• home
 • video
 • pas verschenen

  Het geluk van Bemelmans is op: "Match stopzetten bij zulke hitte"

  Ruben Bemelmans heeft niet kunnen profiteren van zijn statuut als lucky loser op de US Open. Hij kreeg 1 dag voor zijn match tegen de Spanjaard Munar te horen dat hij mocht spelen. In een verzengende hitte perste hij er nog een vijfsetter uit, maar trok uiteindelijk aan het kortste eind.

  Ruben Bemelmans (ATP-128) was in de laatste voorronde gestruikeld, maar kreeg door het forfait van de Spanjaard Garcia-Lopez toch een plaatsje op de hoofdtabel. Met Jaume Munar (ATP-85), een andere Spanjaard, kreeg hij daar nog een haalbare kaart ook. Munar staat dan wel bekend als een groot talent, maar dan vooral op gravel.

   

  Het werd al snel duidelijk dat het - bovenop de uitdagende klimatologische omstandigheden - een zware partij zou worden, met lange games en veel breakpunten aan beide kanten. Bemelmans kon er daar in de 1e set eentje meer dan Munar van verzilveren, maar kreeg in set 2 een koekje van eigen deeg.

   

  De 3e set zou achteraf cruciaal blijken te zijn. Bij 5-4 kreeg Bemelmans op de opslag van de Spanjaard een setpunt, maar hij werd nog tot een tiebreak gedwongen, die in zijn nadeel uitviel. In de 4e set was Munar plots nergens meer, waardoor we alsnog een 5e set kregen. Nu was de man van de Balearen wel weer bij de les, terwijl bij Bemelmans het vet van de soep was.

  "Zwaarste match die ik ooit speelde"

  Bemelmans speelde de zwaarste match uit zijn carrière: "En niet mentaal, maar fysiek. Het was niet aangenaam om te tennissen. Zeker geen 5 sets. Fysiek was het heel zwaar door die hoge vochtigheid en de hitte. Op fysiek vlak was het de zwaarste match die ik ooit speelde."

   

  "In de Daviscup had ik wel al eens krampen, maar nu ben ik volledig leeg. Je hebt geen pijn en krampen, maar je kunt niet meer bewegen. Dit gevoel wil ik niet meer meemaken."

   

  "Na 2 punten ben je al zo moe als normaal na een set. Na de eerste set (7-5) leek het al of we 3 uur op het terrein stonden."

   

  In die omstandigheden besliste het tennis niet over de uitkomst, maar de fysiek: "Inderdaad. Mijn gemiste kansen in de 2e en 3e set heb ik cash betaald."

  Na 2 punten ben je al zo moe als normaal na 1 set. Na de eerste set (7-5) leek het al of we 3 uur op het terrein stonden.

  Ruben Bemelmans

  Bemelmans: "Bij zulke hitte matchen onderbreken"

  Bij regen worden wedstrijden meteen gestaakt, moet dat ook bij zulke hitte?Bemelmans weet het wel: "Ja. Vandaag heeft dat aangetoond. Enkele matchen konden niet uitgespeeld worden door de hitte en de vochtigheid, omdat iemand niet meer voort kon. Zelf deed ik wel nog door, maar ik was er eigenlijk niet meer bij. Dit is geen tennis meer, maar een geluksspel. In zulke omstandigheden moet je de match stopzetten en op een andere dag of op een ander moment doordoen. Zo is het 's avonds veel aangenamer om te spelen."

   

  Sportief blikt Bemelmans wel positief terug: "Ik heb 3 goeie kwalificatiematchen gespeeld en vandaag was ook heel goed. Het kwam op details aan. Ik ben heel tevreden over mijn niveau. Als ik zo de rest van het seizoen kan voortdoen, ben ik zeker dat ik in de top 100 zal eindigen."