Ga naar de inhoud

Vettel is de primus in Brazilië, Vandoorne valt al uit bij de start

 zo 12 november 2017 19:37

Sebastian Vettel (Ferrari) heeft voor de 3e keer in zijn carrière de GP van Brazilië gewonnen. Lewis Hamilton, die al zeker was van de wereldtitel, eindigde vanaf de laatste plaats nog bijna op het podium. De GP van Stoffel Vandoorne was na 100 meter al voorbij na een crash.

Uitslag GP Brazilië

1. Sebastian Vettel (Dui) Ferrari in 1u31'26"262
2. Valtteri Bottas (Fin) Mercedes op 2"762
3. Kimi Räikkönen (Fin) Ferrari 4"600
4. Lewis Hamilton (GBr) Mercedes 5"468
5. Max Verstappen (Ned) Red Bull 32"940
6. Daniel Ricciardo (Aus) Red Bull 48"691
7. Felipe Massa (Bra) Williams 1'08"882
8. Fernando Alonso (Spa) McLaren 1'09"363
9. Sergio Perez (Mex) Force India 1'09"500
10. Nico Hülkenberg (Dui) Renault 1 ronde
11. Carlos Sainz (Spa) Renault 1 ronde
12. Pierre Gasly (Fra) Toro Rosso 1 ronde
13. Marcus Ericsson (Zwe) Sauber 1 ronde
14. Pascal Wehrlein (Dui) Sauber 1 ronde
15. Romain Grosjean (Fra) Haas 2 ronden
16. Lance Stroll (Can) Williams 2 ronden

Crashes in overvloed bij de start

Meer dan de helft van het wedstrjidverhaal werd al geschreven bij de start. Valtteri Bottas vertrok vanaf de pole, maar hij liet zich te makkelijk doen toen Sebastian Vettel kwam aanvliegen in de eerste bocht. De Fin zou meteen zijn vonnis tekenen voor de rest van de race.

 

Voor Vandoorne was de wedstrijd dan al afgelopen. Kevin Magnussen zag een gaatje dat er niet was en duwde de McLaren van Vandoorne recht tegen Ricciardo. Die laatste kwam er zonder blikschade vanaf, Magnussen en Vandoorne konden gaan douchen. Ook voor Ocon was de race na de start al voorbij, na een botsing met Grosjean.

Inhaalrace Hamilton

Lewis Hamilton kon in de kwalificaties geen tijd neerzetten na zijn crash en moest dus vanuit de pits vertrekken. Hij werd gediend door de snelle safety car en kon daarna in een mum van tijd de ene na de andere auto oprollen.

 

Met ook nog eens een goeie pitstopstrategie van Mercedes kon de kersverse wereldkampioen in de slotfase jacht maken op het podium. Max Verstappen, wiens Red Bull teleurstelde in Brazilië, moest zich snel gewonnen geven, Kimi Räikkönen deed dat niet.

 

Zo eindigden twee Ferrari's op het podium, met tussen Vettel en Räikkönen Bottas.

Braziliaans afscheid van Massa

Een jaar geleden nam Felipe Massa al eens in tranen afscheid van zijn Braziliaanse fans, maar uiteindelijk besliste hij er toch nog een jaartje bij te doen bij Williams.

 

Op die manier kon Massa een tweede keer adieu zeggen tegen zijn fans. Hij vocht in de finale nog een verbeten duel uit met Fernando Alonso en Sergio Perez, maar Massa bewees nog eens zijn klasse en liet de 7e plaats niet liggen.