Wielerreporters lezen voor uit cultboek "De renner" over de Mont Aigoual op de Mont Aigoual

  Vive le vélo - 3 september 2020

  De Mont Aigoual deed gisteren voor het eerst dienst als aankomstplaats in de Tour. De hoogste berg in de Cevennen speelt de hoofdrol in het autobiografische cultboek "De renner" van de Nederlandse schrijver Tim Krabbé uit 1978. Sammy Neyrinck trok met enkele wielerreporters van Sporza, de NOS en het AD naar de berg voor een voorleesuurtje.

  "Kilometer 34-36. Drukkend. Mijn hersens maken aanstalten om als kroketten uit mijn oren te stulpen [...] Nog een kilometer klimmen. Het is ontzaglijk zielig dat ik dit ooit heb willen doen, maar nu zit ik eraan vast."

   

  "Niets sist zo mooi als een lekke band van een concurrent." Het boek komt wonderlijk weer tot leven in het indrukwekkende decor van de mythische berg. "Aqua, de waterige berg."

   

  "Gebrul en gekrijs, de stuwdam van mijn vermoeidheid breekt. Tegen je verlies kunnen is een verachtelijke uitvlucht, een belediging van de geest van de sport. Wie tegen zijn verlies kan, dient van sportbeoefening te worden uitgesloten [....] Op de Mont Aigoual zal het wel nog regenen."

  Luister naar de podcast van Sporza Koers over "De Renner" met Serge Pauwels