een tiebreak af, maar daarin was hij niet bij de les. Een vroege break in set 3 leek de beslissing in te luiden. Goffin veerde nog even op en maakte een break ongedaan, maar een tweede break was er te veel aan.

   

  Na 2 uur mocht Goffin zijn rackets opbergen, voor het tweede jaar op een rij haalt hij niet de tweede week van de Australian Open. Voor Medvedev, vorig jaar winnaar van 3 toernooien, is het de eerste keer dat hij de 1/8e finales van een grandslamtoernooi bereikt.

  Bekijk beelden van Goffin in Het journaal

  Goffin: "Moeilijk om oplossingen te vinden"

  Goffin was een goeie verliezer: "Ik had het moeilijk om oplossingen te vinden. Ik heb alles gegeven, maar hij was gewoon sterker."

   

  "Ik ben slecht aan de match begonnen, het court voelde trager dan die van 2 dagen geleden. Vanaf het begin had ik het moeilijk. Hij speelde ver achter de achterlijn en leverde constant lage ballen vlak over het net af. Ik moest dus agressief zijn op elk punt."

   

  "In de 2e set was er een mogelijkheid om de wedstrijd te doen kantelen, maar ik snap niet hoe hij het fysiek bleef volhouden. Hij bleef strak serveren en won zo de tiebreak."

   

  Weer een vroege exit voor Goffin dus, maar hij bekijkt het positief: "Ik ben al blij dat ik geen pijn meer heb aan mijn arm. Nu kan ik me helemaal op mijn tennis concentreren en niet meer op het fysieke aspect ervan."

   

  "Ik heb hier 2 goeie wedstrijden gespeeld en vervolgens heb ik er alles aan gedaan om er een verlengstuk aan te breien. Medvedev was echter heel solide en kon - in tegenstelling tot mij - op een uitstekende service teren. Dat is een werkpunt. Er moet bij mij nog wat precisie in."

  Coach Van Cleemput: "Belangrijkste is dat hij geen last meer heeft van zijn arm"

  Goffins coach, Thierry Van Cleemput, hinkte op 2 gedachten. Maar het positieve overheerste: "Wat we vooral zullen onthouden van dit toernooi is dat hij geen last meer heeft van zijn arm. Dat is het belangrijkste voor de toekomst."

   

  "Ik ben niet teleurgesteld door de uitschakeling, maar ben wel waakzaam. Ik was tevreden na zijn eerste 2 matchen, vandaag had hij wat meer in de wedstrijd moeten zitten. We wisten dat Medvedev sterk zou zijn. Misschien was David nog niet klaar om tegen zo'n tegenstander te spelen na 4 maanden out te zijn. Alles heeft tijd nodig."

   

  Bijna kantelde de match in de 2e set: "Hij had misschien wat meer lef in zijn spel moeten leggen, hem wat uitdagen. De 2e set was belangrijk. Als een speler zo hard slaat, zal hij bij de minste vermoeidheid minder precies worden en dus missen. Dat lukte net niet. Met de 3e set heb ik wel een probleem. Dat zag ik niet graag. Ik had nochtans gewaarschuwd om niet in dezelfde val te lopen."

  Medvedev: "Stijl van Goffin ligt me"

  "I love Australia", schreeuwde Medvedev uit na zijn zege. Voor het eerst staat hij in de 1/8e finales van een grandslamevent. "Ik heb echt een goeie match gespeeld. Er waren heel wat slagenwissels, maar dat was geen probleem, want ik had vertrouwen na mijn finale in Brisbane."

   

  "De stijl van Goffin ligt me ook wel. Ik heb goed uitgevoerd hoe ik het wou aanpakken. Ik speelde agressief, terwijl Goffin een beetje traag overkwam. De 2e set was erg belangrijk en toen was het even gevaarlijk, maar ik trok in de tiebreak aan het langste eind."

   

  Nu wacht nummer 1 Djokovic: "Ik heb al 2 keer van hem verloren, maar ik ben sindsdien een andere speler geworden. Djoko is erg precies en zal niet veel kansen geven. Ik heb in elk geval niets te verliezen. De druk is helemaal weg, al wat er nog bijkomt is bonus."

  David Goffin   Daniil Medvedev
  4 aces 7
  2 dubbele fouten 2
  61% percentage 1e opslag 66%
  3/4 (75%) breakpunten 6/11 (55%)
  27 winners 31
  40 ongedwongen fouten 18
  74 totaal punten 103

  Fase per fase

  1. 04 uur 50. Afgelopen: Medvedev wint in 3 sets. Goffin kan geen vuist meer maken en Medvedev maakt het af in stijl met 2 winnende opslagen en een ace. Voor Goffin is de Australian Open afgelopen.
  2. 04 uur 47. Het enige wat niet mag gebeuren vanuit Goffins oogpunt gebeurt: hij maakt weer te veel fouten en moet zijn opslagspel inleveren. Medvedev mag bij 3-5 opslaan voor de match.
  3. 04 uur 42. Goffin breekt terug. En of Goffin weer moed geeft. Onze landgenoot bijt zich vast en dwingt Medvedev in de fout. Goffin maakt zijn break achterstand ongedaan: 3-4.
  4. 04 uur 41. Goffin komt wel heel dicht bij de uitschakeling, maar bij 1-4 achter kan hij een breakpunt wegwerken: geen 1-5 maar 2-4. Kan hij hier moed uit vatten?
  5. 04 uur 32. Pijnlijke break. Goffin begint met een knappe winner aan zijn opslagspel, maar geeft het dan helemaal weg. Vier ongedwongen fouten op een rij en zo krijgt Medvedev een glimlach op zijn gezicht: 1-3.
  6. 04 uur 23. Medvedev en Goffin verzilveren allebei hun opslag in het begin van de derde set: 1-1.