Red Lions bakken Duitsland koekje van eigen deeg en halen EK-finale

  einde
  42

  België mag zaterdag de finale van het EK hockey spelen tegen Spanje. Duitsland lag lange tijd in poleposition voor die finaleplaats, maar in een zinderende halve finale gingen de Lions op en over de Duitsers.

  Bekijk het verslag van België-Duitsland (4-2):

  Heerlijke remonte van de Red Lions

  Bij de rust zag het er uiterst somber uit voor de Lions: zelf waren ze wat ongelukkig in de afwerking (Boon trof de paal) en ze zagen hoe de Duitsers het aan de overkant een stuk beter deden, weliswaar na wat defensieve onzekerheden bij België.

   

  De pauze had duidelijk raad gebracht en met vernieuwde moed trok de wereldkampioen ten strijde. 1 minuut in het 3e kwart zou uiteindelijk cruciaal zijn voor de match. Een Duitse strafcorner werd met een Belgische voet gered op de lijn, wat in principe altijd een strafbal is. Maar het arendsoog van doelman Vanasch had gezien dat de Duitsers de bal met de hand hadden geraakt bij de stop.

   

  Niet veel later kregen de Lions aan de overkant zelf een strafcorner, die door Boon door de benen van de doelman werd gespeeld. Dat was de goal die de Belgen én het sowieso al fanatieke publiek in Antwerpen nét dat tikkeltje meer geloof en hoop gaf.

   

  In het 4e kwart kreeg België heel wat strafcorners, maar specialist Hendrickx had zijn dagje niet. Uit de herneming van een van die corners kon Dohmen De Kerpel wel in stelling brengen. De gelijkmaker werkte bevrijdend. Uitblinker Wegnez zette zich behendig door en haalde vervolgens vanuit een onmogelijke hoek verschroeiend uit. Een wereldgoal en België virtueel in de finale.

   

  Duitsland moest nu gokken door zijn doelman van het veld te halen. Zo waren ze kwetsbaar op de counter. De eerste ging nog verloren voor Belgiê, maar op de 2e kon Charlier na een schitterende diepe bal wel scoren. De Duitsers, zelf de koningen van de ommekeer, zaten op hun knieën.

  Dolle vreugde na het doelpunt van Wegnez

  Ongelooflijk! Vanasch ziet het onmogelijke en redt zo België

  Niet Nederland maar Spanje in de finale

  In de finale zaterdag komt België niet het verwachte Nederland maar wel Spanje tegen. De Spanjaarden waren dodelijk efficiënt met de strafcorner, iets wat Oranje (dat voor een 3e titel op een rij ging) helemaal niet was. Spanje kwam 4-0 voor, een Nederlands slotoffensief leverde nog 3 goals op, al werd het nooit écht spannend.

   

  Zo wordt de laatste match van dit EK een heruitgave van de allereerste match. België maakte een week geleden brandhout van de Spanjaarden in zijn eerste groepsmatch: 5-0. Zaterdag worden de tellers wel weer gewoon op nul gezet. België werd nog nooit eerder Europees kampioen.

  De andere doelpunten uit België-Duitsland

  De Duitsers klimmen op voorsprong door Rühr

  2-0 voor Duitsland, een intikkertje van Fuchs

  Boon met het doelpunt van de hoop

  De Kerpel met de gelijkmaker, het publiek ontploft

  Charlier maakt het helemaal af voor een lege goal

  Fase per fase

  1. 22 uur 07. Einde: België naar de finale! De Red Lions spelen zaterdag de finale tegen Spanje. Vanuit een verloren positie hebben ze zich terug in de match geknokt en op en over Duitsland gegaan. Een zinderende match!
  2. 22 uur 07. De sfeer was al kolkend, maar nu gaat het dak er helemaal af. De fans weten dat het binnen is.
  3. 22 uur 06. De Duitsers blijven komen. Ze moeten op de bus naar huis zitten. Dan pas is het voorbij. Eddy Demarez.
  4. 22 uur 06. Charlier geeft Duitsers de genadeslag!

   Charlier geeft Duitsers de genadeslag!

  5. 22 uur 05. Charlier met de 4-2! Terwijl de Duitsers een geweldige kans missen, slaan de Red Lions enkele seconden later aan de overkant toe. Een schitterende diepe bal van De Sloover wordt door Charlier uit de lucht geplukt. Voor een leeg doel kan hij niet meer missen.
  6. 22 uur 03. Duitsland bijna afgestraft. Zonder doelman zijn de Duitsers natuurlijk extra kwetsbaar. Gougnard haalt een Duitse aanval eruit. Bijna klapt de val dicht aan de overkant, maar de bal gaat er net niet in.
  7. 22 uur 03. Dit gaat nog vuurwerk geven, want 1 extra veldspeler maakt echt een verschil op dit niveau. Manu Leroy (cocommentator).
  8. 22 uur 02. De Duitsers halen hun doelman eraf, op 4 minuten van het einde.
  9. 22 uur 02. WAT EEN DOELPUNT: Wegnez knalt België op voorsprong!

   WAT EEN DOELPUNT: Wegnez knalt België op voorsprong!

  10. 22 uur 01. Wereldgoal van Wegnez! De ommekeer is compleet. Grambusch wordt in de wind gezet door Wegnez, die vanuit een onmogelijke hoek toch nog kan scoren. Wat een wereldgoal!
  11. 22 uur . De Kerpel brengt België op gelijke hoogte!

   De Kerpel brengt België op gelijke hoogte!

  12. 21 uur 59. De gelijkmaker! De inzet van Hendrickx wordt eerst nog goed gestopt; Dohmen brengt de bal weer in en De Kerpel kan aan de 2e paal binnentikken.
  13. 21 uur 53. Hendrickx heeft zijn dagje niet met de strafcorners. Ook deze kan hij niet omzetten.
  14. 21 uur 52. Wegnez viert het versieren van een strafcorner alsof het al een doelpunt is.
  15. 21 uur 52. Nog 10 minuten nagelbijten. Manu Leroy (cocommentator).
  16. 21 uur 49. Het blijft ook billenknijpen als de Duitsers eens aan de overkant komen. Wellen mag een gezondheidswandeling maken doorheen de Belgische defensie. Met meer geluk dan wijsheid loopt het goed af voor de Lions.
  17. 21 uur 48. Een weergaloos nummertje van Van Doren eindigt bijna met een doelpunt. De Duitse doelman was bij de pinken.
  18. 21 uur 46. Nog een kwartier voor minstens 1 goal. Aan de goeie kant dan. Eddy Demarez.
  19. 21 uur 44. Einde 3e kwart: 1-2. Duitsland leidt nog altijd na 3 kwarten, maar het gevoel is nu totaal anders. Je merkt aan alles dat het momentum bij de Red Lions ligt. Alleen moet dat ene goaltje nog vallen.
  20. 21 uur 44. Geweldige save van Vanasch houdt Lions in de match.

   Geweldige save van Vanasch houdt Lions in de match