• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Judd Trump klopt viervoudig wereldkampioen Higgins in WK-finale

  Judd Trump heeft voor het eerst in zijn carrière de wereldtitel snooker veroverd. De Engelsman walste in een geweldige finale over viervoudig wereldkampioen John Higgins.

  Finales  (best-of-35)
  Higgins (Sch-5) Trump (Eng-7) 9-18

  Fase per fase

  1. Trump pakt de wereldtitel

   Judd Trump heeft er korte metten mee gemaakt in de avondsessie. De Engelsman won meteen de eerste twee frames en kroonde zich zo voor het eerst in zijn carrière tot wereldkampioen na een hoogstaande finale. Tegenstander John Higgins blijft steken op 4 wereldtitels.
  2. Ik heb hier ontzettend hard voor gewerkt. Dit is heel bijzonder, ook voor mijn entourage. Het was een geweldige finale. Ik denk niet dat ik ooit beter gespeeld heb.
   Judd Trump
  3. Judd Trump was echt fenomenaal. Ik heb geluk dat ik niet moest betalen voor een kaartje om dit kunnen zien. Dit is nog maar het begin voor hem.
   John Higgins toont zich een sportief verliezer
  4. Trump pakt de wereldtitel

   Judd Trump heeft er korte metten mee gemaakt in de avondsessie. De Engelsman won meteen de eerste twee frames en kroonde zich zo voor het eerst in zijn carrière tot wereldkampioen na een hoogstaande finale. Tegenstander John Higgins blijft steken op 4 wereldtitels.
  5. Trump kan wereldtitel ruiken

   Judd Trump heeft zijn zenuwen onder controle kunnen houden in de middagsessie op maandag. De Engelsman en tegenstander John Higgins wonnen elk 4 frames. Trump leidt nu met 16-9 en heeft maandagavond nog 2 frames nodig om zijn eerste wereldtitel te veroveren.
  6. Trump sprint naar 12-5-voorsprong

   Judd Trump ligt op koers voor zijn allereerste wereldtitel. In de tweede sessie speelde hij vanavond John Higgins van de tafel. De Engelsman won maar liefst 8 van de 9 frames. Morgen begint hij met een ruime 12-5-voorsprong aan de ontknoping van de WK-finale.
  7. Judd Trump is heer en meester in de avondsessie.
  8. Higgins en Trump aan elkaar gewaagd

   Er heeft zich voorlopig geen favoriet opgeworpen in de finale tussen John Higgins en Judd Trump. Die laatste had het eerste woord, maar met een reeksje century's kwam Higgins zowaar op een 4-3-voorsprong. Trump zorgde er in het 8e frame voor dat de eerste sessie op met een 4-4-gelijkspel werd afgesloten.
  9. Judd Trump gaat op zoek naar een eerste wereldtitel

  10. Judd Trump kan zich een eerste keer tot wereldkampioen kronen.
  11. Finale tussen Higgins en Trump

   Het WK snooker draait uit op een finale tussen Judd Trump en viervoudig wereldkampioen John Higgins. Trump maakte in de halve finales een einde aan het knappe toernooi van kwalificatiespeler Gary Wilson (17-11), Higgins klopte in een thriller David Gilbert (17-16). Zondag beginnen de twee aan een heruitgave van de finale in 2011. Toen won Higgins.
  12. Higgins naar zijn 10e halve finale

   John Higgins heeft man in vorm Neil Robertson uit de halve finales gehouden. De ervaren Schot haalde het met 13-10 van de Australiër en staat al voor de 10e keer in zijn carrière bij de laatste vier op het WK. Higgins heeft al 4 wereldtitels op zijn palmares. Zijn laatste eindzege in The Crucible dateert van 2011.
  13. Trump maatje te groot voor Maguire

   Judd Trump wordt in de halve finales de tegenstander van Gary Wilson. De nummer 7 van de wereld domineerde zijn wedstrijd tegen de Schot Stephen Maguire en won met ruim verschil : 13-6. "Ik ben blij dat ik in de halve finales sta. Het zal belangrijk zijn om een goede start te maken, want Gary heeft veel vertrouwen. Als ik al vroeg moet achtervolgen, kan het lastig worden", weet Trump.
  14. Gilbert wipt Kyren Wilson

   David Gilbert is na Gary Wilson de tweede verrassende halvefinalist in The Crucible. De 37-jarige Engelsman nam in de kwartfinales revanche op Kyren Wulson, van wie hij dit seizoen de finale verloor op de German Masters. Gilbert won met 13-8 en neemt het in de halve finales op tegen John Higgins of Neil Robertson.
  15. Gary Wilson bij de laatste vier

   Het sprookje van kwalificatiespeler Gary Wilson is nog niet ten einde. Na zeges tegen Luca Brecel en drievoudig wereldkampioen Mark Selby heeft de voormalige taxichaffeur nu ook Ali Carter over de knie gelegd. Wilson, die in zijn carrière nog nooit een rankingtoernooi kon winnen, staat voor het eerst in de halve finales van het WK na een 13-9-overwinning.
  16. Ik denk dat Gary nu de favoriet is om het WK te winnen. Hij zit in de vorm van zijn leven en speelt echt geweldig. Ik wist niet dat hij dit niveau kon halen.
   Ali Carter over Gary Wilson
  17. Higgins maakt kans op 5e titel

   John Higgins (43) is de wereldkampioen van 1998, 2007, 2009 en 2011. De voorbije 2 jaar was hij telkens finalist. Na een spannende 2e ronde tegen Stuart Bingham treft de 43-jarige Schot in de kwartfinale de Australiër Neil Robertson. Die is samen met Higgins de enige oud-wereldkampioen die nog in het toernooi zit.
  18. "Tegen Neil ben ik zeker de underdog. Hij is niet voor niets de toernooifavoriet. Hij speelt met heel veel vertrouwen en zal moeilijk af te stoppen zijn. Hij zal zeker nog een WK winnen. Hij is veel te goed om maar 1 wereldtitel op zijn palmares te hebben."
   John Higgins
  19. Trump gooit Ding eruit

   Sinds zijn debuut op de tour wordt Ding Junhui getipt als topkandidaat om als eerste Aziaat ooit het WK snooker te winnen, maar met 2019 is er weer een jaartje gepasseerd waarin het niet is gelukt. Ding stortte op het einde helemaal in tegen Judd Trump. Voor het eerst in 5 jaar haalt hij niet de kwartfinales op het WK. Met hem verdwijnt ook de laatste Chinees in Sheffield. Trump speelt in de volgende ronde tegen Stephen Maguire. In 2011 haalde hij op 21-jarige leeftijd al eens de finale.
  20. Kyren Wilson en Carter naar kwartfinales

   Kyren Wilson heeft voormalig finalist Barry Hawkins uitgeschakeld, dankzij 2 century's op een rij. Hierdoor liep hij van 11-11 weg naar 13-11. Ali Carter zorgde voor een geweldige comeback tegen de Chinees Zhou. Die leidde gisteren nog met 9-7, maar verloor vervolgens 6 frames op een rij. Voor Carter is het de eerste keer sinds 2012 dat hij het zo ver schopt in Sheffield.
  21. Exit wereldkampioen Williams

   Uittredend wereldkampioen Mark Williams is al gesneuveld. De Welshman haalde dit WK niet zijn niveau van vorig jaar en stuitte in de tweede ronde op een sterk spelende David Gilbert. De Engelsman won met 13-9 en speelt in de kwartfinales tegen Barry Hawkins of Kyren Wilson.
  22. Killer van O'Sullivan drijft Maguire tot het uiterste

   James Cahill, de amateur die in de 1e ronde stuntte tegen Ronnie O'Sullivan, is in de tweede ronde gestrand op een zucht van een nieuwe verrassing. Cahill dwong de ervaren Schot Stephen Maguire tot een beslissend 25e frame. Daarin had Maguire het minste last van de zenuwen. Hij won het laatste frame met 69-1. In de kwartfinales treft Maguire Judd Trump of Ding Junhui.
  23. Wilson wipt ook Mark Selby

   Gary Wilson heeft na Luca Brecel nu ook Mark Selby uitgeschakeld. Wilson potte tegen de drievoudige wereldkampioen opnieuw erg secuur en strafte alle foutjes van de nummer 2 van de wereld genadeloos af. Selby verloor uiteindelijk met 13-10. In de kwartfinales neemt Wilson het op tegen de winnaar van het duel tussen Ali Carter en Zhou Yuelong.
  24. Williams is weer present

   Mark Williams is weer fit voor de dienst. De 44-jarige Welshman was gisteren naar het ziekenhuis gebracht na klachten over pijn in zijn borst, maar staat vandaag toch al weer ballen te potten. Wat er precies aan de hand was, is nog niet duidelijk.
  25. Mark Williams (archieffoto) heeft de snookertafel even geruild voor het ziekenhuis.
  26. Wereldkampioen in ziekenhuis

   Titelverdediger Mark Williams heeft The Crucible vanavond moeten verlaten. De 44-jarige snookerspeler uit Wales trok naar het ziekenhuis met steken in zijn borst. "Het heeft niks te maken met mijn hart", laat hij alvast weten. Williams hoopt snel weer aan de snookertafel te staan. In de tweede ronde staat hij 5-3 in het krijt tegen de Engelsman Gilbert.
  27. "Ik was bij de loting al uitgeschakeld. Robertson is momenteel gewoon te goed. Als hij zo blijft spelen, is het wel duidelijk wie dit jaar wereldkampioen wordt."

   Shaun Murphy
  28. Robertson vlot voorbij Murphy naar kwartfinales

   De 37-jarige Australiër Neil Robertson (WS-4) heeft zich vanavond in het Crucible Theatre als eerste voor de kwartfinales geplaatst. De wereldkampioen van 2010 won in de tweede ronde vlot van de Engelsman Shaun Murphy (WS-13), de kampioen van 2005. Na 19 frames was de ontmoeting voorbij: 13-6.
  29. Wilson en Carter stoten door

   In het Crucible Theatre hebben 2 Engelsen zich nog bij de laatste 16 geschaard op het WK snooker. Kyren Wilson (vorig jaar nog verliezend finalist in de Masters) klopte de Schot Donaldson met 10-4. Het Engelse onderonsje tussen Jack Lisowski en Ali Carter eindigde op 6-10.
  30. "Je kan niet zo slecht spelen in de eerste 11 frames en het dan nog verdienen om te winnen. Het was vernederend. Maar ik denk niet dat ik iets anders zou doen, als ik een herkansing kreeg."

   Mark Allen
  31. Mark Allen betaalt slechte start cash

   Mark Allen, nummer 6 van de wereld, moet in de eerste ronde het WK al verlaten. De Brit stormde met een 9-2-achterstand op een heuse vernedering af tegen de Chinees Zhou Yuelong, maar kon nog wat schade goedmaken. Bij 9-7 kon Zhou dan toch zijn zenuwen onder controle krijgen en het afmaken.
  32. Un-Nooh laat Trump zweten

   Judd Trump heeft zich niet zonder slaag of stoot geplaatst voor de tweede ronde. Ondanks een 141-break gisteren ging begon hij vandaag met een 6-3-achterstand aan zijn tweede sessie tegen de Thai Thepchaiya Un-Nooh. Daarin sloop Trump mondjesmaat dichterbij en ging hij bij 9-8 zelfs over Un-Nooh. Die dwong nog een beslissend frame af, maar daarin ging hij iets te onstuimig te werken. Een uitgekookte Trump maakte het vervolgens genadeloos af.
  33. Wereldkampioen van 2015 schakelt wereldkampioen van 2006 uit

   Stuart Bingham heeft zich na een thriller bij de beste 16 geplaatst. De wedstrijd tegen Graeme Dott, de wereldkampioen van 2006, had een beslissende 19e frame nodig, die na een slopend duel naar de wereldkampioen van 2015 ging.
  34. Op het einde kon ik nog amper op mijn benen staan. Ik ben sprakeloos. Ik heb altijd geloofd dat ik op een goeie dag iedereen kan verslaan. Ik wil hier tonen wat ik nog in mijn mars heb.
   James Cahill
  35. Het is gebeurd!

   Het ongelooflijke is gebeurd: Cahill blijft zijn zenuwen de baas en klopt Ronnie O'Sullivan met 10-8. De amateurspeler mag naar de 1/8e finales van het WK.
  36. O'Sullivan met zijn rug tegen de muur

   O'Sullivan wint 3 frames op rij en maakt er zo 8-8 van, maar het 17e frame is opnieuw voor Cahill. De jonge Engelsman staat op één frame van een geweldige verrassing!
  37. O'Sullivan in vieze papieren

   James Cahill is de eerste amateur die zich voor het WK wist te plaatsen, maar de jonge Engelsman is voorlopig niet onder de indruk van de omstandigheden tegen vijfvoudig wereldkampioen Ronnie O'Sullivan. De publiekslieveling staat 8-5 in het krijt tegen zijn landgenoot en staat zo op twee frames van de uitschakeling in de eerste ronde. Stunt in de maak?
  38. Selby nog altijd op koers voor 4e wereldtitel

   Mark Selby heeft zich tot in de 1/8e finales gepot ten koste van de Chinees Zhao. Die had de drievoudige wereldkampioen lang in de tang, maar uiteindelijk kon Selby zijn ervaring en talent toch doen gelden. Pas bij een 1-5-achterstand sloeg de motor van de 35-jarige Engelsman tegen de 22-jarige Chinees aan. Finaal werd het 10-7.
  39. Tweede 10-0 uit de WK-geschiedenis

   Luo Honghao heeft de bedenkelijke eer pas de 2e speler uit de geschiedenis te zijn die een 10-0 om de oren krijgt. De 19-jarige Chinees maakte zijn debuut op de hoofdtabel, maar in plaats van een droom werd het een nachtmerrie. Ex-wereldkampioen Shaun Murphy, die zelf aan een belabberd seizoen bezig is, potte 4 century's op weg naar zijn makkelijkste WK-zege uit zijn carrière. Luo maakte amper 89 punten. Nooit deed iemand slechter op een WK.
  40. Brecel verliest opnieuw in eerste ronde

   Gary Wilson heeft het beslissende frame naar zich toe getrokken. De Engelsman had enkele knappe pots in huis en daar vond Brecel geen antwoord meer op. Voor de vierde keer sneuvelt onze landgenoot in de eerste ronde van het WK.
  41. Wilson heeft nu de bovenhand: 50-68.
  42. Brecel en Wilson gaan sowieso de recordboeken in: dit frame is het langst durende frame in de WK-geschiedenis.
  43. Na een foutje van Brecel heeft Wilson zijn achterstand bijna goedgemaakt: 50-43.
  44. Het laatste frame duurt nu al meer dan een uur. Brecel kon al twee keer de overwinning ruiken, maar afmaken lukte nog niet. De tussenstand: 50-31.
  45. De spanning is te snijden in het beslissende frame. In een verdedigende strijd heeft Brecel een kleine puntenvoorsprong: 37-17.
  46. Brecel en Wilson moeten nu vanavond wachten tot er een tafel vrijkomt na een van de volgende wedstrijden in Sheffield om hun wedstrijd af te sluiten.
  47. Brecel op de rand van de afgrond

   Luca Brecel is door het oog van de naald gekropen en heeft nog heel wat werk. De Belg en zijn tegenstander Wilson maakten er een potje van in het 17e frame, maar gelukkig kon Brecel de wenkende nederlaag nog afwenden. De sessie werd bij 8-9 voor Wilson afgebroken.
  48. Williams als eerste naar de tweede ronde

   Mark Williams heeft zich niet meer laten verrassen in de avondsessie tegen Martin Gould. De titelverdediger begon met een 6-3-voorsprong en liep 9-4 uit. Gould leek nog even voor een kentering te zorgen toen hij 3 frames op rij won, maar in het 17e frame klaarde Williams dan toch de klus: 80-13.
  49. Robertson raast voorbij Cyprioot

   Neil Robertson heeft tot nog toe brandhout gemaakt van de Cyprioot Michael Georgiou. Diens WK-debuut draaide uit op een nachtmerrie, want man in vorm Robertson won zaterdag 9 frames op een rij. Georgiou kon slechts 107 punten maken en dreigt de tweede speler te worden die er met 10-0 uitgaat. In 1992 verloor de Australiër Eddie Charlton met 10-0 van John Parrott.
  50. Ding doet het goed

   Ding Junhui, de vicewereldkampioen van 2016, staat 6-3 voor tegen Anthony McGill. De Chinees potte onder meer een break van 129 weg en heeft zo voorlopig de beste papieren om zich te plaatsen voor de volgende ronde.
  51. Minieme marge voor Brecel

   Luca Brecel heeft in zijn eerste sessie niet echt afstand kunnen nemen van Gary Wilson. In een gelijkopgaande wedstrijd slaagde geen van beide spelers erin een voorsprong van meer dan één frame te nemen. Brecel liet met 131 wel de hoogste break noteren en deelde nog een klein mentaal tikje uit door het laatste frame te winnen na een 72-break. Zo leidt de Belg met 5-4, zondagmiddag krijgt de match zijn vervolg.
  52. Titelverdediger start goed

   Mark Williams, de wereldkampioen van 2018, is goed begonnen aan het WK. Met onder meer een break van 128 liep Williams 5-1 uit tegen de Engelsman Martin Gould, die wel nog wat tegenspartelde. Na de eerste sessie stond het uiteindelijk 6-3, zaterdagavond valt de beslissing.
  53. Brecel kent donderdag zijn tegenstander

   Donderdag om 12u wordt geloot voor de eerste ronde van het WK, dat zaterdag van start gaat. Luca Brecel hoopt ongetwijfeld om voor de eerste keer de 1e ronde te overleven in Sheffield. In de 1/8e finales wacht hem een mogelijke confrontatie met drievoudig wereldkampioen Mark Selby.
  54. Neefje van Hendry is eerste amateur op WK

   De 23-jarige Engelsman James Cahill heeft geschiedenis geschreven in de kwalificaties van het WK snooker. Cahill kon zich als eerste amateur ooit plaatsen voor de eerste ronde van het hoofdtoernooi. In de laatste kwalificatieronde rekende hij af met een andere amateur, Michael Judge. Cahill, die met zijn kwalificatie al ruim 40.000 euro verdiend heeft, komt uit een snookerfamilie. Zijn tante is de ex-vrouw van snookerlegende Stephen Hendry.
  55. Ik heb niet aan het geld gedacht. Ik probeerde me gewoon te kwalificeren voor het hoofdtoernooi. Ik ga nu weer even naar huis en misschien ook nog eens langs de kapper, zodat ik er goed uitzie voor de camera's.
   James Cahill
  56. WK snooker in Sheffield

   Het Cruicible Theatre in Sheffield is vanaf zaterdag opnieuw het toneel voor het hoogtepunt van het snookerjaar: het WK. Begin mei weten we wie Mark Williams opvolgt op de erelijst.