Zuid-Afrika overpowert en overklast favoriet Engeland in finale WK rugby

  Zuid-Afrika is voor de 3e keer wereldkampioen geworden. Engeland begon na de zege tegen titelverdediger Nieuw-Zeeland als favoriet aan de finale in Japan, maar liet zich eerst in het fysieke spel doen door de Springboks en kreeg in de slotfase ook nog eens 2 try's aangesmeerd.

  Engeland had zichzelf in de favorietenrol gemanoeuvreerd voor de finale, door titelverdediger Nieuw-Zeeland in de halve finales van de mat te vegen met bijwijlen droomrugby.

   

  Maar het stugge Zuid-Afrika liet de Engelsen nooit in hun spel komen. De Springboks trokken de Engelsen mee in hun geliefkoosde spelletje: veel scrums en mauls en hopen op een overtreding van de tegenstander.

   

  Zuid-Afrika won die fysieke strijd met de vingers in de neus. Handré Pollard kon penalty kick na penalty kick tussen de palen trappen, telkens goed voor 3 punten.

   

  Net wanneer het een finale leek te worden met alleen maar penalty kicks kwam Zuid-Afrika er toch ook eens uit met een vloeiende aanval. Een diepe trap belandde in het niemandsland, waar het door de Springboks werd opgepikt. Mapimpi mocht de bal uiteindelijk over de achterlijn lopen.

   

  Engeland keek nu tegen een immense berg aan. Het begon die aanvankelijk nog met veel moed te beklimmen, maar toen de aalvlugge Kolbe balverlies kon afstraffen met een genadeloze rush en try was het Engelse verzet gebroken. Eindstand: 32-12.

  Verslag van de WK-finale

  Zuid-Afrika naast Nieuw-Zeeland met 3e wereldtitel

  Voor Zuid-Afrika is het de 3e wereldtitel uit de geschiedenis, waarmee het op gelijke hoogte komt van recordhouder Nieuw-Zeeland. Eerder waren de Springboks al de beste in 1995 en 2007. De Engelsen verliezen de WK-finale voor de 3e keer. Ook in 2007 moesten ze al eens hun meerdere erkennen in de Zuid-Afrikanen.

   

  Gisteren veroverde Nieuw-Zeeland al de bronzen medaille (40-17 tegen Wales). Toch een beetje een troostprijs, want de All Blacks waren de torenhoge favoriet voor de start van het toernooi.

  Donkere aanvoerder Kolisi: "Verschillende rassen, maar hier waren we één"

  De Zuid-Afrikaanse aanvoerder Siya Kolisi mocht als eerste donkere speler de Webb Ellis-trofee de hoogte insteken. Een symbolisch erg beladen moment als vertegenwoordiger van een land waar de blanken jarenlang de plak zwaaiden over hun donkere landgenoten.

   

  Kolisi: "Er was natuurlijk al de historische wereldtitel van 1995 (toen Zuid-Afrika kort na het afwerpen van het juk van de Apartheid kampioen werd, wat later verfilmd werd als Invictus). Maar er zijn nog altijd zoveel problemen in ons land. De coach zei vooraf ook: "Jullie spelen niet voor jezelf vandaag, maar voor de mensen thuis.""

   

  "Wij komen allemaal van verschillende achtergronden, hebben verschillende rassen. Maar hier waren we één, met één doel voor ogen. Ik hoop dat we Zuid-Afrika hiermee getoond hebben we je allemaal kunt bereiken als je hetzelfde zeel trekt."

  Fase per fase

  1. 11 uur 54. Einde: Zuid-Afrika is wereldkampioen! Engeland dringt niet meer aan, Zuid-Afrika verovert zijn 3e wereldtitel. Een bittere ontgoocheling voor Engeland, dat als topfavoriet aan de finale was begonnen. Maar de Springboks hebben het zeker niet gestolen.
  2. 11 uur 52. Beker wordt al gegraveerd. Er staan nog 2 minuten op de klok, want de graveur is al bezig om de naam van Zuid-Afrika op de de Web Ellis Cup te krassen.
  3. 11 uur 51. Applauswissel De Klerk. Faf de Klerk, de David Beckham van het (Zuid-Afrikaanse) rugby, krijgt op 3 minuten van het einde nog een applauswissel. Dat zal zijn populariteit alleen maar doen toenemen.
  4. 11 uur 47. Kolbe maakt Engeland af. De boeken mogen toe voor Engeland, het feestje mag beginnen in Zuid-Afrika. Engels balverlies is het startsein voor de aalvlugge Kolbe die zijn rechterflank helemaal tot achteraan afdweilt. Dit is de try van de wereldtitel.
  5. 11 uur 40. Engeland kan zich nu niet meer laten meetrekken in het fysieke spel van de Zuid-Afrikanen. Ze moeten snel try's maken en daar hebben ze nog maar een goeie 10 minuten voor.
  6. 11 uur 38. De VAR kijkt nog eens naar de beelden. Er is een zweem van een voorwaartse pass, maar niet duidelijk genoeg om de try af te keuren. Pollard lapt er nog eens 2 punten extra bij en zo komt Zuid-Afrika op een 12-25-voorsprong.
  7. 11 uur 37. De try van Zuid-Afrika! Zuid-Afrika snijdt dan toch eens door de Engelse defensie. Plots valt er een enorm gat, waar Mapimpi in kan duiken. Zowaar de eerste try van deze finale! Is dat goed voor de wereldtitel?
  8. 11 uur 34. Pollard probeert het met een trap vanaf zijn eigen helft, maar 59 meter is te veel gevraagd. De bal strandt nog voor de achterlijn.
  9. 11 uur 29. Het was weer even spannend, maar deze keer laat Farrell de 3 punten niet liggen. Het is nu om en om scoren met penalty kicks. Niet het mooiste rugby, maar vooral Zuid-Afrika lijkt daar niet om te malen.
  10. 11 uur 28. We blijven trappen. En nog maar eens een penaltygoal voor Pollard. Recht voor het doel kan hij niet missen. Zuid-Afrika staat weer méér dan een try + conversion voor. Een veilige marge dus.
  11. 11 uur 24. Farrell mist! De Engelse aanvoerder Farrell trapt de bal ijzingwekkend naast de paal. Het verschil blijft zo 6 punten.
  12. 11 uur 22. Pollard houdt de bal te lang in zijn handen op de grond en schenkt Engeland zo een nieuwe kans om met een penalty kick de kloof tot 3 punten te verkleinen.
  13. 11 uur 21. Engeland weer wat dichter. De Engelsen kunnen Zuid-Afrika dan toch eens overpoweren in een scrum. De Springboks maken een overtreding, waar Farrell met een kick van kan profiteren.
  14. 11 uur 14. Wéér Pollard. Zuid-Afrika kan opnieuw zijn hart ophalen in de scrum. De Engelsen worden weggeduwd en moeten uiteindelijk een fout maken. Pollard kan vanaf 52 meter zijn totaal op 15 punten brengen in deze finale.
  15. 11 uur 12. Engeland laat de bal goed rondgaan, zonder voorlopig in de zone van de waarheid te geraken. Dit moet de Engelse burger moed geven.