Goud in eigen land! De Red Lions winnen na het WK nu ook het EK

  einde
  50

  Voor het eerst in de geschiedenis zijn de Belgische hockeymannen Europees kampioen. Ze wonnen de finale van het EK in eigen land overtuigend van Spanje met 5-0. Na de zege op het WK van vorig jaar is het voor de Red Lions de tweede belangrijke trofee in een jaar tijd.

  De Belgische doelpuntenmakers:

  10' Dohmen 1-0,

  17' Van Aubel 2-0, 

  18' Boon 3-0,

  27' Stockbroekx 4-0,

  39' Hendrickx 5-0

  Lions grijpen Spanje bij de keel

  De Lions, toen nog niet helemaal warmgedraaid, hadden in de poulefase al met 5-0 gewonnen van Spanje. Toch namen ze het vandaag niet licht op, want de Spanjaarden hadden in de halve finale Nederland verrast met een perfect uitgevoerd plannetje. Niks daarvan tegen de Belgen, die de wedstrijd meteen in handen namen en de bal vlot van stick naar stick lieten gaan.


  In de openingsminuten werden de corners nog gemist, maar het vroege doelpunt viel toch. Van Doren opende slim op Wegnez, die zich met een versnelling losrukte van zijn bewaker en de 1-0 aanbood aan Dohmen. Voor het einde van het eerste kwart was er nog een hachelijk momentje met een Spaanse corner, maar Vanasch had zoals steeds een stevige muur in zijn doel gemetseld. Hij zou liefst zes strafcorners afweren.


  Na de korte onderbreking ging het oerend hard. Van Aubel werkte de gehamerde voorzet van Boccard handig in doel en vooraleer we met onze ogen hadden geknipperd stond het al 3-0. Boon mikte een corner onhoudbaar in de bovenhoek.

   

  Spanje duizelde en werd helemaal onder de voet gelopen. De opgenaaide sterspeler Lleonart liet zich rollen door Stockbroekx en die schoof de 4-0 in de korte hoek voorbij doelman Cortes. Wilrijk kirde van plezier, want de Europese titel kon de Lions niet meer ontsnappen.

  Stockbroekx maakte de 4-0.

  Belgen domineren ook na de rust

  Vanaf het derde kwart haalden de Belgen hun voet enigszins van het gaspedaal. Ook de voor de rest uitstekende scheidsrechters hadden medelijden met de Spanjaarden en bestraften de Lions iets strenger.

   

  Het deerde hen allemaal niet. Nadat De Kerpel bij een counter te lang treuzelde, was het de beurt aan Hendrickx om een strafcorner binnen te rammen. Erger dan 5-0 zou het niet worden voor het arme Spanje.

   

  De Red Lions pakken een jaar na de wereldtitel dus ook de Europese titel. Ze pakken dankzij deze overwinning ook een rechtstreeks ticket voor de Olympische Spelen in Tokio en kunnen zich daarvoor dus specifiek voorbereiden. Stiekem mogen we misschien al dromen van nieuw eremetaal volgend jaar.

  Thomas Briels steekt de trofee in de lucht:

  De Red Lions vieren hun Europese titel:

  De 5 doelpunten van de Belgen op een rijtje:

  Fase per fase

  1. 22 uur 02. EUROPEES KAMPIOEN! De Belgen hebben de vloer aangeveegd met Spanje. Dankzij een klinkende 5-0 pakken ze hun eerste Europese titel en hebben ze ook hun ticket voor de Olympische Spelen beet.
  2. 22 uur 01. De zeurende Spanjaarden verliezen een verdediger en dat maakt het eenvoudiger voor Boon. De variant werkt echter niet en dus komt er geen kers op de taart. Wie maalt erom?
  3. 22 uur . De Belgen dwingen nog een late corner af. Boon kan zich tot topschutter van het toernooi kronen.
  4. 21 uur 59. Nog een dikke minuut en we staan weer met elf tegen elf.
  5. 21 uur 57. Kunnen de Lions ons nog één keertje verwennen? Eddy Demarez.
  6. 21 uur 56. De tijd tikt zachtjesaan weg. Ook met een mannetje minder komen de Red Lions zelden of nooit in de problemen.
  7. 21 uur 55. De wedstrijd is al een poosje gespeeld en dus mag tweede doelman Garin wat ervaring opdoen bij Spanje.
  8. 21 uur 53. De scheidsrechter heeft blijkbaar medelijden met de Spanjaarden. Hij geeft Hendrickx een gele kaart voor een kleine overtreding.
  9. 21 uur 52. Vanasch pakt! Een licht toegekende strafcorner gaat er ook bijna in, maar Vanasch is niet te verslaan. Hij mept de sleep van Romeu uit de winkelhaak alsof het niets is.
  10. 21 uur 51. Flauw! De scheids gaat nu dingen zoeken die er niet zijn. Manu Leroy.
  11. 21 uur 50. Wanneer de Belgen twee minuten met z'n tienen staan, kan Spanje toch wat opschuiven. Vanasch haalt de knal van Ignacio Rodriguez achteloos uit zijn doel.
  12. 21 uur 48. Spanje lijkt nu vooral te hopen dat het geen doelpunt meer hoeft te slikken. Aanvallend stelt het steeds minder voor.
  13. 21 uur 45. Blijven jagen. De Belgische honger is echt nog niet gestild. Van Aubel en De Kerpel snoepen de Spanjaarden de bal af, al levert hun inzet geen doelkans op.
  14. 21 uur 44. Vallen er nog goals in het vierde en laatste kwart? We kunnen in ieder geval met een gerust hart aftellen naar de eerste Europese titel van de Belgische hockeyers.
  15. 21 uur 41. Einde derde kwart: 5-0. De Red Lions hebben misschien een beetje gas teruggenomen, maar dat deert niet. Dankzij een strafcorner zijn ze naar 5-0 gefietst.
  16. 21 uur 40. De seconden tikken weg in het derde kwart. Het hoeft geen betoog dat de Belgen bijzonder comfortabel aan het spelen zijn.
  17. 21 uur 37. De frustratie wordt Tarres eventjes teveel en hij beukt Wegnez tegen de grond. De scheidsrechter voelt de wedstrijd goed aan en geeft enkel een waarschuwing.
  18. 21 uur 36. De Lions hebben nog honger! Eddy Demarez.