Jon Rahm verovert eerste major met sterk slotoffensief op US Open

  Jon Rahm (26) heeft de US Open, de derde major van het seizoen, op zijn naam geschreven. De Spanjaard sprong met twee birdies op de laatste twee holes nog naar de leiding. Het is de eerste major op zijn palmares.

  Jon Rahm werd vooraf als een van de favorieten beschouwd voor de eindzege op de US Open. Twee weken geleden was de Spanjaard al goed op dreef op het Memorial Tournament, maar testte de leider positief op het coronavirus. Op de US Open nam hij revanche in stijl. "Ik geloof in karma", zei hij.

   

  Rahm begon met drie slagen achterstand op het leiderstrio aan de slotdag, maar bewaarde het beste voor het einde. Met twee birdies op de 17e en 18e hole sprong hij op de valreep nog naar de leiding.

   

  De Zuid-Afrikaan Louis Oosthuizen, die al 4 keer runner-up was op een major, gaf zich niet zomaar gewonnen. Hij bleef lang op 5 slagen onder par, maar kon geen birdie meer versieren op de laatste holes.

   

  Voor Rahm is het zijn eerste triomf op een major. Niet toevallig op de golfbaan van Torrey Pines, waar hij in 2017 zijn eerste PGA-overwinning boekte. Hij is ook de eerste Spanjaard op de erelijst van de US Open. 

   

  "Ik vind het moeilijk om uit te leggen wat er net is gebeurd", reageerde Rahm na zijn twee cruciale birdies. "Ik kan niet eens geloven dat ik de laatste twee putts heb gemaakt."

  Het straffe slot van Rahm

  Brute pech voor Hughes

  Mackenzie Hughes was als co-leider aan de slotdag begonnen, maar beleefde weinig plezier aan de vierde ronde. De Canadees zag op de 11e hole zijn bal in een boom botsen en die bleef wonderbaarlijk liggen op een tak. "Dat is toch één kans op een miljoen", foeterde hij. "Ik speel al mijn hele leven golf en dat heb ik nog nooit gezien."

  Tweets:

      score R1 R2 R3 R4
  1. John Rahm (Spa) -6 69 70 72 67
  2. Louis Oosthuizen (Z-Afr)
  -5 67 71 70 71
  3. Harris English (VS) -3 72 70 71 68
  4. Guido Migliozzi (Ita) -2 71 70 73 68
    Brooks Koepka (VS) -2 69 73 71 69
    Collin Morikawa (VS) -2 75 67 70 70
  72. Thomas Detry +5 71 76 /  

  US Open golf

  1. 08 uur 58. Drie koplopers. Het wordt een nek-aan-nekrace op de slotdag van de US Open. Met nog achttien holes te spelen, delen de Canadees Hughes Mackenzie, de Zuid-Afrikaan Louis Oosthuizen en de Amerikaan Russell Henley de koppositie. Hughes, die nog maar één PGA-overwinning op zijn palmares heeft, was vooral op de tweede parscourshelft goed met twee birdies en een eagle. Hij nestelde zich zo naast viervoudig PGA Tourwinnaar Henley, die de 3e dag was ingegaan als leider. Hij werkte een rondje af in par met 4 birdies en 4 bogeys. Louis Oosthuizen mikt na zijn eindzege op het Open Championship in 2010 op een tweede major op zijn palmares. In de andere drie majors werd hij al 4 keer runner-up. De Zuid-Afrikaan deelt alvast de leiding met Henley en Hughes voor de slotdag. Maar er liggen kapers op de kust: de Noord-Ier Rory McIlroy, die zich in 2011 de beste toonde, en de regerende kampioen Bryson DeChambeau staan op twee slagen van het leiderstrio.  .
  2. 20-06-2021.
  3. 10 uur 26. Detry strandt in tweede ronde US Open golf. Thomas Detry heeft zich niet kunnen plaatsen voor de finaleronden in de US Open golf. Detry behaalde na een eerste ronde nochtans een goede uitgangspositie op een gedeelde 24e plaats met 71 slagen. De 28-jarige golfer begon ook goed aan zijn tweede ronde waar hij meteen een birdie putte op de moeilijke par-3 elfde hole. Maar dat niveau kon Detry niet doortrekken. Er volgende wel nog birdies op holes vier en vijf, maar op de zesde en zevende hole volgden er twee bogeys. Met een totaal van 147 slagen strandde Thomas Detry op een gedeelde 72e plaats en telde hij welgeteld een slag te veel om de cut te halen. De Amerikaan Russell Henley en de Engelsman Richard Bland delen momenteel de leiding. Bland boekte onlangs nog na 478 starts op het European Tourcircuit met de British Masters zijn eerste grote overwinning. .
  4. 10 uur 20. Detry op een gedeelde 24e plaats na eerste ronde. Na een oponthoud hebben de 36 golfers toch nog hun eerste ronde kunnen afwerken. Gisteren moesten de golfers hun eerste ronde nog staken door de duisternis. Thomas Detry staat na de eerste ronde op een gedeelde 24e plaats met 71 slagen en plaatst zich zo voor de tweede ronde. Een goede uitgangspositie voor de 28-jarige Brusselaar. .
  5. 19-06-2021.
  6. 11 uur 17. Duisternis houdt 36 golfers van volledige 1e ronde, onder wie Detry. De Amerikaan Russell Henley staat voorlopig bovenaan de rangschikking van de 1e ronde. Hij kwam rond in 4 onder par, goed voor 67 slagen. Door de invallende duisternis konden 36 golfers evenwel hun openingsronde niet afwerken. Zo telt de Zuid-Afrikaan Louis Oosthuizen ook 4 slagen onder par, maar hij heeft 16 holes achter de rug. Op een gedeelde 3e plaats vinden we de Italiaan Francesco Molinari en de Spanjaard Rafa Cabrera Bello terug, allebei met 3 onder par. Thomas Detry, de enige Belg in de major, heeft 14 van de 18 holes gegolfd en komt voorlopig door met -1 op een gedeelde elfde plaats. Detry begon met 3 birdies op holes 6, 7 en 8, maar botste op bogeys op hole 11 en 13. De 1e ronde gaat voort om 6.50u lokale tijd op vrijdag. .