Ga naar de inhoud

GOUD! Nafi Thiam verlengt haar Europese titel zevenkamp, Noor Vidts valt weer naast podium

Er stond opnieuw geen maat op Nafi Thiam.

Nafi Thiam heeft haar favorietenrol op de zevenkamp waargemaakt. Onze landgenote had niet eens haar beste niveau nodig om haar Europese titel te verlengen. Noor Vidts viel net als op de Olympische Spelen in Tokio (4e) en het WK in Eugene (5e) net naast het podium.

Thiam onbedreigd naar goud, weer net niet voor Vidts

Na dag één leek het goud al een uitgemaakte zaak in de zevenkamp: Nafi Thiam heerste als vanouds en kon met 200 punten voorsprong dag twee ingaan. Ook Noor Vidts lag op medaillekoers, zij begon als tweede aan de laatste drie nummers.

 

Maar de inspanningen van woensdag zaten duidelijk nog in de benen bij onze landgenotes. Met matige prestaties in het verspringen en het speerwerpen, zagen ze de concurrentie dichter komen. Thiam hoefde zich geen zorgen te maken, maar Vidts zakte weg naar plek vier en moest vol aan de bak in de afsluitende 800m.

 

Op een natte piste in München ging Vidts in het slotnummer voortvarend van start. Ze moest de Poolse Sulek en de Zwitserse Kälin van zich afschudden om nog een kans te maken op eremetaal, maar al snel werd duidelijk dat dat een onbegonnen zaak was.

 

Vidts kwam aan de streep tekort en grijpt zo net als op de Spelen van Tokio en het WK in Eugene naast het podium. Balen voor de wereldindoorkampioene, die in open lucht nog nooit een medaille kon winnen op een groot internationaal toernooi.

 

En Nafi Thiam? Die maakt haar palmares alleen maar indrukwekkender. Na twee olympische titels en twee wereldtitels heeft ze nu ook twee Europese outdoortitels te pakken. Haar eindscore van 6628 punten is wel haar laagste score op een groot toernooi sinds haar EK-brons in 2014, al zal daar niemand van wakker liggen.

Thiam: "Mijn lichaam was nog niet gerecupereerd na het WK"

"Ik ben heel tevreden", reageerde Thiam met de Belgische vlag om haar schouders. "Het was niet simpel om een maand na het WK hier te staan. Ik voelde echt sessie na sessie dat mijn lichaam nog niet voldoende gerecupereerd was."

 

"Gisteren liep het goed, omdat de vorm ook heel goed is, maar als je lichaam niet helemaal hersteld is dan gaat het alleen maar bergaf. Na het speerwerpen voelde ik me echt niet goed. Toen ik gisteren in het hotel kwam ben ik als een blok in slaap gevallen, alsof ik twee weken niet geslapen had."

 

"Maar de meeste meisjes zaten hier in hetzelfde schuitje, de meesten waren er ook bij op het WK. Dat zag je ook in het aantal opgaves. Maar ik ben heel trots dat ik toch tot het gaatje ben kunnen gaan, mijn lichaam heeft stand gehouden."

Toen ik gisteren in het hotel kwam ben ik als een blok in slaap gevallen, alsof ik twee weken niet geslapen had.

Nafi Thiam

Thiam lijkt het winnen maar niet beu te worden. Waar plaatst ze deze Europese titel? "Bij de rest", lachte onze landgenote. "Het geeft veel voldoening om hier te winnen. Veel kampioenschappen volgden elkaar op, maar ik was telkens op de afspraak en heb nu de voorbije drie kampioenschappen gewonnen. Dat maakt me heel trots."


Na twee olympische titels en twee wereldtitels heeft ze nu ook twee Europese titels op haar palmares staan. Dringt dat al door? "Ik ben me daar wel bewust van, omdat het zo zwaar was en ik er telkens voor heb moeten knokken. Ik wil er nu vooral van genieten. Wat ik nu ga doen? Vooral slapen", besloot ze.

zevenkamp
    Nafi Thiam Noor Vidts
  100m horden 13"34 (1074 ptn, 3e) 13"29 (1081 ptn, 2e)
  hoogspringen 1,98m (2285 ptn, 1e) 1,83m (2097 ptn, 2e)
  kogelstoten 14,95m (3143 ptn, 1e) 13,86m (2882 ptn, 4e)
  200m 25"64 (4063 ptn, 1e) 24"14 (3849 ptn, 2e)
  verspringen 6,08m (4937 ptn, 1e) 6,31m (4795 ptn, 4e)
  speerwerpen 48,98m (5776 ptn, 1e) 41,82m (5497 ptn, 4e)
  800m 2'17"95 (6628, 1e) 2"09'63 (6467, 4e)
dag 2 van zevenkamp op EK atletiek
22:30
Thiam: "Was niet 100% gerecupereerd na het WK, maar mijn lichaam heeft stand gehouden"
22:29
Vidts: "Had begin vorige week niet eens gedacht om hier te staan"
22:21

Een sportieve Vidts feliciteert haar concurrentes, al zal het toch wel wat steken dat ze hier naast een medaille grijpt. Bij Thiam is de glimlach groot: 2x olympisch kampioen, 2x wereldkampioen en nu ook 2x Europees kampioen. Wat een palmares!

22:20
Goud voor Thiam op de zevenkamp komt niet meer in gevaar, Vidts grijpt net naast medaille
22:18
Thiam pakt GOUD, geen medaille voor Vidts

Nafi Thiam heeft zonder veel problemen haar goud kunnen veiligstellen. Vidts probeerde het nog in de slotronde, maar finishte achter concurrente Sulek en kon niet genoeg afstand nemen van de Zwitserse Kälin.

22:17

Vidts schuift op, met Sulek in haar zog. Kan onze landgenote de Poolse afschudden?

22:16

Het goud lijkt zeker voor Thiam, maar voor Vidts staat er nog veel op het spel. Ze moet 8 seconden sneller zijn dan de Zwitserse Kälin om zilver te pakken en een vijftal seconden sneller zijn dan de Poolse Sulek voor brons.

22:13

Het is wachten op de zevenkampsters, die zo dadelijk aan hun afsluitende 800m mogen gaan beginnen. De regenachtige omstandigheden maken het er niet gemakkelijker op, maar dat geldt voor alle atletes.

20:57

De hevige regenval in München heeft wat roet in het eten gegooid. De afsluitende 800 meter van de zevenkamp is met iets meer dan een kwartier verlaat en start om 22.12 uur. Daarvoor kunt u in de livestream kijken naar de andere atletieknummers.

13:41
Wat moet er gebeuren op de 800 meter?

De persoonlijke records van Adrianna Sulek (3e), Noor Vidts (4e) en Xenia Krizsan (6e, maar een goeie 800m-loopster) zijn min of meer aan elkaar gewaagd. Het PR van nummer 2 Kälin is zo'n 10 seconden trager, maar zij is aan een sterke zevenkamp bezig. Ze begint wel met meer dan 100 punten voorsprong op Vidts.

Brons is dan misschien realistischer. Vidts zal hiervoor ongeveer 5 seconden sneller moeten lopen dan Sulek (die dus een vergelijkbaar PR heeft). Op de eerste dag van de zevenkamp zagen we wel dat de Poolse het moeilijk heeft in de loopnummers.

13:20
Het gaat nog spannend worden voor zilver en brons.
Kris Meertens
13:19
Stand zevenkamp (6/7)

1. Nafi Thiam - 5776 punten
2. Annik Kälin (Zwi) - 5604
3. Adrianna Sulek (Pol) - 5560
4. Noor Vidts - 5497
5. Sophie Weissenberg (Dui) - 5462
6. Xenia Krizsan (Hon) - 5421
7. Carolin Schäfer (Dui) - 5366

13:11
Geen verbetering voor Thiam

Nafi Thiam heeft duidelijk geen al te beste dag. Ze zal het moeten doen met 48,89 meter bij het speerwerpen en incasseert daarmee 839 punten. Uiteraard gaat ze nog altijd met een grote voorsprong de afsluitende 800 meter in. Die wordt vanavond iets voor 22 uur gelopen.

13:03
Thiam gooit 48,89m bij tweede poging
13:02
Thiam net onder de 50 meter

Haar tweede worp is wel geldig, maar 48,89 meter is toch een stuk onder haar top. Normaal gezien gaat ze toch vlot over de 50 meter. Misschien voor haar laatste poging.

12:56
Eerste poging van Thiam is ongeldig
12:54
Thiam lacht ondanks nulworp

Nafi Thiam gooit haar speer buiten het vak en krijgt dus een nulworp achter haar naam. Ze lacht haar miserie een beetje van zich af. Met de afstand zat het in ieder geval snor, nu de richting nog.

12:53
Vetter na opgave: "Ik ga Noor Vidts aanmoedigen"