• home
 • video
 • pas verschenen

  Van Himst (75): "City, Real, Chelsea en Barcelona zie ik graag spelen"

  Paul Van Himst

  "Ik hoefde nooit te verdedigen", vertelt Anderlechticoon Paul Van Himst.

  "Ik kijk nog altijd graag naar het voetbal", vertelt Paul Van Himst, die vandaag zijn 75e verjaardag viert. "Vooral naar de Spaanse en de Engelse competitie."

  "Hazard? Daar kan ik me in vinden"

  Exact 75 jaar geleden kwam in Sint-Pieters-Leeuw een van de beste voetballers van ons land ter wereld. "Mijn verjaardag vier ik heel normaal", vertelt Paul Van Himst in De wereld vandaag op Radio 1. "Vanochtend ben ik in mijn zaak (een koffiebranderij, red.) geweest en heb ik de kranten snel bekeken."

   

  Volgens Jan Mulder was Van Himst een mix van James Dean en Will Tura op voetbalschoenen. Zijn voormalige spitsbroeder vergelijkt hem met Eden Hazard.

   

  "Daar kan ik me in vinden. Ik was min of meer hetzelfde soort voetballer. Alleen speelde ik centraler dan Hazard", reageert Van Himst. "Hazard is een topvoetballer, naar mijn mening de beste van België. En nu begint hij weer te scoren ook."

   

  "Met de bal aan de voet was ik erg sterk, ik dribbelde en ik slalomde graag. Je kon me de bal moeilijk ontfutselen. Doelpunten maken, deed ik natuurlijk ook."

  "Real interesseerde me niet"

  Paul Van Himst was een honkvaste speler. Hij bleef bijna zijn hele carrière voor Anderlecht voetballen. "Ze wilden me bij Real Madrid, maar dat interesseerde me niet echt", legt Van Himst uit. "Ik was vroeg getrouwd, had 3 kinderen en in Anderlecht speelden we met een Europees topteam."

   

  De tijden zijn veranderd. "Als ik nu voetbalde, was ik waarschijnlijk na 2 of 3 jaar wel vertrokken bij Anderlecht", weet Van Himst, "maar in mijn tijd was er nog geen sprake van managers."

  "Mis het spelplezier"

  Paul Van Himst heeft het voetbal zien veranderen. "Nu draait het allemaal om kracht. Het gaat er ook minder intelligent aan toe dan vroeger", vindt de oud-international. "Ik mis het spelplezier. Je moet voetballers vrijheid geven, dat zie ik nu te weinig."

   

  "Ik hoor vaak dat het voetbal van vroeger nu niet meer zou renderen. Dat vind ik onzin. Een Messi zou vroeger ook een vedette geweest zijn. En ik zou nu misschien ook een vedette geweest zijn", merkt de bescheiden Van Himst op.

   

  "Zulke vedettes zie ik graag voetballen. Als ik nu voetbal kijk, is het vaak naar de Premier League of de Spaanse liga. Teams als Chelsea, City, Real of Barcelona kan ik wel smaken. Naar andere competities kijk ik bijna nooit meer op tv."

  Lionel Messi

  "Lionel Messi (m) zou in mijn tijd ook een vedette geweest zijn."

  "Bestuur moet de beslissingen nemen"

  In de tribunes van Anderlecht beleeft Paul Van Himst de laatste weken minder plezier. "Momenteel voetballen ze niet zo goed. Het wordt hoog tijd dat ze zich herpakken", vindt het icoon van paars-wit.


  Ingrijpen doet Van Himst (niet) meer. "Ik kan zeggen wat er goed en minder goed draait, maar het is aan het huidige bestuur om de beslissingen te nemen", besluit hij op zijn 75e verjaardag.