Ga naar de inhoud

Jan Bakelants brengt loodzware Unbound Gravel (330 kilometer) tot een goed einde met 14e plek

Een lachende Jan Bakelants voor de start.

In 10 uur 47 minuten en 59 seconden voltooide Jan Bakelants de Unbound Gravel, een van de oudste en zwaarste gravelraces in de Verenigde Staten. De winst ging naar thuisrijder Keegan Swenson, die een trosje ex-profrenners de loef afstak. 

De Unbound Gravel in Kansas staat bekend als een van de oudste, zwaarste en beroemdste gravelraces. De regen en de smeuïge smurrie maakten van
de 330 kilometer lange graveluitdaging een ware ploeterpartij.

 

De Nederlandse journalist Thijs Zonneveld vreesde voor een gebroken knieschijf na een val.

 

Jan Bakelants verging het beter. Het gewaardeerde lid van Wielerclub Wattage was met een minimale maar efficiënte voorbereiding naar de VS afgezakt. Stiekem droomde hij van de top 10.

 

Bakelants deelde zijn wedstrijd goed in, rukte van de 24e positie naar de top 15 op en kwam na 10 uur 47 minuten en 59 seconden binnen op de 14e plaats.

 

In de strijd om de oppergaai probeerde ex-profrenner Laurens Ten Dam op 16 kilometer van het einde de sprint van een 8-koppige leidersgroep te ontlopen.

 

De Nederlander werd teruggefloten. In de sprint van stervende zwanen mocht de 29-jarige Amerikaan Keegan Swenson victorie kraaien.

 

Oud-profrenners Petr Vakoc en Lachlan Morton legden beslag op de dichtste ereplaatsen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Twitter). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Uitslag
1. Keegan Swenson (VS) in 10u06'02"
2. Petr Vakoc (Tsj) op 1"
3. Lachlan Morton (VS) 3"
4. Laurens Ten Dam (Ned) 6"
5. Ian Boswell (VS)  
6. Russell Finsterwald (VD) 7"
7. Peter Stetina (VS) 8"
8. Adam Roberge (Can) 31'01"
9. Zach Calton (VS)  
10. Jasper Ockeloen (Ned)  
     
14. Jan Bakelants 41'57"

Unbound Gravel

 1. 23 uur 46. Bakelants eindigt op plek 14. Na 10 uur 47 minuten en 59 seconden is Jan Bakelants verlost van zijn helse gravelonderneming. Onze landgenoot parkeert zichzelf op een mooie 14e plek. Op iets meer dan 40 minuten van triomfator Swenson. .
 2. 22 uur 45. Amerikaan Swenson haalt het! Niet ex-profs Laurens Ten Dam, Petr Vakoc of Peter Stetina, maar de Amerikaan Keegan Swenson heeft zich tot winnaar gekroond van de Unbound Gravel.  In een sprint van stervende zwanen haalde Swenson het voor Vakoc en Morton. Ten Dam eindigde 4e. Op de aankomst van Jan Bakelants is het nog even wachten. Daarnet lag hij op schema voor de 14e plek. .
 3. 22 uur 43. Donder en bliksem. Alsof de modder het nog niet lastig genoeg maakte, wachten in aankomstplek Emporia apocalyptische omstandigheden met donder en bliksem. .
 4. 22 uur 41. Nog 35 km voor Bakelants. De helse onderneming is bijna achter de rug voor Bakelants. Hij blijft de 14e plek bezetten, maar kan wel nog een positie opschuiven. 40 minuten voor Bakelants komen nog 7 renners in aanmerking voor de triomf; Ten Dam, Stetina, Vakoc, Swenson, Finsterwald, Boswell en Morton. .
 5. 20 uur 55. Bakelants verliest wat terrein. Op 60 kilometer van het einde is er een einde gekomen aan de opmars van Jan Bakelants. Hij rijdt moederziel alleen rond op de 15e plaats. De top 10 lijkt een natte droom, want de achterstand op de 10e bedraagt nu 10 minuten. In de strijd voor de zege bikkelen nog altijd 8 koplopers met elkaar. Onder meer Ten Dam, Vakoc en Stetina maken nog kans op de oppergaai. .
 6. 18 uur 58. Bakelants schuift op naar 13e plek. Jan Bakelants lijkt zijn race perfect ingedeeld te hebben. Waar hij na een kwart wedstrijd nog in 24e stelling lag, is Bakelants nu opgerukt naar de 13e plaats. Ons gewaardeerd lid van Wielerclub Wattage voert halfweg een groep achtervolgers aan en krijgt de top 10 in het vizier. Zijn achterstand op de kopgroep is wel wat opgelopen: van 9 naar 12 minuten. Die kopgroep bestaat uit 8 renners: Laurens Ten Dam (Ned), Paul Voss (Dui), Lachlan Morton (VS), Peter Stetina (VS), Petr Vakoc (Tsj), Ian Boswell (VS) ,Keegan Swenson (VS) en Russell Finsterwald (VS). .
 7. 17 uur 50. Titelverdediger op halfuur. Ivar Slik zal zichzelf niet opvolgen in het slijk van de Unbound Gravel. De Nederlander heeft al meer dan een halfuur achterstand aan zijn broek, goed voor een voorlopige 59e plek. .
 8. 17 uur 09. Bakelants doet mee voor top 15. Na 126 kilometer cirkelt Bakelants rond de 16e positie, op een negental minuten van de kopgroep. "Jeanke" bevindt zich in het gezelschap van onder anderen Kiel Reijnen, ex-renner van Trek-Segafredo.  .
 9. Beelden van het modderspektakel bij de vrouwen. 16 uur 53.
  Beelden van het modderspektakel bij de vrouwen
 10. 16 uur 43. 8 leiders. Laurens Ten Dam is de eenzame achtervolger op een kopgroep met 20 sterke beren. Onder meer ex-profs Vakoc, Voss, Stetina en Boswell zitten nog helemaal voorin. Van Jan Bakelants is in de top 13 voorlopig geen spoor. .
 11. 16 uur 24. 90 van de 330 km achter de rug. De eerste 30 renners hebben Bee-Yotch hill net getemd. Dat is een beklimming van 6 kilometer met een steil eerste stuk. Uitkijken waar Jan Bakelants zich bevindt bij het volgende meetpunt. .
 12. 16 uur 23. Heeft Zonneveld knieschijf gebroken? Zonneveld kwam nog voor halfweg ten val en is al onderweg naar het ziekenhuis. "Om te kijken of mijn knieschijf niet gebroken is", schrijft de Nederlander op Twitter. .
 13. 15 uur 27. Zonneveld. Bakelants voert een achtervolgende groep aan waarin ook de Nederlandse journalist Thijs Zonneveld aan boord is. Een top 10-plek lijkt voorlopig vrij ver weg voor beide heren. Maar er kan nog veel gebeuren op de smeuïge ondergrond. .
 14. 15 uur 16. Bakelants in 24e stelling. In extreem modderige omstandigheden ploetert Jan Bakelants na 1/5e wedstrijd in 24e positie. Zijn achterstand op een kopgroep van 11 renners bedraagt een negental minuten. In die leiderstroep vertoeven heel wat oud-renners met Paul Voss, Peter Stetina, Laurens Ten Dam, Petr Vakoc, Ian Boswell en offroad-specialist Lachlan Morton. .
 15. 15 uur 12. Opgave Havik. Pech voor een Nederlandse outsider. Piotr Havik zag zijn derailleur afbreken door de vettige modder. Het betekent meteen het einde van zijn Unbound-avontuur. Havik maakte vorig jaar naam op het WK gravel. Hij eindigde toen als eerste niet-profrenner op de 12e plaats.  .
 16. 13 uur 51. De Unbound Gravel brengt een massa volk op de been.

  De Unbound Gravel brengt een massa volk op de been

 17. 13 uur 51. De elitegroep staat klaar voor de start.

  De elitegroep staat klaar voor de start