Ga naar de inhoud
Max Verstappen is na de sprintrace van Qatar zeker van zijn 3e wereldtitel op rij.
Max Verstappen is na de sprintrace van Qatar zeker van zijn 3e wereldtitel op rij.

Max Verstappen pakt zijn 3e wereldtitel op een rij in sprintrace in Qatar: "Ongelooflijk blij"

 za 7 oktober 2023 20:09
Sprintrace
19 rondes
Losail International Circuit
Oscar Piastri
einde

Max Verstappen heeft zich voor de 3e keer op rij tot wereldkampioen in de Formule 1 gekroond. Uitgerekend in een sprintrace - Verstappen is een fervent tegenstander - verschafte de Nederlander zichzelf de zekerheid over een 3e wereldtitel. De sprintracezege in Qatar was voor Oscar Piastri, Verstappen finishte als 2e. "Dit is een fantastisch gevoel", reageerde Verstappen na de race.

Het was een tumultueuze sprintrace in Qatar, waarin de safety car 3 keer op het circuit moest komen. Bij een van de tussenkomsten werd ook de wereldtitel beslist, na een schuiver van Sergio Perez.

 

De Mexicaan moest in Qatar in de top 3 finishen om mathematisch nog kans te maken op de wereldtitel, maar parkeerde halfweg zijn bolide in de grindbak na een aanrijding waarbij ook Ocon en Hulkenberg betrokken waren.

 

Max Verstappen kon zo ontspannen naar zijn 3e wereldtitel op een rij rijden. De overwinning in de sprintrace was voor McLaren-rijder Oscar Piastri.

 

Zondag kan Verstappen zijn titel nog wat extra glans geven in de Grand Prix. De Nederlander is overigens de 11e F1-rijder met minstens 3 wereldtitels. Alleen Alain Prost (4), Sebastian Vettel (4), Juan Manuel Fangio (5), Lewis Hamilton (7) en Michael Schumacher (7) doen beter dan 3 titels.

Max Verstappen
Max Verstappen

Verstappen: "Een fantastisch gevoel"

Max Verstappen heeft nooit onder stoelen of banken gestoken dat hij geen fan is van de sprintraces. Best ironisch dus dat hij uitgerekend in een sprintrace zijn 3e wereldtitel veroverde. Toch was de Nederlander na afloop uiteraard een tevreden man.

 

"Het was wel jammer van de safety cars, maar over het algemeen was het leuk vandaag. Ik ben ongelooflijk blij", reageerde Verstappen na de race.

 

"Dit is een fantastisch gevoel. Het is al een ongelooflijk jaar geweest, met veel goeie races. Ik ben heel trots, ook op het team. Het is heel leuk om bij deze groep mensen te horen."

 

Verstappen staat met zijn 3 wereldtitels nu al in een illuster rijtje. Komt hij volgend jaar ook naast Prost en Vettel? "Dat zullen we nog zien. Ik wil eerst genieten van dit moment. Maar ik hoop natuurlijk dat we dit momentum kunnen voortzetten."

Grote Prijs van Qatar klassement

Pos.RijderConstructeurTijdPunten
1
Oscar Piastri
McLaren
35'01"297
8
2
Max Verstappen
Red Bull Racing
+ 1"871
7
3
Lando Norris
McLaren
+ 8"497
6
4
George Russell
Mercedes
+ 11"036
5
5
Lewis Hamilton
Mercedes
+ 17"314
4
6
Carlos Sainz
Scuderia Ferrari
+ 18"806
3
7
Alexander Albon
Williams Racing
+ 19"864
2
8
Fernando Alonso
Aston Martin
+ 21"180
1
9
Pierre Gasly
Alpine
+ 21"742
0
10
Valtteri Bottas
Alfa Romeo
+ 22"208
0

Fase per fase

19

Iedereen is afgevlagd

19

Inhaal

Lewis Hamilton haalt Carlos Sainz in.
19

Piastri wint

McLaren-rijder Oscar Piastri wint de sprintrace in Qatar, maar we onthouden vooral de 3e wereldtitel op rij van Max Verstappen. De Nederlander verzekerde zich tijdens de race van de titel na de opgave van Sergio Perez.

18

Inhaal

Lewis Hamilton haalt Fernando Alonso in.
17

Snelste ronde

De snelste ronde staat nu op naam van Max Verstappen met 12u56'04".
17

Inhaal

Lewis Hamilton haalt Pierre Gasly in.
17

Inhaal

Lando Norris haalt Carlos Sainz in.
16

Snelste ronde

De snelste ronde staat nu op naam van Max Verstappen met 12u59'45".
16

Nog 3 rondjes

Na het verdwijnen van de safety car is Verstappen nog een plaatsje opgeschoven. De Nederlander maakt nu jacht op leider Piastri, die een dikke 2 seconden bonus heeft.

16

Inhaal

Max Verstappen haalt in.
15

Inhaal

Alexander Albon haalt Valtteri Bottas in.
15

Inhaal

Charles Leclerc haalt Lando Norris in.
15

Groene vlag.

Groene vlag.
15

Safety Car

De safety car verlaat het circuit.
15

Safety car van de baan

Voor de 3e keer gaat de safety car naar de kant, met nog 4 rondjes te gaan. Wereldkampioen Max Verstappen draait rond op de 3e plaats, maar is door de opgave van Perez dus al zeker van de titel.

14

Max Verstappen is voor de 3e keer op rij wereldkampioen, maar voor het overige is dit een bijzonder ontgoochelende sprintrace, waarin we bijna meer naar de safety car gekeken hebben dan naar een echte race.

13
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
13

Opgave

Opgave van Nico Hülkenberg. Hij kan niet voort na een crash.