Ga naar de inhoud

WB schaatsen Calgary: Bart Swings schaatst naar goud op massastart

Olympisch kampioen Swings was de beste op de massastart.

Bart Swings heeft het tweede wereldbekerweekend in het Canadese Calgary afgesloten met goud op de massastart. De olympische kampioen op het onderdeel troefde twee Canadezen af na een tumultueuze slotronde. Eerder had Isabelle van Elst zondag nog een nieuw BR op de 1000m geschaatst. 

Wereldbeker snelschaatsen in Calgary
23:51
Swings pakt goud op massastart

Bart Swings heeft voor het eerst dit wereldbekerseizoen een medaille gepakt op de massastart, en meteen ook goud. De olympische kampioen op het nummer was de beste van het pak en finishte voor twee Canadezen. in de laatste bocht vielen er wel nog twee concurrenten weg toen Swings naar binnen sneed, maar na beraad van de jury werd onze landgenoot niet bestraft.

Op de 1000m werd Mathias Vosté laatste in de A-groep. Hij finishte in 1'08"55 en bleef daarmee een dikke seconde boven zijn persoonlijk record.

23:50
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
18:18
Isabelle van Elst schaatst opnieuw een Belgisch record

Op dag 3 van het tweede Wereldbekerweekend in Calgary heeft Isabelle van Elst (24) prima gepresteerd. In de B-wedstrijd van de 1.000 meter schaatste ze de 3e tijd.


Met 1'16"05 dook ze opnieuw onder haar Belgisch record. Vorig weekend had Van Elst de kilometer afgelegd in 1'16"19 op de Canadese hooglandbaan.


Haar persoonlijk record is nog scherper (1'15"58). Dat reed ze als Nederlandse, ook in Calgary.


Van Elst schaatst sinds kort voor België. Ze is geboren in Nederland, als kind van een Belgische moeder en een Nederlandse vader.

18:17
Isabelle van Elst schaatst sinds kort voor België. Ze is het kind van een Belgische moeder en een Nederlandse vader.
17/12/22
23:56
Bart Swings.
23:45
Swings wordt 5e op tien kilometer

Op de tweede dag van de WB schaatsen in het Canadese Calgary is Bart Swings zaterdag op de tien kilometer als vijfde geëindigd. Met 12'59"24 benaderde Swings zijn nationale record van 12'57"31 tot op twee seconden.

De overwinning op de langste reguliere afstand van het schaatsen ging naar Davide Ghiotto in een nieuw Italiaans record: 12'45"10. Negen maanden geleden behaalde de filosofiestudent Ghiotto in Peking olympisch brons.

Het was de eerste en enige tien kilometer van het wereldbekerseizoen. De race over 25 ronden, waarvan schaatsers veel langer moeten herstellen, staat slechts sporadisch op de agenda: bij allroundtoernooien en op het WK afstanden.

22:16
Mathias Vosté.
22:15
Sandrine Tas.
22:05
Tas zakt uit A-groep 1.500m

Sandrine Tas zal in het wereldbekercircuit schaatsen een stapje terug moeten doen. Tas eindigde zaterdag tijdens wereldbekerwedstrijden in het Canadese Calgary op de 1.500 meter als twintigste en laatste. Na die mislukte race degradeert ze naar de B-groep.

Met 2'03"06 bleef Tas ruim vijf seconden boven haar beste tijd die zij een week geleden, eveneens in Calgary, had genoteerd. Zes dagen geleden was Tas tijdens de massastart pijnlijk ten val gekomen.

In de B-groep kwam Mathias Vosté op de 500 meter tot 35,24 seconden. Dat is zes honderdsten boven zijn beste chrono. Die tijd bracht hem de veertiende plaats in een veld van 26 rijders. De Kazach Jegvgeni Koshkin was de snelste met 34,57 seconden.

16/12/22
21:50
Swings 11e op 1.500 meter

Bart Swings heeft vrijdag de wereldbekerwedstrijden van dit weekeinde in Calgary geopend met een matige 1'44"26 op de 1.500 meter. Het leverde hem in een veld van twintig topschaatsers de elfde plaats op. 

De Nederlander Kjeld Nuis won in 1'42"59 de vierde wedstrijd van het seizoen, voor de Amerikaan Jordan Stolz (1'43"19) en zijn landgenoot Thomas Krol (1'43"34).

De Canadees Connor Howe voert de rangschikking voor de wereldbeker aan met 184 punten, voor Stolz (176) en Nuis (162). Swings is met 123 punten twaalfde.