• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  VIDEO: Goffin geeft set 1 uit handen en krijgt weer last van arm: "Jammer"

  David Goffin (ATP-10) is er niet in geslaagd om voor het eerst in zijn carrière de kwartfinales van de US Open te bereiken. Onze landgenoot verloor van de Kroaat Marin Cilic (ATP-7). De winnaar van 2014 in New York stuurde Goffin in drie sets naar huis. "Vanaf de 2e set speelde hij heel goed", reageerde Goffin, die in de 3e set weer last kreeg van zijn arm. 

  Hoogtepunten uit Cilic-Goffin:

  Goffin kan de klus niet klaren in de eerste set

  Marin Cilic had in zijn vorige wedstrijd een marathonopdracht achter de rug. De Kroaat stond tot ruim na middernacht op de baan en was tegen David Goffin niet meteen wakker. 

   

  Onze landgenoot profiteerde van de slaperige oogjes bij de Kroaat en ging onmiddellijk door de service van Cilic. Een solide Goffin hield die break vast en mocht bij 4-5 serveren voor de eerste set, maar hij faalde.

   

  Meer nog, Goffin stond plots zelf met zijn rug tegen de muur, maar hij kon nog een tiebreak afdwingen. Bij 5-2 leek hij een vogel voor de kat, maar Goffin liet weer zijn tanden zien. Het kon alle kanten uit, maar het dubbeltje viel aan de kant van Cilic: 8-6 in de tiebreak.

  Zakelijke Cilic laat Goffin niet meer in de match komen

  De gemiste kans in de eerste set spookte in het tweede bedrijf nog door het hoofd van Goffin, die liefst drie keer zijn service zou prijsgeven in een zeer rommelige set. Cilic hoefde niet eens zijn beste niveau uit zijn rugzak te halen om met 6-2 naar een comfortabele bonus door te stomen.

   

  Ook in de derde set kon Goffin nooit echt overtuigen in de bakoven van New York. De schouderblessure van enkele weken geleden leek weer op te spelen en Goffin kon zijn fysieke perikelen niet verstoppen. Een zeer hoge foutenlast, overigens ook bij Cilic, in een teleurstellende wedstrijd was het gevolg. 

   

  Cilic van zijn kant had geen zin in een nieuwe slijtageslag en liet zich de kaas niet meer van het brood eten. Goffin spartelde nog wat tegen, maar bij het derde matchpunt betekenden de 1/8e finales voor het tweede jaar op een rij het eindstation voor de Luikenaar. 

  Goffin: "Jammer dat ik het toernooi op deze manier moet beëindigen"

  "Het was zwaar vandaag", opende Goffin zijn persconferentie. De Belg had tot nu gezegd dat het elke match wat beter ging. Maar tegen de laureaat van 2014 hield dat op: "Ik heb mijn best gedaan, maar vanaf de 2e set begon Marin heel goed te spelen. In de 3e set kreeg ik bovendien opnieuw pijn in mijn arm."

   

  "Ik kon moeilijk aan 100 procent serveren. Het was niet makkelijk om alles te geven bij elk punt. Wanneer je aan je arm begint te denken, ben je niet meer 100 procent gefocust. Dat betekende een verlies in 3 sets: het is jammer dat ik het toernooi zo moet beëindigen."

   

  "Ik speelde op een heel hoog niveau in mijn laatste 2 toernooien. Dus er is heel wat goeds te onthouden van Cincinnati (waar hij Tsitsipas, Anderson en Del Potro klopte, red) en hier." De eerste aandacht van Goffin gaat nu uit naar de verzorging van zijn arm. Maar hij heeft dit najaar wel heel wat ATP-punten te verdedigen. Vorig jaar won hij de toernooien van Shenzhen en Tokio. Zijn eerste opdracht is normaal de Laver Cup met Team Europe van 21 tot 23 september in Chicago.

  Cilic: "De eerste set was cruciaal"

  Cilic trakteerde zichzelf op een kwartfinale tegen Kei Nishikori, de heruitgave van zijn gewonnen finale in 2014. Al beseft de Kroaat wel dat het niet goed was met amper 46 procent eerste opslagen en 43 winners tegenover 48 directe fouten.

   

  "De eerste set was cruciaal. David mocht opslaan voor de set, maar ik kon er 5-5 van maken en speelde nadien een heel goeie tiebreak. Daarna merkte ik dat hij last begon te krijgen van zijn schouder. Hij serveerde niet meer heel hard op zijn eerste bal. Dat gaf me heel wat kansen op mijn return."

   

  Na zijn marathonmatch tot diep in de nacht tegen de Australiër Alex De Minaur was Cilic blij dat hij het kort kon houden. "Ik had niet veel tijd om te recuperen, toch voelde ik me goed op het veld vandaag. Ik bewoog goed."

   

  Nishikori staat er weer na een zware polsblessure. "We speelden al 3 keer tegen elkaar hier in New York. Kei is een vechter. Hij houdt van de omstandigheden hier. Het wordt weer lastig, maar ik wil winnen." 

  Fase per fase

  1. 00 uur 49. 6-4 voor Cilic: exit Goffin. Game, set and match. Cilic kan het duel niet meteen uitserveren, mist twee matchballen en moet zelfs een breakkans toestaan. Maar de Kroaat houdt uiteindelijk het hoofd koel en benut zijn derde wedstrijdpunt na 2 uur en 28 minuten.
  2. 00 uur 40. 5-4 voor Cilic. Goffin rekt het nog een beetje, maar Cilic mag het zo meteen op zijn eigen opslag proberen te flikken. Heeft onze landgenoot nog een antwoord in huis?
  3. 00 uur 37. 5-3 voor Cilic. Goffin ziet de ballen vliegen, Cilic deelt nog enkele klappen uit. 5-3, Goffin serveert nu om in de match te blijven. .
  4. 00 uur 33. 4-3 voor Cilic. Fysiek oogt het allemaal wat moeizaam bij Goffin, maar hij komt terug tot 4-3.
  5. 00 uur 30. 4-2 voor Cilic. Cilic lijkt niet van plan om nog veel woorden vuil te maken aan Goffin. Hij zit in een zetel en schrijft zonder veel problemen zijn opslagspelletjes bij. .
  6. 00 uur 25. 3-2 voor Cilic. Is dit het begin van het einde? Goffin verliest zijn opslagspel. We zijn twee uur aan het tennissen en Goffin verloor bij een rally zijn evenwicht en ging tegen de grond. Zegt dat iets over zijn fysieke paraatheid in deze bakoven? Na onder meer een knullige volleymisser van Goffin eist Cilic het spelletje op. .
  7. Goffin moet een 2-0-achterstand ophalen. 00 uur 19.
  8. 00 uur 18. 1-2 voor Goffin. Goffin begint met opgeheven hoofd aan zijn remonte. Hij wint zijn eerste opslagspelletjes, we zijn voorlopig on serve in het derde bedrijf. Een slijtageslag zou onze landgenoot in principe niet slecht mogen bevallen, want Cilic stond in zijn vorige ronde erg lang en laat op het terrein. .