• home
 • video
 • pas verschenen

  Flipkens gaat kansloos onderuit tegen vinnige Ostapenko

  Geen 3 op 3 voor de Belgische vrouwen op Wimbledon, want de tweede ronde is het eindstation geworden voor Kirsten Flipkens. Onze landgenote vond geen antwoord op het gevarieerde spel van de Letse Jelena Ostapenko en verloor in 2 sets.

  Kirsten Flipkens had een uitstekende grasvoorbereiding achter de rug, met onder meer een finale in Rosmalen, en had in het verleden nooit moeite gehad met Jelena Ostapenko. De kaarten lagen dus goed voor onze landgenote. Maar Ostapenko heeft de laatste jaren veel progressie gemaakt, zo  won ze vorig jaar haar eerste grandslamtitel op Roland Garros.

   

  En het niveauverschil werd snel duidelijk in de eerste set: de eerste vier spelletjes waren voor de Letse. Flipkens probeerde antwoorden te vinden op het gevarieerde spel van Ostapenko. Zeven keer trok ze naar het net, slechts één keer met succes: 6-1.

   

  De tweede set begon hoopgevend voor Flipkens met een break, maar dan lag de umpire dwars. Flipkens sloeg de bal in het net, nadat de lijnrechter "out" had geroepen. De hawk-eye gaf de bal nog in: het punt herspelen dus, maar de umpire gaf het punt aan Ostapenko.

   

  Een furieuze Flipkens probeerde het tij dan nog te keren, maar ze kon geen vuist meer maken. Ostapenko maakte het na een uurtje tennissen al af met 6-3. In de derde ronde kijkt ze de Russin Vitalia Diatsjenko in de ogen.

  "Het klinkt misschien raar, maar ik ben zelfs niet ontgoocheld."

  "Het klinkt misschien raar, maar ik ben zelfs niet ontgoocheld na deze partij", vertelde Flipkens. "Het kon twee kanten uit: of ze zou mij overpoweren, of ik zou kansen krijgen. Het is het eerste scenario geworden." 

   

  "Ik raakte niet in de rally en ik denk dat het ook haar tactiek was. Dat heeft ze heel goed gedaan. Zelfs op mijn eerste opslagen kreeg ik winners rond mijn oren. Ik heb alles geprobeerd, maar ze was gewoon beter. Ik stond een beetje machteloos aan de andere kant van het net. Ik heb gevochten tot het laatste punt want als er een momentje zou komen waarop ik in haar hoofd zou kunnen kruipen, dan was ik er klaar voor. Maar dat kwam er niet. Ik kan haar alleen maar proficiat wensen."

   

  Flipkens kan wel terugblikken op een uitstekend grasseizoen. "Ik heb 400 punten gehaald op 3 toernooien. Dat is gigantisch. Een grandslam is altijd een beetje een loting en ik tref meteen een klepper in de tweede ronde, dus ik ga met opgeheven hoofd naar huis. Ik voel me heel goed op dit moment, fysiek en mentaal. Ik voel me nog 23 in plaats van 32."

   

  Tweets:

  Fase per fase

  1. 20 uur 15. Flipkens verliest. Flipkens kan de break niet meer ongedaan maken en verliest in de tweede ronde met 6-1 en 6-3.
  2. 20 uur 13. Flipkens werkt eerste matchpunt weg. Kirsten Flipkens geeft de hoop nog niet op. Ostapenko dwingt een breakkans en dus ook een matchpunt af, maar Flipkens knokt zich naar 5-3. Ostapenko kan het nu wel afmaken op de eigen opslag.
  3. 20 uur 03. Flipkens lijkt niet meteen een antwoord te vinden op de opslag van Ostapenko. De tijd begint te dringen, want onze landgenote staat een break in het krijt.
  4. 19 uur 50. Furieuze Flipkens . Flipkens slaat de bal in het net nadat de lijnrechter "out" heeft geroepen. Ostapenko vraagt een challenge en die toont dat de bal wel binnen was. Tot ontzetting van Flipkens geeft de umpire het punt aan Ostapenko. "Je weet dat je verkeerd bent", roept ze nog, maar het haalt niets uit.
  5. 19 uur 46.
  6. 19 uur 45. Ostapenko pakt eerste set . Flipkens heeft geen vuist meer kunnen maken na haar vroege achterstand in de eerste set. Ze werd weggeblazen aan het net door Ostapenko, die set 1 naar haar toe heeft getrokken met 6-1.
  7. 19 uur 33. Slechte start Flipkens. Kirsten Flipkens heeft haar start volledig gemist tegen Jelena Ostapenko. Ze heeft al 2 keer haar opslag ingeleverd en staat al 4-0 in het krijt.
  8. 19 uur 17. Flipkens krijgt pittige uitdaging. Kirsten Flipkens heeft een uitstekende voorbereiding op gras achter de rug, met een finale in Rosmalen. Maar met Jelena Ostapenko krijgt ze waarschijnlijk heel wat tegenstand: de Letse stond vorig jaar in de kwartfinale op Wimbledon en won ook Roland Garros, haar eerste grandslamtitel.
  9. 10 uur 47. Net als Elise Mertens plaatste Kirsten Flipkens zich dinsdag voor de tweede ronde van Wimbledon. Ze versloeg de Britse Heather Watson (WTA 111) in twee sets maar had daar wel een uur en 47 minuten voor nodig. Vandaag komt ze uit tegen Jelena Ostapenko, de nummer 12 van de wereld. Ostapenko won vorig jaar nog Roland Garros.