Geen kwartfinale voor Van Montagu na nagelbijter: "Tevreden over mijn eerste Spelen"

  Boogschutter Piotr Van Montagu is er niet in geslaagd om de kwartfinales te bereiken op de Paralympische Spelen. Tegen de Iraanse topper Ramezan Biabani verloor onze landgenoot nipt met 142-143.

  Piotr Van Montagu had er al een knap toernooi opzitten en kreeg in de 1/8e finales met de Iraniër Ramezan Biabani een stevige tegenstander tegenover zich.

  Van Montagu, die zonder armen schiet, begon zenuwachtig aan zijn partij. Toch knokte onze landgenoot zich opnieuw in de wedstrijd met enkele rake pijlen in de roos.

  De Belgische boogschutter krikte zijn niveau op en werd allesbehalve weggeblazen door Biabani. Meer zelfs, want tot op het einde slaagde Van Montagu erin om gelijke tred te houden met zijn tegenstander.

  Maar uiteindelijk moet de Belg dan toch nipt zijn meerdere erkennen in de Iraniër. Met 142 tegen 143 strandde Van Montagu in zijn eerste Paralympische Spelen knap in de 1/8e finales.

  Van Montagu: "Erg tevreden over eerste Paralympische Spelen"

  Ondanks de uitschakeling was Van Montagu toch blij met zijn prestatie. "Ik ben al bij al tevreden over mijn wedstrijd."

  "Bij de eerste pijl beefde ik voor dood door de stress, dat had impact om mijn score. Daarna begon ik goed te schieten en kon ik mijn achterstand inhalen."

  "Ik was er dicht bij. Ik ben fier en heb mezelf overtroffen. Ik verlies hier met een puntje, maar ben erg tevreden over mijn eerste Paralympische Spelen. Nu ga ik hard blijven werken richting de wereldkampioenschappen die in 2022 in Dubaï zullen plaatsvinden.”

  Piotr Van Montagu op de Paralympische Spelen

  1. 05 uur 51. Geen kwartfinale voor Van Montagu na nipte nederlaag. Boogschutter Piotr Van Montagu is er niet in geslaagd om de kwartfinales te bereiken op de Paralympische Spelen. In de individuele competitie met compoundboog verloor onze landgenoot nipt van de Iraniër Ramezan Biabani. In de 1/8e finales kwam Van Montagu uit tegen de Iraanse topper Biabani. Ondanks de druk werd onze landgenoot niet weggeblazen door de Iraniër. Van Montagu hield vlot gelijke tred met zijn tegenstander en dreef Biabani tot het uiterste. Toch moest de Belgische boogschutter uiteindelijk nipt de duimen leggen met 142 tegen 143. In zijn eerste Paralympische Spelen strandt Van Montagu zo knap in de 1/8e finales.  .
  2. 31-08-2021.
  3. 14 uur 41. Van Montagu in 1/8e finale: "Vanaf nu is alles bonus". Onze 32-jarige, die geen armen heeft en met behulp van zijn voet schiet, was heel blij na zijn mooie zege tegen de nummer 15 van de wereld, de Thai Anon Aungaphinan: 143-130. "Ik ben heel tevreden met mijn resultaat. Ik wilde heel graag de 1/16e finale doorkomen en ben enorm gelukkig dat dat gelukt is." "Ik heb dan ook nog eens een schitterende score neergezet (de zesde van alle deelnemers, red.). Ik was heel zenuwachtig voor de start van mijn duel, maar ik heb mijn emoties gelukkig onder controle kunnen houden en heb goed geschoten." "In mijn volgende duel tref ik de nummer twee van de kwalificaties (de Iraniër Ramezan Biabani, red.). Ik heb dus niets te verliezen. Alles wat ik nu nog behaal, is bonus." .
  4. 07 uur 01. Van Montagu zet Thai opzij en mag naar 1/8e finales. Piotr Van Montagu heeft zich bij de laatste 16 geschaard na een knappe zege tegen de Thai Anon Aungaphinan: 130-143. Van Montagu had gisteren nog last van de warmte. Vandaag ging het onze landgenoot beter af. Hij zette de Thai Aungaphinan meteen onder de druk met enkele constante 'ends' van telkens 3 pijlen. Maar de Thai was niet onder de indruk en schoot bijna even goed als Van Montagu. Tot end 4. Onze landgenoot zette een knappe score van 30 neer en had zo de gewenste voorsprong vast.  Die voorsprong gaf Van Montagu niet meer uit handen. Mede dankzij een gemist schot van de Thai liep de score zelfs nog wat verder uit. Eindstand: 130-143. Dinsdag neemt Van Montagu het op tegen de Iraniër Ramezan Biabani. Inzet: een plekje in de kwartfinales van de Paralympische Spelen. .
  5. 28-08-2021.
  6. 11 uur 21. Van Montagu: "Gezien de weersomstandigheden is dit top". Na twaalf 'ends', twaalf keer zes pijlen, totaliseerde de 32-jarige Van Montagu 683 punten. "Daar ben ik heel blij mee. Gezien de weersomstandigheden is dit top", zei hij na afloop. "Ik was vooraf toch wel wat zenuwachtig, maar ik eindig halverwege het pak en laat een aantal zeer goede schutters achter mij." Het weer speelde Van Montagu, die speelt met een borstbeschermer, niet in de kaart. "Ik had het echt lastig met de hitte. Gelukkig was mijn coach er om mij te verzorgen en ook om na elke 'end' ijs in mijn nek te leggen. Zonder hem zou het onmogelijk zijn geweest deze prestatie neer te zetten." Dankzij zijn prestatie plaatst hij zich rechtstreeks voor de 1/16e finales. "Mijn grote doel was vandaag goed doorkomen. Ik kom nu rechtstreeks in de 1/16e finales. Daar ben ik al heel blij mee. Ik ben hier in Tokio niet op zoek naar een medaille. Daarvoor ben ik nog te nieuw in deze sport. Vandaag ging het om een klassement, morgen is het een duel. Maar uiteindelijk ben je toch zelf je eerste opponent. Het is gewoon een droom om hier te zijn." .
  7. 09 uur 05. Enkele plaatsen winst in tweede helft van kwalificaties. Piotr Van Montagu heeft in het tweede deel van zijn kwalificatie enkele plaatsjes winst geboekt. Onze landgenoot schoot telkens tussen de 56 en 58 en kon zo nog van de 21e naar de 18e plek stijgen.  Onze landgenoot sloot zijn kwalificatie af met 683 punten. Daarmee plaatst hij zich rechtstreeks voor de 1/16e finales van zaterdag. Morgen hoeft hij niet in actie te komen in de 1/32e finales. .
  8. 07 uur 56. Van Montuga is voorlopig 21e. Ook Piotr Van Montagu is aan zijn Paralympische Spelen begonnen. De boogschutter prijkt na deel 1 van de kwalificaties op een 21e plek. Van Montagu deed het zeker niet onaardig. Onze landgenoot schoot bij twee van zijn zes pogingen een score van 58, maar dankzij nog enkele pogingen van 55 en 56, moet Van Montagu voorlopig tevreden zijn met een 21e plek. Met een totale score van 340 staat hij momenteel 12 punten onder de Chinese leider He. Straks volgt de tweede helft. .