Ga naar de inhoud

EK atletiek dag 6: Belgian Tornados kapen zilver weg, Cheetahs kraken op het einde en vallen net naast podium

Geen vierde Europese titel voor de Belgian Tornados, ze moeten vrede nemen met zilver.

De Belgian Tornados hebben de Belgische selectie op het EK atletiek een tweede medaille bezorgd. Op de 4x400 meter was enkel Groot-Brittannië sneller. De Belgian Cheetahs konden dat voorbeeld niet volgen. Zij werden vierde.

De Belgen: zilver voor de Tornados, zure vierde plaats voor de Cheetahs

Anne Zagré had wat goed te maken na haar WK-flop in Eugene vorige maand. Toen werd ze in de reeksen van de 100 meter horden gehinderd en mocht ze op haar ééntje herkansen, maar dat werd een fiasco met een pijnlijke valpartij.

 

In München verging het Zagré gelukkig beter. De hordeloopster schoot in de tweede van drie reeksen goed uit het startblok en liep in het tweede wedstrijddeel overtuigend weg van de concurrentie. Ze won in 13”12 en plaatste
zich zo rechtstreeks voor de halve finales.

 

Bij de Belgian Tornados raakte Kevin Borlée net op tijd fit voor de finale van de 4x400 meter, al werd hij dit keer niet als slotloper maar als derde loper ingezet. Alexander Doom zorgde voor een prima start en nestelde zich in tweede positie achter Groot-Brittannië. Julien Watrin hield goed stand, al werd de kloof met de Britten wel groter.

 

Kevin Borlée moest Frankrijk laten passeren en zo begon Dylan Borlée als derde aan de slotronde. Met een straffe eindsprint loodste hij de Tornados nog voorbij Frankrijk naar zilver. Geen vierde Europese titel dus voor de Belgen, het goud was dit keer voor de Britten.

 

De Belgian Cheetahs gingen in hun finale op zoek naar die langverwachte medaille op een internationaal kampioenschap. Met Cynthia Bolingo en Hanne Claes kwamen er twee frisse atletes aan de start, maar het was toch weer Helena Ponette die indruk maakte. Met een knappe versnelling ging ze als derde loopster voorbij Polen, Nederland en Groot-Brittannië naar de leiding.

 

Camille Laus mocht zo op kop aan de slotronde beginnen, maar dat bleek een vergiftigd geschenk. De concurrentie volgde in haar tred en in de laatste rechte lijn zakte Laus nog weg naar de vierde plaats. Femke Bol bezorgde Nederland goud, het zilver was voor Polen, het brons voor Groot-Brittannië. Pleister op de wonde voor de Cheetahs: met 3'22"12 zetten ze een Belgisch record neer.

Finales: Duplantis houdt het bescheiden, jong geweld triomfeert in speerwerpen

Armand “Mondo” Duplantis deed in München wat van hem verwacht werd. Met sprekend gemak verlengde de kersverse wereldkampioen zijn Europese titel in het polsstokspringen. De Zweed hield het bij een voor hem bescheiden winnende sprong van 6,06 meter, een verbetering wel van zijn kampioenschapsrecord. Een nieuwe wereldrecordpoging spaart Duplantis op voor de Memorial Van Damme op 2 september. 

In het speerwerpen bij de vrouwen greep de jeugd de macht. De 19-jarige Griekse Elina Tzengko kroonde zich tot jongste Europese kampioene speerwerpen ooit net een worp van 65,81 meter. De 18-jarige Servische Adriana Vilagos veroverde het zilver. Barbora Spotakova was zo de vreemde eend in de bijt tussen al dat jong geweld, de 41-jarige wereldrecordhoudster pakte het brons. 

Op de 800 meter loste de Britse topfavoriete Keely Hodgkinson de verwachtingen in, de Franse Rénelle Lamote moest zo al voor de derde keer vrede nemen met EK-zilver. De 3.000 meter steeple werd een triomftocht voor de Albanese Luiza Gega. Achter haar deed de Duitse Lea Meyer het thuispubliek kraaien van de pret met haar zilveren medaille. 

Belgen op 20 augustus
  Anne Zagré atletiek reeksen 100m horden 13"13 (1e, naar HF)
  Belgian Tornados atletiek finale 4x400m 2'59"49 (2e, ZILVER)
21.45 u Belgian Cheetahs atletiek finale 4x400m 3'22"12 (4e)
EK atletiek: dag 6
22:29
Einde dag 6 EK atletiek

Met de winst van Luiza Gega op de 3.000 meter steeple trekken we een streep onder de zesde dag op dit EK atletiek. Morgen zijn we opnieuw op de afspraak voor de slotdag.

22:25
Duplantis houdt het voor bekeken

Geen wereldrecordpoging van Mondo Duplantis, die spaart de Zweed op voor de Memorial Van Damme op 2 september in het Koning Boudewijnstadion.

Duplantis pakt dus opnieuw EK-goud, een sprong over 6,06 meter volstond daarvoor. Het zilver is voor de Duitser Lita Baehre, het brons voor de Noor Lillefosse.

22:23
Gega soleert naar winst op de 3.000 meter
22:22
Gega triomfeert solo op de 3.000m steeple

Luiza Gega triomfeert na een straffe race, de Albanese wint in 9'11"31, een kampioenschapsrecord. Het zilver is tot grote vreugde van het thuispubliek voor de Duitse Lea Meyer. Elizabeth Bird valt helemaal stil, maar de Britse kan nog net haar bronzen plak veiligstellen. 

22:21

Het beste is eraf bij Bird. Ze moet Gega laten gaan en krijgt het ook lastig om Meyer te volgen.

22:20

Meyer haakt haar wagonnetje aan bij Gega en Bird. De Duitse fans worden gek.

22:18

Luiza Gega en Elizabeth Bird, zij lijken te gaan strijden voor het goud op de 3.000 meter steeple. Aimee Pratt heeft de rol moeten lossen en loopt in vierde positie. De Duitse Lea Meyer ligt op koers voor het brons. 

22:17
Duplantis pakt goud met kampioenschapsrecord
22:16
Kampioenschapsrecord voor Duplantis

Terwijl de steeple-atletes aan hun finale bezig zijn, waagt Duplantis zijn kans op 6,06 meter. De Zweed gaat er vlotjes over en verbetert zo zijn eigen kampioenschapsrecord, het Olympiastadion gaat uit zijn dak.

22:15
Cheetahs: "Pijnlijk dat we toch nog vierde worden"
22:11
Finale 3.000 meter steeple
Het laatste loopnummer van de avond is de 3.000 meter steeple bij de vrouwen. Op het WK vorige maand konden de Europese atletes niet meedingen naar de medailles. De Albanese Luiza Gega was de beste op de vijfde plaats, de Britse Aimee Pratt werd zevende. Meteen de twee grootste kanshebbers op de Europese titel.
22:09
Goud is binnen voor Duplantis

De eerste poging op 5,95 meter ging de mist in, maar bij zijn tweede poging ziet het er toch wat beter uit voor Lita Baehre. De Duitser tikt de lat wel aan, hij moet vrede nemen met zilver.

22:08
Elina Tzengko, de jongste Europese kampioene ooit in het speerwerpen.
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
22:07

Lita Baehre faalt bij zijn eerste poging op 5,95 meter. Meteen daarna toont Duplantis hoe het wel moet, de Zweed gaat er vlotjes over. De lat gaat naar 6 meter voor de Olympische kampioen.

22:06
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
22:05
Femke Bol: "Ik was vandaag wel echt heel moe"
22:03
Duplantis grijpt de macht

Mondo Duplantis gaat als eerste over 5,90 meter, bij zijn eerste poging. Lita Baehre slaagt daar niet in en laat de lat dan maar meteen op 5,95 meter leggen.

21:58
Geen medaille voor Lavillenie

Drie missers van Renaud Lavillenie op 5,85 meter. Hij grijpt zo naast een medaille in het polsstokspringen. 

Voorlopig raakten nog maar twee finalisten over 5,85 meter. Duplantis deed dat bij zijn eerste poging, de Duitser Bo Kanda Lita Baehre had er twee pogingen voor nodig. Zij strijden om goud en zilver. Het brons is voor de Noor Lillefosse, hij bleef foutloos tot 5,75 meter, maar faalde dan drie keer op 5,85 meter.