Dimitri Van den Bergh raast voorbij veteraan Lim naar 3e ronde op WK

  Dimitri Van den Bergh heeft indruk gemaakt in zijn eerste wedstrijd op het WK darts. De 66-jarige veteraan Paul Lim kon onze landgenoot amper iets in de weg leggen en werd met 3-0 van tafel geveegd. "Dancing Dimi" vergezelt zo Kim Huybrechts in de 3e ronde.

  Na een topseizoen mocht Dimitri Van den Bergh vorige week als een van de outsiders voor de titel afzakken naar het WK in Londen. Van den Bergh, als reekshoofd vrijgesteld in ronde 1, moest zich voor een plekje in ronde 3 dinsdag wel voorbij de veteraan Paul Lim zien te werpen.

   

  Lim, 66 jaar jong, maakte naam in 1990 door als eerste speler ooit een 9-darter te werpen op een WK. Vorige vrijdag toonde de oude vos dat hij 30 jaar na datum zijn kunstjes nog niet verleerd was, door in zijn eerste ronde Luke Humphries, vorig jaar nog kwartfinalist, uit het toernooi te bonjouren.

   

  Maar Van den Bergh bleek al vanaf de eerste drie pijlen een ander paar mouwen voor Lim. Met twee 180's in de openingsleg zette onze landgenoot meteen de toon en snelde hij in geen tijd naar winst in de eerste set.

   

  Ook in set 2 en 3 bleek de veteraan uit Singapore meer dan een maatje te klein voor zijn 40 jaar jongere tegenstander. Met een gemiddelde van 105,6 en een percentage van 52% op zijn finishes stoomde Van den Bergh door naar een dominante 3-0-winst. 

   

  Van den Bergh lijkt zo, net als Kim Huybrechts, de goede vorm te pakken te hebben op de belangrijkste afspraak van het jaar. Zijn tegenstander in de volgende ronde wordt de Nederlander Jermaine Wattimena (PDC-24) of de Welshman Nick Kenny (PDC-113).

  Van den Bergh: "Ik hoor nu bij de beste spelers"

  "Ik denk dat ik vandaag heb laten zien wat ik kan", reageerde Van den Bergh. "Sinds mijn zege op het World Matchplay voel ik dat ik bij de beste spelers hoor. Ik zit nu in de top 10 van de wereld en dat gebeurt niet zomaar: dat komt door consistent te presteren."

   

  "Respect your elders", zou het Engelse publiek gezegd hebben, al leek Van den Bergh zich daar tegen veteraan Lim weinig van aan te trekken. "Ik weet wat Lim kan doen als je hem kansen geeft, dat zag ik in zijn eerste ronde tegen Humphries", vertelt hij.

   

  "Beide heren zijn van wereldklasse, dus ik wist in aanloop naar mijn 2e ronde dat ik klaar moest zijn, wie mijn tegenstander ook zou worden. Ik hoop dat ik dit toernooi mijn dominante spel kan blijven spelen. Ik doe er alles voor, maar ben me ervan bewust dat het ook snel kan keren."

  Fase per fase

  1. 23 uur 45. Uitslag Van den Bergh-Lim (R2):. Sets (best of 5) 1 2 3 4 5 Dimitri Van den Bergh (Bel) 3 3 3 Paul Lim (Sin) 0 1 1 .
  2. 23 uur 31. Van den Bergh raast naar 3e ronde. Ook in set 3 kan Lim de wervelwind Van den Bergh niet afstoppen. Van den Bergh knalt zo in sneltempo naar de 3e ronde van dit WK en volgt zo het goede voorbeeld van Kim Huybrechts. .
  3. 23 uur 22. Van den Bergh lijkt ook aan het begin van set 3 niet te vertragen. Zijn gemiddelde blijft rond de 110 schommelen. Als hij dat doortrekt tot het einde, zou dat het hoogste gemiddelde tot nog toe zijn op dit WK. .
  4. 23 uur 16. Geen vuiltje aan de lucht voor Van den Bergh. Voorlopig lijkt het een "walk in the park" te worden voor Dimitri Van den Bergh. Ook set 2 is een kolfje naar de hand van onze landgenoot, die met een weergaloze derde pijl de checkout vindt op dubbel 16. .
  5. 23 uur 12. Van den Bergh blijft hard tekeer gaan. Met een gemiddelde van net geen 114 en een percentage van 55% op de dubbels, gaat hij met een checkout op de bullseye door de worp van Lim. Zo kan hij dadelijk op eigen worp ook set 2 binnenhalen. .
  6. 23 uur 09. Een complete "whitewash" zal het niet worden voor Paul Lim, want de Singaporees graait de eerste leg van set 2 mee. Van den Bergh reageert door op eigen worp meteen gelijk te maken. .
  7. 23 uur 03. Van den Bergh vliegt naar winst in set 1. We hebben het niet getimed, maar Van den Bergh snelt in een waanzinnig tempo naar 3-0-setwinst. Met drie 180's en een gemiddelde van 115,6 laat onze landgenoot er geen gras over groeien.  .
  8. 22 uur 57. Met onder meer twee 180's raast Van den Bergh meteen naar winst in de eerste leg. Van een opener gesproken. .
  9. 22 uur 52. We zijn vertrokken! Van den Bergh mag de eerste pijlen werpen. Volgt hij het voorbeeld van Kim Huybrechts en plaatst hij zich voor de 3e ronde? .
  10. 22 uur 50. Daar is Van den Bergh. Op de tonen van Happy van Pharrell Williams komt hij het podium op. Door een aanslepende knieblessure zijn zijn kenmerkende dansjes wat minder uitbundig dan gewoonlijk. Al heeft hij de voorbije weken getoond, onder andere met een halve finale op de Grand Slam of Darts, dat die blessure geen hinderpaal vormt. .
  11. 22 uur 36. Van Duijvenbode heeft zonet na een onwaarschijnlijke thriller Rob Cross, de wereldkampioen van 2018, uit het toernooi geknikkerd. Hij heeft er even op moeten wachten, maar Dimitri Van den Bergh kan zo dadelijk aan zijn WK gaan beginnen. .
  12. 22 uur 24. Van den Bergh en Lim moeten nog eventjes wachten in de coulissen van het Alexandra Palace. Ze mogen het podium op na de partij tussen Rob Cross en Dirk van Duijvenbode, die aan een spannende vijfsetter bezig zijn.  .
  13. 22 uur . Dimitri Van den Bergh is de derde Belg die in actie komt op dit WK. Mike De Decker sneuvelde kansloos in de eerste ronde tegen de onbekende Japanner Foulkes, maar Kim Huybrechts gaf wel het goede voorbeeld. Huybrechts wervelde in ronde 1 voorbij de Chinees Zhuang en stuntte gisteren in ronde 2 door Ian White, de nummer 10 van de wereld, uit het toernooi te bonjouren.  .
  14. 21 uur 50. Ik kan zeker wereldkampioen worden. Als je er zelf niet in gelooft, kan je beter thuisblijven. Dimitri Van den Bergh voor het WK.
  15. 21 uur 33. Paul Lim, de 66-jarige veteraan uit Singapore. Van den Bergh neemt het vanavond op tegen de legendarische Paul Lim. De Amerikaanse Singaporees, 66 jaar jong, was er maar liefst 38 jaar geleden al bij op zijn eerste WK. Zijn meest spreekmakende prestatie leverde hij 8 jaar later, toen hij als eerste speler ooit een 9-darter, de perfecte leg, wierp op het wereldkampioenschap. Hij zou dat jaar ook doorstoten tot in de kwartfinales, zijn beste eindnotering. De ervaren Singaporees moest zich net als de voorbije edities ook dit jaar via de continentale kwalificaties in Azië plaatsen voor de hoofdtabel. Maar dat Lim zijn kunstjes nog niet verleerd is, toonde hij meteen in de eerste ronde door Luke Humphries - vorig jaar nog kwartfinalist - uit het toernooi te werpen. Van den Bergh is dus maar beter op zijn hoede voor "The Singapore Slinger". .
  16. 15 uur 30. "Dancing Dimi" is aan zet. Op het WK darts in Londen mag Dimitri Van den Bergh vanavond voor het eerst zijn pijltjes uit zijn zak halen. Na een topseizoen, met onder andere de titel op het prestigieuze World Matchplay-toernooi, is "Dancing Dimi" als eerste Belg ooit tot in de top 10 van de wereld geklommen. In het Alexandra Palace is hij dan ook een outsider voor de wereldtitel. .