Titelverdediger Nikiforov grijpt naast kamp om brons, ook Bottieau out

  Op de Europese Spelen heeft Mattias Casse het judotoernooi in de klasse tot 81 kilogram gewonnen. In de finale was de 22-jarige Belg sterker dan een Bulgaar. Zaterdag veroverde generatiegenoot Jorre Verstraeten al brons bij de lichtgewichten. Titelverdediger Nikiforov (-100kg) verloor in de herkansingen.

  Fase per fase

  1. 23 uur 50. Nikiforov staat enkele weken aan de kant. De schade voor Toma Nikiforov valt mee. Uit een onderzoek blijkt dat het voorste gewrichtskapsel van zijn schouder gedeeltelijk gescheurd is. Over enkele weken zou Nikiforov weer op de tatami moeten staan.
  2. 17 uur 28. Koen Sleeckx (Technisch directeur Vlaamse judofederatie): "Er staan ons nog mooie dingen te wachten met Matthias Casse".

   Koen Sleeckx (Technisch directeur Vlaamse judofederatie): "Er staan ons nog mooie dingen te wachten met Matthias Casse"

  3. 15 uur 54. Na onze terugkomst in België volgen er bijkomende onderzoeken. We gaan optimistisch blijven. Het is mogelijk je schouder te ontwrichten en alleen schade op te lopen aan het gewrichtskapsel. Maar het zou echt pech zijn als hij opnieuw onder het mes moet. Damiano Martinuzzi, coach Nikiforov.
  4. 15 uur 50. Bottieau: "Het was een frustrerend gevecht".

   Bottieau: "Het was een frustrerend gevecht"

  5. 15 uur 49. Ik was goed begonnen met een waza-ari, maar ik had toen al wat pijn. Uiteindelijk ontwricht ik mijn schouder. Maar er is geen discussie mogelijk. Toma Nikiforov.
  6. 15 uur 48. Nikiforov: "Europees kampioen betekent niet dat je alles zal winnen".

   Nikiforov: "Europees kampioen betekent niet dat je alles zal winnen"

  7. 15 uur 10. Verstraeten: "Een medaille pakken is heel goed voor mijn zelfvertrouwen".

   Verstraeten: "Een medaille pakken is heel goed voor mijn zelfvertrouwen"

  8. 15 uur . Casse: "Super om te horen dat er zo veel mensen in België met mij meeleven".

   Casse: "Super om te horen dat er zo veel mensen in België met mij meeleven"

  9. 12 uur 59. Nikiforov druipt af zonder eremetaal. Toma Nikiforov (-100kg) heeft de kans gemist om te kampen voor het brons. In de herkansingen tegen de Wit-Rus Daniel Mukete kwam hij nochtans snel op voorsprong met een waza-ari, maar niet veel later ging hij kermend tegen de grond na een ippon. De titelverdediger moest afdruipen met een ontwrichte schouder. .
  10. 12 uur 44. Meteen tegen een Rus moeten kampen, was geen geschenk. Hij heeft mijn sterke punten, gebaseerd op techniek, lamgelegd. Het was echt frustrerend. Joachim Bottieau.
  11. 12 uur 43. Hij heeft er alles aan gedaan om ervoor te zorgen dat het een gesloten kamp zou worden, ik kon geen aanval plaatsen. Het is niet echt leuk vechten op die manier, en zeker niet bij het begin van het toernooi. Joachim Bottieau.
  12. 12 uur 37. Herkansing voor Nikiforov. Titelverdediger Toma Nikiforov zal geen tweede gouden EK-medaille op rij winnen. In zijn derde kamp tegen de Rus Arman Adamian ging het snel mis voor onze landgenoot. Na amper 23 seconden lag Nikiforov al op zijn rug na een heupworp: ippon. Nikiforov maakt wel nog kans op brons, maar moet dan wel de herkansingen overleven.
  13. 11 uur 38. Nikiforov staat in kwartfinale. Titelverdediger Toma Nikiforov heeft met de nodige moeite de kwartfinale op het EK gehaald. Tegen Azeri Zelym Kotsoiev, de bronzen medaillewinnaar van vorig jaar, had Nikiforov al twee keer eerder verloren. Met elk een waza-ari was de spanning om te snijden na vier minuten. Maar onze landgenoot pakte in de golden score uit met nog een waza-ari. In de kwartfinale wacht de Rus Arman Adamian, die dit jaar de European Open in Rome won.
  14. 10 uur 56. Derde bestraffing fataal voor Bottieau. Joachim Bottieau (-90 kg) moet na één kamp het strijdtoneel in Minsk verlaten. De vijfvoudige Belgische kampioen kon in 2012 en 2013 wel EK-brons veroveren in een lagere gewichtsklasse, maar dat kunstje kan hij niet herhalen. In de tweede ronde (Bottieau was vrij in de eerste ronde) moest hij het hoofd buigen voor de sterke Rus Khasen Khalmurzaev. Bottieau kon nooit een aanval lanceren en kreeg drie bestraffingen, goed voor een ippon.
  15. 10 uur 19. Nikiforov neemt lastige eerste klip. Toma Nikiforov (-100kg) kreeg geen eenvoudige opdracht in zijn eerste ronde op het EK judo. De Let Jevgenijs Borodavko was Europees en wereldkampioen bij de jeugd en pakte eerder al drie keer brons op het EK (2009, 2011 en 2013). Nikiforov had het dan ook niet eenvoudig, maar twintig seconden voor het einde scoorde hij een waza-ari, voldoende voor de overwinning.
  16. 24-06-2019.