• home
 • video
 • pas verschenen

  Mertens via taaie Strycova naar 1/8e finales tegen winnares van vorig jaar

  Elise Mertens blijft op dreef op de US Open. Tegen Barbora Strycova moest ze regelmatig haar beste tennis bovenhalen, maar uiteindelijk won ze toch in 2 sets. In de 1/8e finales speelt ze tegen de winnares van vorig jaar, Sloane Stephens.

  Elise Mertens was de 32-jarige Strycova nog nooit tegengekomen op het circuit. Strycova beleeft een late opflakkering in haar carrière, die haar zowaar weer de status van reekshoofd opleverde.

   

  Het was vanaf de eerste punten duidelijk dat we een strijd van hard tegen onzacht kregen. Lange rally's, spectaculaire punten en de occasionele domme fouten wisselden elkaar af.

   

  In de 1e set kon Mertens nog vrij makkelijk afstand nemen van Strycova en dat leek ook in de 2e set te lukken. Maar de Tsjechische had nog iets extra's in petto. Ze maakte haar break achterstand ongedaan en kreeg op de opslag van Mertens zelfs 3 setpunten. Het werd toch nog een tiebreak en ook daarin was het knokken tot aan het gaatje voor Mertens.

   

  In de volgende ronde neemt Mertens het op tegen Sloane Stephens. Stephens haalde het in twee sets van Viktoria Azarenka, de tweevoudige finaliste.

  "Het verschil? Dat ik agressiever speelde"

  Elise Mertens: "De tweede set bleef Strycova vechten. Ze is een goede speelster en heeft veel ervaring. Het verschil was dat ik een beetje agressiever speelde, denk ik. In de volgende ronde speel is sowieso tegen een goede speelster. Tegen Stephens speelde ik al eens, tegen Azarenka nog nooit. Ik kijk er naar uit." (Het werd uiteindelijk Stephens.)

  Fase per fase

  1. 19 uur 16. Mertens wint! Elise Mertens klaart de klus dan toch in de tiebreak. Het was - zeker in de 2e set - hard vechten. In de volgende ronde treft ze Stephens of Azarenka. Stephens is de titelverdedigster.
  2. 19 uur 06. Mertens ontsnapt. Strycova laat 3 setpunten liggen op de opslag van Mertens. Een tiebreak moet over deze 2e set beslissen.
  3. 18 uur 48. Strycova zet Mertens weer onder druk, maar die heeft een gepast antwoord klaar: 5-5.
  4. 18 uur 47. 4 kansen gemist. Mertens komt 0-40 voor op de opslag van Strycova en krijgt ook later nog een breakkans, maar ze laat ze allemaal liggen.
  5. 18 uur 41. Toch nog spanning. Mertens kan bij 4-3 haar opslagspelletje niet winnen. Alles is weer te herdoen in deze 2e set.
  6. 18 uur 31. Cruciaal spelletje? Mertens werkt een 0-30-achterstand weg - onder meer met een fantastisch punt met wisselende kansen - en snelt door naar 4-2. Bij Strycova heeft de frustratie stilaan het kookpunt bereikt.
  7. 18 uur 22. Mertens lijkt toch weer een hogere versnelling gevonden te hebben. Ze want haar opslagspelletje blank. Het ziet er steeds beter uit.
  8. 18 uur 17. Break Mertens. Mertens gaat door op haar elan en neemt Strycova te grazen op haar eigen service. De Tsjechische begint alsmaar meer te sakkeren.
  9. 18 uur 13. Mertens leek slachtoffer te worden de klassieke decompressie na setwinst, maar met enkele schitterende punten en vooral veel vechten, wint ze haar opslagspel toch. 1-1: Strycova geeft zich nog lang niet gewonnen.