Ga naar de inhoud

Bart Swings sluit WB in Stavanger af met 5e plaats op de massastart

Ook de snelschaatsers zijn aan hun winterseioen begonnen. In het Noorse Stavanger werden de ijzers dit weekend voor een eerste keer geslepen. Lees hier nog eens de prestaties na. 

WB Schaaten Stavanger

spinner
  1. 16 uur 45. Swings wordt 5e op de massastart. In Stavanger, de eerste van 6 Wereldbeker-manches, is Bart Swings 5e geëindigd op de massastart. De olympische kampioen sprokkelde 7 punten en finishte in 8'15"45. De Duitser Felix Rijhnen won in 8'03"98 (68 punten). Swings werd vrijdag 8e op de 1.500 meter en zaterdag 7e op de 5.000 meter. Vorig seizoen won Swings de WB op de massastart.  Swings weigerde achter Rijhnen en de Oostenrijker Gabriel Odor aan te gaan, toen die twee al in de eerste ronden ontsnapten. Beiden pakten bijna een ronde, Rijhnen won. Swings en Rijhnen zijn in de zomermaanden als skeeleraars ploeggenoten bij Powerslide. In het verleden knapte de Duitser menigmaal een klusje voor de olympische kampioen. In de eindsprint waren de Nederlander Bart Hoolwerf en de Italiaan Andrea Giovannini sneller dan Swings. .
  2. 13-11-2022.
  3. 15 uur 46. Swings wordt 7e op 5.000 meter. Bart Swings is 7e geëindigd op de 5.000 meter in het Noorse Stavanger. De 31-jarige Leuvenaar klokte in de voorlaatste reeks 6'27"593, ruim boven zijn Belgisch record van 6'08"760. De overwinning ging naar de Nederlander Patrick Roest (6'22"282), die de Italiaan Davide Ghiotto aftroefde (6'21"512). De Nederlander Beau Snellink werd 3e. Olympisch kampioen Swings kan zich nu focussen op zijn beste nummer: de massastart op zondag. .
  4. 10 uur 13. Sandrine Tas eindigt als achtste in B-groep 1.500 meter. Op de tweede dag van de wereldbekerwedstrijden schaatsen in het Noorse Stavanger is Sandrine Tas op de 1.500 meter in de B-groep als achtste geëindigd. Tas bleef zaterdag ruim anderhalve seconde achter bij de Japanse winnares Yuna Onodera en noteerde 2'03"070. Onodera klokte 2'01"473. De ijskwaliteit in de Sørmarka Arena is matig. Tas, en ook de twee andere Belgen in Noorwegen, Bart Swings en Mathias Vosté, zijn gewend aan de piste in Heerenveen, waar de omstandigheden, ook tijdens de training, veel beter zijn. Straks schaatst de A-groep en rijdt Swings de 5.000 meter. Zijn tegenstander is de Italiaan Davide Ghiotto, die tijdens de Olympische Winterspelen vorig seizoen op de tien kilometer brons won. .
  5. 12-11-2022.
  6. 18 uur 36. Recorddag voor Stolz. De grote winnaar op het - zeker niet spiegelgladde - ijs van Stavanger was de Amerikaan Jordan Stolz. Met 1'44"89 dook de jongeman uit de schaatsstaat Wisconsin met vijf honderdsten onder het zes jaar oude baanrecord van de Rus Denis Yuzkov. Met achttien jaar is Stolz ook de jongste winnaar van een wereldbekerwedstrijd. De tweede plaats was voor de Canadees Connor Howe in 1'46"64 en de derde voor de Chinees Ning Zhongyan in 1'46"68. .
  7. 18 uur 35. Belgische schaatsers beginnen matig. De Belgische schaatsers zijn het internationale seizoen in mineur begonnen. Tijdens de eerste wereldbekerwedstrijden eindigde Bart Swings vrijdag in het Noorse Stavanger als achtste op de 1.500 meter en Mathias Vosté als twintigste. De tijden waren  1'47"30  en 1'51"15. Vosté vandaag het (on)genoegen om het te moeten opnemen tegen Stolz. Dat ging 700 meter best aardig, al keek de Belg toen al tegen een achterstand aan. Maar aanklampen lukte de Belg niet. Vosté viel terug naar een laatste plaats en zal volgende week in Heerenveen zo in de B-groep schaatsen.  Swings heeft op de 1.500 meter altijd moeite met de eerste 300 meter, maar kwam daarna ook niet in zijn slag. De dertiger moest buigen voor de jonge Noor Peder Kongshaug en eindigde als achtste. Swings, de winnaar van olympisch goud op de  massastart, wil zich dit schaatsjaar nochtans bewijzen in meer dan alleen zijn favoriete nummer.  .