• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Japanse Osaka (20) houdt furieuze Serena van 24e grandslamtitel

  US Open

  Serena Williams (8, 17)
  set
  Naomi Osaka (2, 20)
  2
  1
  6
  4
  2
  6

  Naomi Osaka heeft de US Open gewonnen. De 20-jarige Japanse was Serena Williams de baas in een incidentrijke finale. Serena kreeg het aan de stok met de umpire en kreeg meerdere bestraffingen. Osaka is de eerste Japanse die een grandslamtoernooi wint.

  Williams slaat racket stuk en noemt umpire dief

  De finale van de US Open werd vooraf neergezet als een clash tussen generaties: de jonge Naomi Osaka (20) tegenover superster Serena Williams (36). Maar van zenuwen was er geen sprake bij Osaka. De Japanse nam de match resoluut in handen.

   

  Osaka dicteerde de wet en liet Serena alle hoeken van Arthur Ashe zien. Osaka won de eerste set en na een 1-3-voorsprong voor Serena in set 2 ging het helemaal mis voor Serena. De Amerikaanse had al een waarschuwing gekregen voor coaching en nadat ze een racket had kapotgeslagen kreeg ze het aan de stok met de umpire.

   

  Ze ging door het lint, noemde de umpire een dief, een leugenaar en eiste excuses. De umpire kon niet anders dan haar te straffen met een game voor Osaka. Het theater duurde nog even voort, met tranen bij Serena en de hoofdscheidsrechter op de baan.

   

  Osaka hield het hoofd koel bij alle heisa en maakte het beheerst af: 6-2, 6-4. Ze is de eerste die Japan een grandslamzege schenkt. Serena miste de kans om haar 24e grandslamzege te boeken, daarmee zou ze op dezelfde hoogte komen van recordhoudster Margaret Court.

  Naomi Osaka speelde een heel volwassen finale.

  Het tumult ontstond na dit gebaar van Williams' coach

  Williams fulmineert

  Toen sloeg Serena haar racket stuk

  Serena bij de hoofdscheidsrechter

  Beelden van de finale (zonder de incidenten)

  Fase per fase

  1. 23 uur 40. Osaka wint! Tussen alle heisa door blijft Osaka rustig. Ze blijft haar tennis spelen en benut haar tweede matchpunt. Ze is de eerste Japanse die een grandslamtoernooi wint.
  2. 23 uur 37. Serena Williams kan haar tranen niet meer bedwingen. "Dit is niet eerlijk", schreeuwt ze ook tegen de hoofdscheidsrechter haar onschuld uit.
  3. Serena Williams weet het even niet meer. 23 uur 36.
  4. 23 uur 34. "Je bent een dief, je hebt een punt gestolen van mij". Serena Williams tegen de umpire.
  5. 23 uur 32. Serena laat het niet los. Bij een nieuwe kantwissel blijft Serena Williams van leer trekken tegen de umpire. "Je bent een leugenaar. Bied je excuses aan." De umpire kan niet anders dan haar weer een straf te geven en dat betekent dat het plots 5-3 staat zonder dat Osaka een bal moet opslaan.
  6. 23 uur 27. Osaka slaat opnieuw toe. Serena Williams is niet bij de les en de Japanse is weer een stap dichter bij een eerste grandslamzege.
  7. 23 uur 24. Boze Serena. Serena beseft plots dat ze door die tweede waarschuwing een strafpunt krijgt en heeft het even niet meer. "Ik heb nog nooit valsgespeeld in mijn leven. Ik heb een jonge dochter", schreeuwt ze naar de umpire, maar die houdt voet bij stuk.
  8. 23 uur 23. Osaka slaat terug. De break voorsprong is snel weggewerkt: 3-2. Serena maakt te veel fouten (onder meer dubbele fout) en uit frustratie slaat ze haar racket stuk. Ze krijgt weer een waarschuwing.
  9. 23 uur 20. Daar is Serena. Na een hardbevochten game kan Serena Williams eindelijk een breakpunt verzilveren. De Amerikaanse lijkt wat beter in de wedstrijd te komen.
  10. 23 uur 09. Met heel veel moeite kan Serena Williams een breakpunt wegwerken en behoudt ze haar opslag in het begin van set 2. Ook bij de kampwissel praat Serena nog even met de umpire over die waarschuwing.
  11. 23 uur 04. Discussie met umpire. Serena Williams krijgt van de umpire een waarschuwing voor coaching. Daar is de Amerikaanse het niet mee eens. "Ik verlies nog liever dan dat ik zou vals spelen om te winnen.".
  12. 22 uur 56. "We zien een indrukwekkende Osaka". Dirk Gerlo.
  13. 22 uur 49. Eerste set voor Osaka. Na iets meer dan een halfuur balt Osaka haar vuist: ze heeft de eerste set beet met 6-2.
  14. 22 uur 49. Serena Williams blijft te veel fouten maken en kijkt nu al aan tegen een 5-1-achterstand.