Ga naar de inhoud

Imponerende Noah Kuavita als 4e naar finale aan rekstok, Belgisch team heeft WK-ticket beet

Kuavita schreeuwt het uit: hij turnde een bijna perfecte oefening aan de rekstok.

Op het EK turnen heeft Noah Kuavita indruk gemaakt aan de rekstok. Onze landgenoot legde een nagenoeg perfecte oefening af en plaatst zich met de 4e score voor de finale. Ook het Belgische team presteerde goed: het werd 12e in het allround-landenklassement en verzekert zich zo van een ticket voor het WK turnen later dit jaar.

Het Belgische team bij de vrouwen had eerder dit EK al geschitterd in de allround-teamcompetitie, de Belgische mannen moesten dat voorbeeld proberen volgen. Met een last-minute wissel - Takumi Onoshima moest de geblesseerde Belgisch kampioen Victor Martinez vervangen - waren de omstandigheden wel niet ideaal.

 

Het Belgische team ambieerde een top 13 tijdens de kwalificaties, want daarmee zou het zich verzekeren van een ticket voor het WK turnen eind oktober. Noah Kuavita was de enige Belg met individuele finale-ambities, aan de rekstok.

 

De Belgen begonnen aarzelend aan de kwalificaties. In de eerste drie rotaties (de vloer, het paard met bogen en de ringen) konden enkele fouten niet vermeden worden. Een reactie in de laatste drie rotaties was nodig om de WK-hoop levend te houden.

 

Die reactie kwam er ook, en hoe. Met goede oefeningen op de sprong en op de brug wapenden de Belgen zich voor een laatste exploot aan de rekstok. Luka Van den Keybus zette de toon met een uitstekende oefening, Onoshima volgde dat voorbeeld, waarna Kuavita de klus moest klaren.

 

Met een quasi foutloze oefening, met onder meer zijn eigen element de "Kuavita", en een perfecte afsprong maakte hij zijn eigen finale-ambitie helemal waar. Met een score van 14.066 trekt hij als vierde naar de finale zondag en mag hij zelfs stiekem dromen van een medaille.

 

Met een eindscore van 240.727 bleven de Belgen boven hun beoogde 240 punten en eindigden ze als 12e. Opdracht volbracht, de WK-tickets mogen geboekt worden. 

Kuavita: "Een medaille? Ik droom altijd"

"Ik ben heel tevreden", reageerde Kuavita achteraf. "Het was zeker geen gemakkelijk proces richting dit EK, na mijn achillespeesblessure, maar ik kan terugkijken met een goed gevoel. Het is mooi om te zien dat al het harde werk loont. Een medaille? Ik droom altijd, we zullen wel zien."

 

"Voor mij verliep het een beetje met ups en downs", klonk het bij Luka Van den Keybus, "maar ik heb me na mijn val op de vloer wel goed herpakt. We wilden na het paard alles geven met het team, dat hebben we heel goed gedaan. We mogen heel trots zijn op onze mentale en fysieke vooruitgang."

het Belgische mannenteam
Luka Van den Keybus
Noah Kuavita
Glen Cuyle
Nicola Cuyle
Takumi Onoshima

EK turnen: allround mannen

 1. 19 uur 55. België naar WK, Kuavita naar rekstokfinale. Opdracht volbracht voor het Belgische team. Met nog 5 landen te gaan staan ze voorlopig 7e in het landenklassement. Ze zijn dus zeker van de top 13, waaraan een WK-ticket verbonden zit. Ook Noah Kuavita is zeker van de finale aan de rekstok, want hij staat 4e en enkel Groot-Brittannië moet nog passeren aan dat toestel.  .
 2. 19 uur 25. Het begint er hoe langer hoe beter uit te zien voor Kuavita op de rekstok. Inge Van Meensel.
 3. 19 uur 20. De derde subdivisie zit aan rotaties vijf en zes. Straks weten we dus waar de Belgische mannen zijn gestrand en of Noah Kuavita de finale haalt op de rekstok. Voorlopig heeft hij nog altijd de vierde hoogste score op dat onderdeel. .
 4. 17 uur 30. Ondertussen is de derde subdivisie begonnen aan hun kwalificaties. De belangrijkste vragen zijn of België in de top 13 van het landenklassement kan eindigen en of Noah Kuavita de finale (top 8) haalt aan de rekstok. .
 5. 17 uur 15. Van Damme: "In de helft van de competitie was er echt wel een klik".

  Van Damme: "In de helft van de competitie was er echt wel een klik"

 6. 17 uur 10. Ik ben heel tevreden. Het was zeker geen gemakkelijk proces richting dit EK, na mijn achillespeesblessure, maar ik kan terugkijken met een goed gevoel. De finale aan de rekstok zit er zeker wel in, het is mooi om te zien dat al het harde werk loont. Een medaille? Ik droom altijd, we zullen wel zien. Noah Kuavita.
 7. 17 uur 05. Kuavita: "Ik ben eigenlijk heel tevreden".

  Kuavita: "Ik ben eigenlijk heel tevreden"

 8. 17 uur 03. Het verliep voor mij een beetje met ups en downs, maar ik heb me na mijn val op de vloer wel goed herpakt. We wilden na het paard alles geven met het team, dat hebben we heel goed gedaan. We mogen heel trots zijn op onze mentale en fysieke vooruitgang. . Luka Van den Keybus.
 9. 17 uur . Van den Keybus: "Ik heb me goed herpakt".

  Van den Keybus: "Ik heb me goed herpakt"

 10. 16 uur 50. Belgische turnmiddag zit erop. Het Belgische team heeft ook zijn zesde en laatste rotatie afgerond. Met een totaalscore van 240,727 punten haalt het zijn doelstelling van 240 punten. In het landenklassement staat België voorlopig vierde, maar in de derde subdivisie zitten nog heel wat toplanden. De beoogde top 13, waaraan een WK-ticket verbonden is, is met deze score zeker haalbaar. .
 11. 16 uur 48. Knappe oefening van Kuavita aan de rekstok.

  Knappe oefening van Kuavita aan de rekstok

 12. 16 uur 47. Kuavita schittert aan rekstok. Noah Kuavita heeft zijn finaleambities aan de rekstok kracht bijgezet met een uitstekende oefening. Onze landgenoot turnde nagenoeg foutloos en stond onbeweeglijk bij zijn afsprong. Met een score van 14,066 levert hij voorlopig de tweede oefening af, al moet er wel nog een subdivisie komen. "Maar zoveel gaan er toch niet meer overkomen", voorspelt Inge Van Meensel. .
 13. 16 uur 20. De rekstok is zo'n alles-of-niets-discipline. Kunnen de Belgen het daar waarmaken? Inge Van Meensel.
 14. 16 uur 18. Goede brugoefening. Met ook een uitstekende rotatie op de brug duikt België de top 8 binnen in hun subdivisie, al moet onder meer Finland nog zijn vijfde rotatie afwerken. Kuavita blonk opnieuw uit met onder meer zijn eigen turnelement de 'Kuavita' en een score van 14.000. Ook Onoshima en Van Den Keybus leverden met scores boven de 13.500 goede oefeningen af. .
 15. 15 uur 48. Kuavita in vorm. Met knappe prestaties op het paard, aan de ringen en op de sprong is Noah Kuavita voorlopig een van de trekkers van het Belgische team. De Belgische turner lijkt helemaal terug op niveau na zijn achillespeesblessure van vorig jaar. .
 16. 15 uur 45. Hun prestatie op de sprong is de boost die de Belgen nodig hadden. We zijn aan het stijgen in het klassement. Inge Van Meensel.
 17. 15 uur 41. Bekijk de prachtige sprong van Kuavita.

  Bekijk de prachtige sprong van Kuavita

 18. 15 uur 39. Belgen doen het uitstekend op sprong. De vierde rotatie, die aan de sprong, is uitstekend verlopen voor de Belgen. Onoshima leverde met een score van 13,966 de minst goede sprong af. Kuavita was dan weer de primus, met een perfect uitgevoerde drievoudige salto. Het levert hem een knappe score van 14,500 op. Met een totaalscore van 42,799 heeft België voorlopig de op een-na-beste score op de sprong. Dit moet vertrouwen geven. De volgende discipline is de brug. .
 19. 15 uur 32. België voorlopig 12e. De Belgische rotatie aan de ringen zit erop. Glen Cuyle liet de beste oefening noteren met een score van 13,333, ook Onoshima scoorde boven de 13 punten (13,133). Van Den Keybus (12,766) en Kuavita (12,226) lieten lagere scores optekenen.  .
 20. 15 uur 18. Kuavita doet het goed aan de ringen.

  Kuavita doet het goed aan de ringen