Ga naar de inhoud

Knappe prestatie: Lisa Vaelen en Maellyse Brassart eindigen in top 15 van WK allroundfinale

Lisa Vaelen tijdens haar sprong.

Op het WK turnen hebben de 2 Belgische turnsters het uitstekend gedaan in de allroundfinale. Lisa Vaelen eindigde knap 11e, de opgeviste Maellyse Brassart werd 15e. De wereldtitel was voor de Braziliaanse topfavoriete Rebeca Andrade.

Een lange innige knuffel met Nina Derwael.

Lisa Vaelen was duidelijk tevreden over haar prestatie op het laatste toestel - de brug met ongelijke leggers - waarbij ze gesteund werd door de olympische kampioene.

De allroundfinale was nochtans slecht begonnen voor Vaelen na een val aan de balk. Ze stond laatste na de 1e rotatie. Maar onze landgenote herpakte zich bij de vloeroefening, de balk en de brug met ongelijke leggers. Vaelen eindigde knap 11e.
 
Maellyse Brassart, de 2e Belgische, werd gisteren nog opgevist voor de finale en opende uitstekend. Met de steun van Nina Derwael leverde ze een prima oefening af op de brug met ongelijke leggers, goed voor de 7e plaats.

De balk gooide ook bij Brassart roet in het eten. Ze kwam net als in de kwalificaties ten val en zakte weg naar de 15e plek. Die positie hield Brassart vast in de laatste 2 oefeningen. Een mooie prestatie.

Braziliaanse Andrade blaast tegenstand weg

In de strijd om de wereldtitel was niemand opgewassen tegen topfavoriete Rebeca Andrade.

De Braziliaanse pakte meteen uit met een van de moeilijkste sprongen en zo was de toon gezet. Al leek Andrade daarna wel wat minder zelfzeker dan in de kwalificaties.

Op haar afsluitende grondoefening danste Andrade indrukwekkend naar goud. Ze is de eerste Braziliaanse ooit die de allround wereldtitel wint.

 

De Amerikaanse Shilese Jones ging met zilver aan de haal. Brons ging naar de Britse Jessica Gadirova.

Vaelen: "11e van de wereld geeft een speciaal gevoel"

  • Lisa Vaelen (11e): "Na de balk dacht ik: "Wat nu?" Maar ik heb mijn focus op het volgende element gelegd en voortgedaan. Mijn sprong was echt supergoed."

    "11e van de wereld zijn, zorgt voor een speciaal gevoel. Ik heb heel veel zin in de sprongfinale zaterdag, ik heb er niks te verliezen."

  • Maellyse Brassart (15e): "Het was mijn eerste WK-finale en ik ben trots op mezelf. Op de brug met ongelijke leggers heb ik mijn beste score ooit gehaald. De balk was niet zoals het moest, dat is heel jammer."

    "Ik heb vandaag niet alle moeilijkheden kunnen turnen in mijn oefeningen, dus ik ben al aan het denken wat ik in de toekomst kan bereiken. Dat is goed voor mezelf en voor het team."
Fase per fase
22:00
Bekijk de ontknoping van de allroundfinale
21:58
2 Belgen in de top 15, Andrade wereldkampioene

Dankzij een uitstekende oefening aan de brug met ongelijke leggers is Lisa Vaelen in het eindklassement nog 2 plaatsen opgeschoven: van 13 naar 11. Maellyse Brassart is 15e geëindigd. Sterk, want ze was aanvankelijk niet geplaatst voor de finale.

De wereldtitel is zoals verwacht voor de Braziliaanse topfavoriete Rebeca Andrade. Ze gaf haar gouden plak nog wat extra glans met een indrukwekkende vloeroefening.

21:24
Vaelen strijdt voor top 10, nog 1 toestel

De opmars van Lisa Vaelen blijft duren. Op de sprong was zowel de uitvoering als de landing van prima kwaliteit. Een blije Vaelen stijgt van de 19e naar de 13e plaats. Er rest haar enkel nog de brug met ongelijke leggers.

Maellyse Brassart heeft na een goede vloeroefening 1 plekje moeten inleveren in het klassement: ze staat nu 16e. De laatste oefening van Brassart is de sprong.

Bovenaan zwaait de Braziliaanse Rebeca Andrade nog altijd de plak. De Amerikaanse Shilese Jones ligt op koers voor zilver.

21:05
Mooie sprong van Lisa Vaelen
21:00
Rebeca Andrade op de balk
20:52
Brassart valt van de balk
20:45
Ook Brassart valt van balk, Vaelen herpakt zich

Aan de balk heeft Maellyse Brassart de goede lijn niet kunnen doortrekken. Net als in de kwalificaties kwam ze ten val. Het leverde haar nu een score op van 11.733. Daardoor zakt onze landgenote van de 7e naar de 15e plaats.

Lisa Vaelen heeft zich na haar val aan de balk wel herpakt. Dankzij een sterke grondoefening rukt ze op van de 24e naar de 19e plaats.

We zijn halfweg deze allroundfinale: nog 2 toestellen voor elke turnster.

20:40
Rebeca Andrade op de brug
20:22
Sterke Brassart is 7e na 1e rotatie, Vaelen valt

Maellyse Brassart is uitstekend begonnen aan de allroundfinale. Op de brug met ongelijke leggers kreeg ze de steun van specialiste Nina Derwael en dat wierp zijn vruchten af.

Brassart leverde een prima oefening af en scoorde meer dan een punt beter dan in de kwalificaties. Goed voor de 7e plaats na de 1e rotatie.

Minder goed verging het Lisa Vaelen, onze 2e landgenote in de finale. Zij kwam jammer genoeg ten val op de balk en bengelt momenteel helemaal onderaan met een score van 11.333.

Helemaal bovenaan prijkt nu al de Braziliaanse Rebeca Andrade: de topfavoriete voor het goud.

20:20
Mooie brugoefening van Maellyse Brassart
20:10
Rebeca Andrade op de sprong
02/11/22
17:26
Brassart wordt opgevist voor allroundfinale

Niet 1 maar 2 Belgische turnsters zijn morgen te bewonderen in de allroundfinale.

Lisa Vaelen veroverde zondag een ticket voor de allroundfinale. Ook Maellyse Brassart kreeg vandaag goed nieuws te horen. Zij mag de Braziliaanse Flavia Saraiva vervangen.

Saraiva liep in de kwalificaties een enkelblessure op. In de teamfinale probeerde ze gisteren nog in actie te komen, maar dat was negatief. Brassart was eerste reserve en neemt de plaats in van de Braziliaanse.

17:25
Kijk donderdag live naar de allroundfinale

De allroundfinale is vanaf 20 uur te bekijken op het kanaal van Ketnet. We streamen de finale ook op sporza.be en in de Sporza-app.