Ga naar de inhoud

WK zwemmen: zwemwonder Popovici verovert goud op de 200m vrije slag

Popovici

Op de derde dag van het WK zwemmen hebben de Belgische deelnemers de reeksen niet overleefd. Valentine Dumont kon net niet doorstoten naar de halve finales, Louis Croenen kwam niet in de buurt van zijn record. In de finales 's avonds blonken vooral David Popovici en Thomas Ceccon uit.

WK zwemmen - 20 juni
19:22
Popovici maakt zijn faam waar

De 17-jarige Roemeen David Popovici heeft de 200 meter vrije slag naar zijn hand gezet. Met zijn 1'43"21 bleef hij niet alleen de Koreaan Sunwoo Hwang en de Brit Tom Dean ruim voor, hij is nu ook de op 3 na snelste man op dit nummer. Popovici geldt al een tijdje als het grootste talent in het zwemmen. 

De snelste man op de 100 meter rugslag heet vanaf nu Thomas Ceccon. De Italiaan van 21 jaar tikte in de finale aan na 51"60, voor de Amerikaan Ryan Murphy, van wie hij het wereldrecord afsnoept.

Verder viel er nog een 17e wereldtitel voor Katie Ledecky te noteren, haar 4e op de 1.500 meter vrije slag. Ze had bijna 15 seconden voorsprong op haar Amerikaanse landgenote Katie Grimes, die met haar 16 jaar de op één na jongste medaillewinnares is op dit nummer sinds... Katie Ledecky in 2013.

's Avonds kroonde Benedetta Pilato zich nog tot wereldkampioene op de 100 meter schoolslag. De 17-jarige Italiaanse haalde het in 1'05"93 voor de Duitse Anna Elendt (1'05"98) en de Litouwse Ruta Meilutyte (1'06"02).

19:22
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
10:33
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
10:32
Croenen blijft ruim boven zijn PR


Louis Croenen heeft zich niet kunnen plaatsen voor de halve finales op de 200 meter vlinderslag.

Croenen klokte in de vierde van vijf reeksen 1'57"63, goed voor de twintigste totaaltijd. Alleen de zestien snelste zwemmers veroverden een plaats in de halve finales, die maandag in het avondprogramma op de agenda staan. De finale volgt dinsdag in het avondprogramma.

De 28-jarige Croenen heeft op de 200 meter vlinderslag een persoonlijke toptijd van 01'55"39, sinds het WK 2015 in Kazan ook het nationale record. In Boedapest komt hij nog in actie op de 100 meter vlinderslag.

10:32
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
10:30
Dumont valt net uit de boot

Valentine Dumont heeft zich net niet kunnen plaatsen voor de halve finales op de 200 meter vrije slag.

Dumont klokte in de derde van vijf reeksen 1'58"86, goed voor de zeventiende totaaltijd. Zuur voor onze landgenote, want de zestien snelste zwemsters veroverden een plaats in de halve finales, die maandag in het avondprogramma op de agenda staan. De finale volgt dinsdag in het avondprogramma. Dumont is wel eerste reserve voor de halve finales.

De Chinese Yang Junxuan tekende in de reeksen voor de topchrono (1'56"58). 

De 21-jarige Dumont heeft op de 200 meter vrije slag een persoonlijke toptijd van 01'57"98, een chrono die sinds mei vorig jaar en het EK in Boedapest ook het Belgische record vormt.