• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Belgian Tornados lopen naar WK-brons na diskwalificatie Amerikanen

  De Belgian Tornados zijn opnieuw in de medailles geëindigd op de World Relays, het officieuze WK voor estafetteteams. Het 4x400-meterteam legde in Japan beslag op de 3e plaats. De Belgian Cheetahs liepen dan weer naar een 2e plaats in de B-finale en een ticket voor het WK atletiek.

  Tornados van 4e naar 3e plaats

  De Belgische mannen moesten in Yokohama aan de slag zonder sterkste pion Kevin Borlée. De slotloper had zich op training geblesseerd aan zijn hamstrings en stapte snel weer op het vliegtuig naar Europa.

   

  Jonathan Sacoor nam zijn rol met verve over. De 19-jarige loper nam de stok in 5e positie over van Jonathan Borlée, die ook met lichte hamstringhinder kampte, en perste er nog een 4e plaats uit. De wereldkampioen 400 meter bij de junioren remonteerde in de laatste rechte lijn een Japanner.

   

  Het podium zat er niet meer in, maar dankzij een diskwalificatie van de Verenigde Staten gingen de Belgian Tornados toch met brons naar huis.  De Amerikanen werden geschrapt uit de uitslag, omdat ze niet in hun baan waren gebleven. Trinidad & Tobago ging met het goud aan de haal voor Jamaica.

   

  Belgian Tornados: Dylan Borlée, Robin Vanderbemden, Jonathan Borlée en Jonathan Sacoor.

  Belgian Tornados veroveren bronzen medaille op WK aflossingen

  Geblesseerde Jonathan Borlée loopt toch: "Ik hoop dat ik dit niet moet bekopen verderop het seizoen"

  Dylan Borlée liep als eerste: "Gezien de omstandigheden is deze medaille ongelooflijk. Er was veel wind, dus waren de tijden niet super. Chapeau voor Jonathan (Borlée). Die had nog wat pijn bij de opwarming, maar wist dat hij moest lopen om ons te plaatsen. We wisten dat een medaille kon, maar dat het lastig zou zijn tegen al die toplanden met hun beste lopers. We hopen op het WK in Doha evenwel nog beter te doen. Die kans zit erin."

   

  Broer Jonathan had de snelste tijd van de 4 Belgen. Gisteren liep hij niet, omdat hij last heeft van zijn hamstring, vandaag moest hij wel. En speelde hij een cruciale rol. Al kon hij niet normaal naar de interviewers wandelen: "Ik heb nu wat meer pijn dan voor de race", stelde hij vast. "Maar ik heb nooit zin om de ploeg te laten vallen. Ik wil altijd het maximum geven. Ik hoop nu wel dat ik dit niet ga moeten bekopen verderop in het seizoen. Maar laat ik positief blijven."

  Te moe voor gemengde finale: "Volledig verzuurd"

  Meteen na de finale van de 4x400 meter moest Jonathan Sacoor ook de 4x400 meter voor gemengde teams lopen. Dat werd geen succes. Het 19-jarige toptalent was lang niet hersteld. Na een snedige 45"10 voor de Tornados liep hij nog geen kwartier later de slotronde in 52"44.

   

  Het leverde de Belgen een 8e en laatste plaats op in de finale. De Amerikanen wonnen voor Canada en Kenia.

   

  "Het zwaarste wat ik heb gedaan in heel mijn leven", zuchtte Sacoor achteraf. "Mijn benen waren in complete verzuring. Opnieuw helemaal starten en opnieuw helemaal sterven, je lichaam is daar niet klaar voor. Soit, het was een goede training."

   

  Team Belgium: Julien Watrin, Lucie Ferauge, Hanne Claes en Jonathan Sacoor.

  WK-ticket dankzij Camille Laus

  De Belgian Cheetahs moesten met een gehavende ploeg aan de slag in Japan. Justien Grillet, Margo Van Puyvelde en Cynthia Bolingo moesten allemaal afhaken met blessureleed.

   

  Maar Hanne Claes, Paulien Couckuyt, Liefde Schoemaker en Camille Laus deden wel wat ze vooropgesteld hadden: zich plaatsen voor het WK atletiek in het najaar in Doha. En dat mag Laus op haar naam schrijven. De slotloopster loodste de Cheetahs in de slotronde nog van de 4e naar de 2e plaats.

   

  "Om zulke emoties is het mij te doen, daar trainen we elke dag voor", reageerde Laus opgetogen. "Ik ben dol op zulke wedstrijden. Ik hoopte in mijn sprint dat de anderen zouden breken en dat gebeurde. Als je zo kan terugkomen, geeft dat echt een boost."

   

  "Ongelooflijk die sprint", vulde Couckuyt aan. "Ik zag haar vertrekken en wist dat het goed zou komen."

   

  Belgian Cheetahs: Hanne Claes, Paulien Couckuyt, Liefde Schoemaker en Camille Laus.

  Belgian Cheetahs lopen naar 2e plek in de B-finale op het WK aflossingen

  Camille Laus

  Camille Laus perst er een 2e plaats uit in de B-finale.

  Vreugde bij de Belgian Cheetahs.

  Fase per fase

  1. 14 uur 28. Belgian Tornados veroveren bronzen medaille op WK aflossingen.

   Belgian Tornados veroveren bronzen medaille op WK aflossingen

  2. 14 uur 27. Belgian Cheetahs lopen naar 2e plek in de B-finale op het WK aflossingen.

   Belgian Cheetahs lopen naar 2e plek in de B-finale op het WK aflossingen

  3. Uitslag A-finale 4x400 meter (m/v):. 13 uur .
  4. 12 uur 58. België 8e in mixed relays. Neen, dit was de race te veel voor de jonge loper. Sacoor finisht als 8e en laatste voor België. Het goud in het dubbel gemengd gaat naar de Amerikanen, voor Canada en Kenia.
  5. 12 uur 56. Sacoor gaat de slotronde in als nummer 4. Schudt hij nog een 3e plaats uit zijn benen?
  6. 12 uur 55. En de Belgen doen mee voor de medailles. Halverwege strijdt Hanne Claes om het podium. De Amerikanen zijn op weg naar goud.
  7. 12 uur 51. Nu: Finale 4x400 meter gemengd. En het gaat vooruit in Yokohama. Julien Watrin, Lucie Ferauge, Hanne Claes en Jonathan Sacoor staan aan de start van de finale van de 4x400 meter gemengd. Doen ze er een medaille bij?
  8. Uitslag A-finale 4x400 meter (m):. 12 uur 47.
  9. 12 uur 44. Bevestiging: België brons na diskwalificatie Amerika. Ja, de Amerikanen worden geschrapt uit de uitslag, omdat ze niet in hun baan zijn gebleven. Daardoor rukken de Belgian Tornados op naar de 3e plaats en het brons.
  10. 12 uur 43. België toch 3e? Worden de Amerikanen gediskwalificeerd? Als dat klopt, eindigen de Tornados toch op het podium.
  11. 12 uur 41. Europees kampioen België finisht als 4e. Sacoor maakt in de slotronde nog een plaats goed. In de laatste rechte lijn remonteert de wereldkampioen bij de junioren de Japanner. Het levert de Belgian Tornados een 4e plaats op. Het goud is voor Trinidad & Tobago. De Amerikanen worden 2e, Jamaica 3e.
  12. 12 uur 40. 3e wissel: 5e. En Jonathan Sacoor gaat als 5e de slotronde in. De 4e plaats is haalbaar, het podium niet meer.
  13. 12 uur 39. 2e wissel: 5e. Jonathan Borlée krijgt de stok als 5e. Dat wordt 400 meter achtervolgen.
  14. 12 uur 38. 1e wissel: 3e. Dylan Borlée opent met de 3e wissel, na Zuid-Afrika en de VS. Nu is het aan Robin Vanderbemden.
  15. 12 uur 31. Makkelijk wordt het niet voor de Belgen. De VS en Trinidad & Tobago kunnen van nature op de snelste lopers ter wereld rekenen. En Groot-Brittannië heeft veel ervaring in dit nummer. Maar dat hebben de Tornados natuurlijk ook.
  16. 12 uur 27. Over 10 minuten lopen de Belgian Tornados. Dylan Borlée, Robin Vanderbemden, Jonathan Borlée en Jonathan Sacoor gaan vanuit baan 8 op zoek naar de overwinning in de 4x400 meter.
  17. 12 uur 27. In de A-finale lopen de Poolse vroiuwen naar de finale (in 3'27"49). Ze finishen net voor de Verenigde Staten (3'27"65) en Italië (3'27"74). Daar zullen de Belgian Cheetahs in Doha moeten tegen opboksen.