Belgische baseballers sluiten EK af op de achtste plaats

  De Red Hawks, de Belgische baseballers, zijn 8e geworden op het EK. De Belgen verloren zaterdag van Kroatië in de match om de 7e plaats.

  EK baseball

  1. 20 uur 58. Red Hawks worden 8e. De Red Hawks hebben zaterdag op het EK naast de 7e plaats gegrepen. Het jonge  Belgische team verloor zijn laatste wedstrijd van Kroatië met 12-8. .
  2. 18-09-2021.
  3. 19 uur 31. Belgen spelen tegen Kroatië voor 7e plaats. België heeft op het Europees kampioenschap baseball de kans op de vijfde plaats verspeeld. De Red Hawks verloren in Settimo Torinese een sensationeel duel met 11-12 van Groot-Brittannië. In de slotwedstrijd, tegen Kroatië, is niet meer dan de zevende plek haalbaar voor de ploeg van manager Filip Van der Meiren. Dat is in lijn met de klasseringen van de voorbije  jaren. Op het vorige EK, in 2019, eindigde België als zevende. De winnende run viel in de negende slagbeurt. Het duel vergde 3 uur en 43 minuten. De Red Hawks zorgden in de achtste inning voor een wonderbaarlijke comeback. Bij een stand van 11-3 leek er weinig te redden. Maar na een plotselinge opleving van de slagkracht en vooral gebrek aan controle van de Britse pitchers stond er na acht volledige beurten 11-11 op het bord. De zevende slagbeurt was een drama voor de Belgen. Met zes runs had Groot-Brittannië nadrukkelijk afstand genomen. Tien hitters verschenen in het slagperk. Zeven hits verjoegen relievers Tomasz Oberto Silva en Brendan Verspeet. Startende werper Robin Roevens had na zes beurten het veld moeten ruimen, nam zijn plaats in op het derde honk, maar werd in de laatste beurt teruggeroepen omdat Zane Hendrix, de 44-jarige Jose Luis Larrinaga Ocampo en Yves Poesmans de klus niet konden klaren. De Britten kwamen in totaal tot zestien honkslagen. De Belgische aanval stelde daar zes hits tegenover. Daarbij waren twee fraaie driehonkslagen van Axel Poesmans. De Britten permitteerden zich maar liefst vijf veldfouten, maar de overmaat aan hits compenseerden dat. Groot-Brittannië was klaarblijkelijk goed hersteld van de krachtinspanning die de avond tevoren was geleverd. Heel lang waren ze dicht bij titelverdediger Nederland gebleven om uiteindelijk toch met 7-5 te verliezen. .
  4. 17-09-2021.
  5. 19 uur 16. Red Hawks gaan tegen Spanje onderuit in kwartfinale. België heeft zich op het Europees kampioenschap baseball in Italië niet geplaatst voor de halve finales. De Red Hawks verloren in het Campo Comunale in Turijn met 2-5 van Spanje. De Spanjaarden sloegen meer (11 tegen 9 honkslagen) en verder dan de Belgen. Edison Valerio en Jesus Ustariz mepten de bal over de hekken van het buitenland. België kan na de verloren kwartfinale nog vijfde worden. Morgen is naar alle waarschijnlijkheid Groot-Brittannië de tegenstander. De Britten spelen vanavond laat tegen titelhouder Nederland.  Manager Fiip Van der Meiren had de verdediging in handen gegeven van Artuur Driessens. De 25-jarige pitcher van de Brasschaat Braves verrichtte 6 slagbeurten lang goed werk. Totdat Valerio in de 7e met een homerun de stand naar 4-1 tilde en Brendan Verspeet naar de heuvel werd geroepen.  Van der Meiren had de Belgische baseballers kansen toegedicht. Die kwamen er zeker. In de 8e beurt zelfs kreeg België met 1 uit 3 honken bezet. Dat leverde slechts 1 run op, omdat Robin Roevens na een tik van Jamie Verheyleweghen op de thuisplaat sneuvelde. Dat was hem trouwens in de 4e inning ook al gebeurd. Toen aarzelde derde-honkcoach Andy Berglund hem door te sturen. Dennis de Quint sloeg met twee honkslagen de Belgische runs binnen.  .
  6. 16-09-2021.
  7. 07 uur 07. De Red Hawks zijn bij de beste 8. België heeft zijn 3e groepswedstrijd op het Europese kampioenschap gewonnen. Griekenland ging met 5-4 voor de bijl. Met 1 overwinning en 2 nederlagen eindigen de Red Hawks als 2e in hun poule, voor Griekenland en Oostenrijk. De onderlinge ontmoetingen van de 3 landen (die alledrie 1x wonnen en 2x verloren) gaven geen uitsluitsel over de rangorde. Ook het runsaldo niet, want alle onderlinge duels eindigden met 1 run verschil. Het was de formule van de honkslagen gedeeld door de slagbeurten die de doorslag gaf.  Zo gaat België als nummer 2 van de groep door, achter groepswinnaar Italië. In de kwartfinales wacht Spanje, dat als 1e eindigde in groep B. België-Spanje staat donderdag op het menu om 15.30u in het basebalstadion van Turijn. .
  8. 15-09-2021.
  9. 06 uur 51. Gastland Italië is te sterk voor puntenloos België. Na de pijnlijke 11-12-nederlaag in groepsmatch 1 tegen Oostenrijk waren de Belgische EK-kansen al gehypothekeerd. En gisteravond verloren de Belgische baseballers ook hun 2e duel tegen gastland Italië: 3-14. Italië mag zo naar de kwartfinales. De Italianen kenden geen genade met de ploeg van manager Filip Van Der Meiren. Beslissend waren in de zevende slagbeurt een tweehonkslag van Dario Pizzano en een homerun van Alberto Mineo. Daarmee was een verschil van tien runs bereikt. Vijf Belgische pitchers hadden geen antwoord op het Italiaanse slaggeweld. Met alleen nog het duel met Griekenland voor de boeg is België het enige van de 4 landen zonder punten. Want Griekenland verraste maandag door Oostenrijk na 12 innings te verslaan (14-13). Een van die 3 landen gaat met Italië mee naar de beste 8. Italië zet in eigen land alles op het behalen van de eerste titel sinds 2012. Sindsdien heerst de continentale rivaal Nederland. Met chef-coach Mike Piazza hebben de Azzurri niet alleen een technische leider met spelerservaring in de Amerikaanse Major League, de vroegere catcher Piazza is zelfs opgenomen in de eregalerij Hall of Fame. .
  10. 14-09-2021.
  11. 10 uur 57. Volgende ronde is veraf. België mikt in dit toernooi waaraan zestien landen meedoen, op een plek bij de beste acht. Twee jaar geleden eindigde België in Duitsland als zevende. Tegenstanders in de eerste ronde na Oostenrijk zijn Italië (maandag) en Griekenland (dinsdag). De tweede plaats in de groep is noodzakelijk om de kwartfinales te bereiken. Dat lijkt na de nederlaag in de openingswedstrijd al een bijna onhaalbare opdracht. Het gastland is een van de favorieten voor de titel,  die in het bezit is van Nederland. .
  12. 10 uur 55. België-Oostenrijk: 11-12. België is zondag aan het Europees kampioenschap baseball in Italië begonnen met een pijnlijke nederlaag tegen Oostenrijk: 11-12. In Avigliani bij Turijn bogen de Red Hawks, de Belgische baseballers, in de negende slagbeurt voor de tegenstander. Een voorsprong van 11-9 leek veilig genoeg. Maar op het werpen van Kenny Van den Branden liepen de honken vol en met twee uit was de tweehonkslag van Ferdinand Obed voldoende voor drie runs. Homeruns van Benjamin Goffaux en Robin Roevens hadden de wedstrijd in het voordeel van de ploeg van manager Filip Van Der Meiren gekanteld. Maar Obed besloot anders. Na zes slagbeurten stond er nog een voorsprong van 7-4 voor Oostenrijk op het scorebord. De nederlaag van België was een daverende verrassing. Op de wereldranglijst nemen de Red Hawks de 27e plaats in, Oostenrijk is 34e. Drew Janssen, de startende werper, kon de Oostenrijkers niet bedwingen. In de zevende innings werd de 21-jarige Janssen, die het in het Amerikaanse collegebaseball goed doet, vervangen door veteraan Kenny Van den Branden. De routinier, 33 jaar inmiddels, slaagde er niet in het werk naar behoren af te maken. .