Ga naar de inhoud
" "
Bart Swings is - samen met Sandrine Tas - het uithangbord van de Belgische selectie.
Belgische mannen
Indra Médard    
Tim Sibiet    
Bart Swings    
Mathias Vosté    
     
Belgische vrouwen
Sandrine Tas    
Stien Vanhoute    
Anke Vos    

Troonopvolger voor Swings? 17-jarige Suttels pakt WK-brons op marathon

 zo 8 juli 2018 19:00

De Belgen hebben zes medailles veroverd op het WK skeeleren in Arnhem en Heerde. Bart Swings gaat met het meeste eremetaal naar huis. Lees hieronder nog eens over de prestaties van onze landgenoten.

Fase per fase

17:25
"Als ik eerder was gegaan, dan had ik gewonnen", zei Suttels meteen na de race. De jonge Belg is lid van dezelfde club als Swings in Heverlee.
17:23

Suttels pakt brons

De beste Belgische prestatie op de slotdag was ongetwijfeld die van Jason Suttels. De 17-jarige pakte brons op de marathon. In een gemengde race van junioren en senioren moest Suttels alleen de Duitser Felix Rijhnen en Jorge Bolanos uit Ecuador voor zich dulden. Swings werd in diezelfde race pas 43e.
07/07/18
23:40

Swings pakt wereldtitel op de afvallingskoers

Na een bronzen en een zilveren heeft Bart Swings nu ook een gouden medaille te pakken op het WK skeeleren. Net voordat de Rode Duivels op een 0-2-voorsprong kwamen tegen Brazilië, sprintte Swings naar zijn eerste wereldtitel sinds 2013. In de sprint van de afvallingskoers over 20 kilometer was hij de Italiaan Daniel Niero en de Fransman Nolan Beddiaf te snel af.
06/07/18
23:40

Geen medailles op dag 3

De Belgische ploegen bij de mannen en de vrouwen konden geen medailles pakken op de aflossing. De mannen, met Swings, Vosté en Sibiet, werden 5e. Bij vrouwen pakten Vanhoutte, Vos en Tas de vierde plek.
02/07/18
22:57
De zilveren plak voor Swings was het enige Belgische succes op dag 2. Sandrine Tas bleef in de punten-afvallingswedstrijd achter zonder prijs. Mathias Vosté schaarde zich wel en Tim Sibiet niet bij de beste 16 op de 500 meter. De derde plaats van Vosté in de volgende ronde was onvoldoende voor een plek in de halve finales. Voor Stien Vanhoutte en Anke Vos waren de halve finale op de 500 meter eveneens te hoog gegrepen.
22:55

Zilveren medaille voor Swings

Bart Swings heeft een tweede WK-medaille om rond zijn nek te hangen, een zilveren deze keer. Hij werd tweede op de 10 kilometer punten-afvallingskoers. De Belg moest alleen de Colombiaan Cujavante voor zich dulden.
01/07/18
22:56

Brons en diskwalificatie voor Swings bij rentree

Bart Swings was na 4 jaar weer van de partij. Door zijn schaatsactiviteiten miste hij de voorbije jaren het WK. Op de 15 km afvalling haalde hij brons. De 27-jarige Swings ging ervandoor op 2,5 ronden van het einde, maar in het slot passeerden winnaar Alex Cujavente (Col) en Daniel Niero (Ita) hem nog. Op de 1.000 m werd Swings derde, maar de videobeelden worden vanaf dit WK nauwgezet bekeken. En de Belg bleek iets mispeuterd te hebben. Weg brons, wel diskwalificatie. De Fransman Gwendal Le Pivert won voor de Colombiaan Pedro Causil.
22:55

Swings verrast door diskwalificatie: "Ik vermoed dat het in de laatste ronde gebeurde"

Bart Swings wordt maar zelden gediskwalificeerd, hij stond er dan ook van te kijken na de 1.000 meter. "Ik vermoed dat het in de laatste ronde gebeurd is. In de bocht duwde een Colombiaan mij, waardoor ik in contact kwam met Peter Michael. Jammer dat die Colombiaan niet ook bestraft is."
22:54

Swings: "Blij met brons"

Bart Swings beseft dat hij nog niet in zijn absolute topvorm terug is. "De plakken komen niet op bestelling. Ik ben blij met brons en denk dat ik morgen grote kansen heb. Ik voel me goed."
22:53

Tas valt net naast podium

Op de 15 km afvalling bij de vrouwen greep Sandrine Tas naast een medaille. "Ik kom natuurlijk niet voor een vierde plek. Het was een heel zware race", reageerde Tas, die vorig jaar 5 WK-medailles haalde. Op de 1.000 meter kon ze niet naar de finale, omdat ze in een tragere reeks tweede werd.
28/06/18
09:45

Eerst piste in Heerde, dan weg in Arnhem

Het WK skeeleren in Nederland is verdeeld over twee blokken: van 1 tot en met 3 juli op de piste in Heerde, van 5 tot en met 8 juli op de weg in Arnhem. Op die laatste dag wordt de marathon gereden.
09:43

Spoedcursus schaatsen voor skeeleraars week na WK

Het WK werd 2 maanden vervroegd. Traditioneel is het in september, maar omdat dan de Nederlanders al volop aan het schaatsen denken, vond de datumwissel plaats. Een week na het WK organiseert de Internationale Schaats Unie (ISU) trouwens een spoedcursus schaatsen voor skeeleraars in Heerenveen. Sandrine Tas laat zich niet verleiden. "Ik probeer het schaatsen af te houden." Ze heeft het druk genoeg. In augustus is er al het EK in Zandvoorde.
09:42

8 Belgische medailles op WK 2017 in Nanjing

Vorig jaar was het WK in China, in Nanjing. De Belgische selectie pakte toen 8 medailles. Er deden ruim 60 landen mee.
09:32

Sandrine Tas, tweede uithangbord van België

Naast Bart Swings (27) is Sandrine Tas (22) de voornaamste troef voor de Belgische ploeg. Als allrounder graaide ze de voorbije jaren tal van medailles op internationale toernooien weg. Omdat het WK 2 maanden vroeger is gepland dit jaar, viel de voorbereiding in de examenperiode. "We hebben toch hard getraind", zegt de studente bio-ingenieur. "Ik voel me goed. Nog een paar dagen rust en dan ben ik er klaar voor." Tas won 2 keer goud op het WK 2015, vorig jaar was ze goed voor zilver en 4 keer brons.