• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Oppermachtige Djokovic maakt brandhout van Nadal in finale Australian Open

  Australian Open

  Novak Djokovic (1, 1)
  set
  Rafael Nadal (3, 2)
  6
  1
  3
  6
  2
  2
  6
  3
  3

  Novak Djokovic (ATP-1) heeft voor de 7e keer de hoofdtrofee veroverd op de Australian Open. Na iets meer dan 2 uur veegde hij Nadal van de mat  in 3 sets: 6-3, 6-2 en 6-3. 

  Djokovic oppermachtig op eigen service

  Met Djokovic-Nadal had de Australian Open een droomaffiche in de finale. In de onderlinge duels stond het 27-25 in het voordeel van Djokovic. De clash tussen de nummers 1 en 2 van de wereld moest een spektakelstuk worden.

   

  Maar Djokovic begon als een bliksemschicht aan de finale. In de 1e set mepte de nummer 1 van de wereld liefst 4 love games (40-0) op de tabellen. Nadal kon niet opboksen tegen het weergaloze serveerwerk en verloor set 1 met 6-3.

   

  Djokovic bleef daarna spelen op een andere planeet en Nadal was een schim van zichzelf. De Spanjaard kwam overal een tikkeltje tekort en sukkelde met zijn voetenwerk.

  Nadal laat zich naar slachtbank leiden

  Djokovic toverde in de 2e set wel nog een applausje uit zijn handen, toen Nadal bij 4-2 uitpakte met een knap dropshot. Maar met een 6e love game haalde Djokovic ook de 2e set binnen.

   

  Nadal sloeg op zijn racket, de moed zonk hem in de schoenen. Zeker toen Djokovic in de 3e set al vroeg door de service ging van de Spanjaard.

   

  Na iets meer dan 2 uur mocht de nummer 1 van de wereld serveren voor de wedstrijd. Nadal maakte een einde aan zijn eigen martelgang door de bal buiten te slaan.

   

  Djokovic is zo voor de 7e keer de triomfator op de Australian Open, zijn 15e eindzege in een grandslamtoernooi. Zo nadert hij tot op 2 stuks van Nadal (17 eindzeges).

  Djokovic: "Nadal heeft na blessure getoond wat "fighting spirit" is"

  "Ik ben sprakeloos", zei Djokovic, die met 7 titels recordhouder is op de Australian Open. "Hier voor de 7e keer winnen, in het best georganiseerde toernooi van de wereld. Dat is fantastisch."

   

  Djokovic stak ook nog Nadal een hart onder de riem. "Hij is de verpersoonlijking van "fighting spirit". Nadal komt van ver na zijn blessure en heeft de jeugd de voorbije weken getoond dat je altijd moet terugvechten."

   

  Nadal toonde zich ook een sportieve verliezer. "Djokovic speelde vandaag op een geweldig niveau", vertelde de Spanjaard. "En ik had niet mijn beste dag."

   

  "Dit zijn 2 belangrijke weken geweest voor mij. De voorbije jaren heb ik het vaak heel moeilijk gehad door blessureleed. Al speelde ik niet mijn beste match vanavond, ik ben heel blij met waar ik nu sta."

  Fase per fase

  1. 11 uur 51. Nummer 7 voor Djokovic in Melbourne. Wat een onemanshow in de finale van de Australian Open. Na iets meer dan 2 uur mept Nadal de bal buiten, het einde van zijn martelgang. Djokovic steekt voor de 7e keer de Australian Open op zak.
  2. 11 uur 45. 5-3 voor Djokovic. Met een dropshot en wat hulp van de net krijgt Djokovic Nadal ook in 8e spelletje van set 3 op de knieën. De Serviër is nog 1 game verwijderd van zijn 7e eindzege in de Australian Open.
  3. 11 uur 34. Djokovic op 2 spelletjes van winst. Met een breakpunt lijkt Nadal een ietsiepietsie spanning in de strijd te blazen. Maar Djokovic gaat nog op en over de Spanjaard: 4-2.
  4. 11 uur 24. 3-1 voor Djokovic in set 3. Het gaat nu razendsnel vooruit in de 3e set. Met een backhand laat Djokovic de 3-1 op het scorebord flikkeren.
  5. 11 uur 20. Nadal met rug tegen de muur. De moed moet Nadal stilaan in de schoenen zinken. Djokovic breekt al vroeg in de 3e set door de service van zijn opponent. 2-1 voor de Serviër.
  6. 11 uur 15. Djokovic blijft oppermachtig op eigen service. Na 4 fouten van Nadal (3 unforced) steekt Djokovic zijn 7e love game op zak in deze finale. Het staat 1-1 in set 3.
  7. 11 uur 11. Set 3. Met veel moeite behoudt Nadal zijn eerste opslagspel in de derde set. De game begon met 2 fantastische backhand winners van beide spelers.
  8. 11 uur 02. Djokovic haalt 2e set binnen. Nadal laat zich naar de slachtbank leiden. Djokovic blijft erop los hameren op zijn eigen opslag en rondt de 2e set af met zijn 6e love game. Indrukwekkend.
  9. 10 uur 58. Eerst krijgt Nadal nog een applausje van Djokovic na een fantastisch dropshot. Maar het is de Serviër die voor de 2e keer door de service gaat van Nadal. Djokovic is voorlopig niet af te remmen.
  10. 10 uur 51. Djokovic loopt uit in set 2. De killersblik van Djokovic gaat door het stadion. Nadal (in de knoop met zichzelf) slaat in het net, waardoor 's werelds nummer 1 op rozen zit in de 2e set: 4-2.
  11. 10 uur 45. Nadal slaat op zijn racket. Na een knappe rally lobt hij de bal enkele centimeters te ver over Djokovic. Het eerste serviceverlies voor de Spanjaard in deze set.
  12. 10 uur 41. Nadal en Djokovic houden gelijke tred in set 2. De twee tenoren geven elkaar in de 2e set geen duimbreedte toe. Zowel Nadal als Djokovic behoudt zijn opslagspel. Maar de Serviër geeft nog altijd de beste indruk. .