De Paralympische Spelen zitten erop: met de slotceremonie is het doek gevallen

  De Paralympische Spelen in Tokio zitten er definitief op. Met een mooie slotceremonie is vanmiddag (onze tijd) het doek over de Spelen gevallen. Met 15 medailles en enkele inspirerende verhalen oogt de balans bijzonder fraai voor België. 

  Yuriko Koike, de gouverneur van Tokio, en Andrew Parsons, de Braziliaanse voorzitter van het Internationaal Paralympisch Comité (IPC), droegen de paralympische vlag over aan burgemeester van Parijs Anne Hidalgo. Over drie jaar is Parijs de gaststad van de volgende Olympische en Paralympische Spelen.   

   

  Parsons bedankte de organisatie. "Tegen alle verwachtingen in is het ons gelukt. Aan de Japanse bevolking: jullie hebben dit gedaan, met dank aan jullie enthousiasme en passie."

   

  "Deze Spelen waren niet alleen historisch, maar ook fantastisch. Dit mag eigenlijk geen slotceremonie zijn, maar is een opening naar een prachtige en inclusieve samenleving."   

   

  De Japanse kroonprins Akashino en premier Yoshihide Suga waren ook aanwezig op de sluitingsceremonie. Op het einde van de vertoning werd de vlam gedoofd. 

  4 Belgen in het stadion

  Van Belgische zijde woonden 4 atleten de plechtigheid bij. Peter Genyn, goed voor goud en zilver, droeg de Belgische vlag. De 44-jarige rolstoelsprinter was vijf jaar geleden bij de slotceremonie in Rio de Janeiro ook al de Belgische vlaggendrager. 


  Ook Roger Habsch, Joyce Lefevre en Gitte Haenen waren aanwezig. Zij kwamen vrijdag en zaterdag nog in actie.   

  32 Belgische atleten namen in totaal deel aan de Paralympische Spelen in Tokio. De meeste atleten keerden snel na hun competitie huiswaarts wegens de strenge coronamaatregelen in de Japanse hoofdstad.   

  De Belgische delegatie veroverde op de 16e Paralympische Spelen 15 medailles: 4 gouden, 3 zilveren en 8 bronzen. Zo eindigt ons land op de 31e plaats in de medailletabel.   

  In 12 dagen werden 539 gouden medailles uitgereikt. China was de grote slokop met 96 paralympische titels.

  Fase per fase

  1. 15 uur 42. Het mooie overzicht van de Belgische medaillewinaars.

   Het mooie overzicht van de Belgische medaillewinaars

  2. 15 uur 12.
  3. 15 uur 07. Overzicht Belgische medaillewinnaars. Nu volgt er nog een overzicht van de Belgische medaillewinnaars. Even nagenieten dus! Lees hierboven welke atleten ons land eremetaal bezorgden. .
  4. 15 uur 02. Vaarwel Tokio! De vlam wordt gedoofd. Na 12 dagen zitten de Paralympische Spelen er officieel op. Met het slotvuurwerk starten de voorbereidingen richting Parijs. .
  5. 14 uur 54. We naderen het einde. We naderen het einde van deze slotceremonie. Het olympisch vuur wordt straks nog gedoofd en dan zitten de Spelen in Tokio er officieel op. Wat een avontuur is het geweest in de Japanse hoofdstad. .
  6. 14 uur 52. Ik verklaar deze Spelen voor gesloten. We ontmoeten elkaar opnieuw binnen 3 jaar in Parijs. IPC-voorzitter Andrew Parsons.
  7. 14 uur 48. Grote dank aan alle mensen die deze Spelen hebben mogelijk gemaakt. IPC-voorzitter Andrew Parsons.
  8. Nog enkele beelden van de Belgische vlaggendrager Peter Genyn. 14 uur 47.
  9. 14 uur 47.
  10. 14 uur 44. Een straffe dansact!

   Een straffe dansact!

  11. 14 uur 39. Toespraken. Nu volgen er enkele toespraken in het Japans. Gelukkig voor ons en voor jullie is de stream ondertiteld! .
  12. 14 uur 38. We gaan nu even live naar Parijs, waar een stevig feestje aan de gang is. Er worden ook beelden getoond van een Franse muzikant die enkel nog zijn ogen kan bewegen, maar via de moderne techologie wel muziek heeft kunnen maken voor deze ceremonie. Straf! .
  13. 14 uur 28. Burgemeester Parijs ontvangt olympische vlag. De olympische vlag wordt momenteel overhandigd aan de burgemeester van Parijs, Anne Hidalgo. Haar stad zal, zoals u ongetwijfeld al weet, de Olympische en Paralympische Spelen in 2024 organiseren. .
  14. 14 uur 22. Hier missen we toch wel echt het publiek. Anders zou er een enorme ambiance geweest zijn. Commentatoren Kris Meertens en Jessica De Smet.
  15. 14 uur 20. De laatste grote act van deze slotceremonie is momenteel aan de gang. Erna volgen nog enkele toespraken en de overdracht aan Parijs 2024. We zijn dus wel nog even zoet met deze festiviteiten. .
  16. 14 uur 18.