"In Tokio spelen we zonder druk en dan komt het beste in deze groep boven"

  0 / 0

  Mission Accomplished! De Belgian Cats spelen deze zomer op de Olympische Spelen. De reactie van een erg emotionele Ann Wauters vatte hun blijdschap helemaal samen. Bondscoach Philip Mestdagh blikte al vooruit naar de ambities in Tokio.

  Mestdagh: "Dit is een volgende stap voor deze groep"

  Halfweg de beslissende wedstrijd tegen Zweden behoorde een rampscenario nog tot de mogelijkheden. De Cats gingen rusten met een 21-23-achterstand. Bondscoach Philip Mestdagh maakte zich naar eigen zeggen niet kwaad.

   

  "Nee, ik heb gewoon gezegd waar het op stond. Iedereen wil dat olympische ticket, de Zweden ook. In de laatste 20 minuten ging het er om wie het het hardste wou. We waren niet agressief genoeg in verdediging. Als de Zweden fysiek spelen, moet je ook fysiek spelen. We lieten ons ook domineren bij de rebounds."

   

  "Dan hebben we tactisch wel wat dingen aangegeven in de pauze, maar het zijn de speelsters die het moeten doen op het veld. We maakten meteen een 13-2 run. Het derde quarter was gewoon goed."

   

  "De Olympische Spelen zijn de kers op de taart, want iets groter is er niet in het vrouwenbasketbal. Dit is een volgende stap met deze groep. Nu gaan we even genieten, maar we zullen snel omschakelen en kijken wat mogelijk is in Tokio."

   

  "We gaan er vanuit dat we ons kunnen kwalificeren voor de kwartfinales en eens daar is alles mogelijk. De loting zal opnieuw heel belangrijk worden. Door de zeges tegen Japan en Zweden gaan we in een correcte pot terechtkomen. Op de Spelen zullen we zonder druk spelen en dan komt het beste in deze groep naar boven."

  Emotionele Wauters: "Elke atleet wil op de Olympische Spelen staan"

  Ann Wauters was na de wedstrijd bijzonder emotioneel. "Ik heb even een minuut nodig om dit te verwerken", zei Wauters. "We hebben heel hard gewerkt om dit te bereiken en nu het zover is, is iedereen gewoon super blij."

   

  "Dit is echt een droom die uitkomt. Een drietal jaar geleden heb ik in de euforie van de bronzen medaille op het EK iets gezegd over de Olympische Spelen. Ik denk dat we op het WK er meer zijn in beginnen te geloven en nu zijn we er."

   

  "Elke atleet wil gewoon graag op de Spelen staan. Gedurende heel mijn carrière heb ik altijd gespeeld met speelsters die wel om de vier jaar naar de Spelen gingen en dan dacht ik altijd dat ik dat ook zo graag wou met België."

  Dit zijn de 12 olympische deelnemers bij de vrouwen :

  • Verenigde Staten (nummer 1 op de FIBA-wereldranglijst)
  • Australië (FIBA - 2)
  • Spanje (FIBA - 3)
  • Canada (FIBA - 4)
  • Frankrijk (FIBA - 5) 
  • Servië (FIBA - 7)
  • China (FIBA - 8)
  • België (FIBA - 9)
  • Japan (FIBA - 10)
  • Nigeria (FIBA - 17)
  • Zuid-Korea (FIBA - 19)
  • Puerto Rico (FIBA - 23)

   

  Op de Spelen worden de twaalf landen in drie groepen van vier onderverdeeld. De eerste twee van elke groep en de beste twee derdes plaatsen zich voor de kwartfinales. De loting is op vrijdag 20 maart.