• home
 • video
 • pas verschenen

  Vandenbempt: "Ik denk dat het tijd is dat Coucke uitleg geeft aan de fans"

  " "

  Devroe (l) en Coucke (r), gisteren in de tribune in Brussel, hebben heel wat te bespreken.

  De 9e speeldag leverde fraaie 4-0-scores op voor Club Brugge en Genk, maar dé uitslag van het weekend was de 0-0 thuis van Anderlecht tegen 10 STVV-voetballers. Hein Vanhaezebrouck ging daarbij in de clinch met de fans. Peter Vandenbempt werpt er zijn licht op.

  Vandenbempt in het kort:

  • Vanhaezebrouck had geen ongelijk in de analyse van de fans, maar verhoogt zo de druk op zichzelf
  • Bij zijn aanstelling een jaar geleden ambieerde Vanhaezebrouck het stadion weer te vullen met tevreden mensen.  Dat is niet gelukt.
  • Vanderhaeghe had in Antwerp een goeie en gedurfde aanpak.
  • Club en Genk hebben wat ze in Brussel missen: scorende spitsen.

  Confrontatie Vanhaezebrouck/fans is geen positieve stap

  Anderlecht blijft op een negatieve manier in het nieuws. Na de 0-0 tegen STVV ging Vanhaezebrouck de confrontatie aan met de boze supporters. Dat is weer een nieuwe stap en geen positieve.

   

  Ik kan niet zeggen dat Vanhaezebrouck ongelijk had in zijn analyse van de supporters van Anderlecht. Maar dat het een slecht idee is om daar zo uitgebreid op in te gaan, dat is zeker een feit. Daardoor heeft hij ongewild toch de druk op zichzelf voor de komende weken fors verhoogd.

   

  Want vooralsnog waren er toch niet zo heel veel negatieve klanken te horen over de trainer, toch niet vanaf de tribunes. Helaas wel al een tijdje links en rechts van binnen de club: discreet overigens bekende clichés over Vanhaezebrouck rondstrooien bij journalisten. Dat soort dingen.

   

  Een ontslag zou - laat ik mij vertellen - overigens peperduur zijn. En zoals Marc Degryse vandaag in Het Laatste Nieuws terecht opmerkt "een verkeerde analyse van de toestand". 

   

  Met de attitude, de aanpak, de ideeën en de filosofie van Hein Vanhaezebrouck en zijn voetbal is eigenlijk niets mis: hij wil zijn ploeg laten voetballen zoals het publiek van Anderlecht dat ook zelf graag wil: vooruit, dominant, met lef.

   

  Maar een combinatie van toch gebrek aan kwaliteit, vorm of fitheid bij sommigen en vertrouwen bij anderen maakt dat het voetbal van Anderlecht vooral blijft steken in goeie bedoelingen.

   

  En het is waar: met een klein beetje meer efficiëntie voor doel - ook gisteren - had Anderlecht een punt of 4 meer en ook een beter Europees resultaat gehaald. Dan zat er nu veel minder spanning op. Maar de realiteit is anders.

  "Uitspraken Vanhaezebrouck kunnen als boemerang in zijn gezicht terechtkomen"

  De situatie nu is vooralsnog anders dan in het tweede jaar onder René Weiler, die uiteindelijk de handdoek goeide onder druk van de misnoegde fans. De onvrede van de fans woekerde toen al een heel jaar, ondanks de titel. Het ging over het spelniveau, in combinatie met de jarenlange structurele onvrede over hét beleid, zoals dat dan heet. Dat werd dan gezien in de persoon van Herman Van Holsbeeck.

   

  Die cocktail maakte dat de situatie toen uiteindelijk toch onhoudbaar was. En nog eens: de uitspraken van Vanhaezebrouck over die fans kunnen zomaar als een boemerang in zijn gezicht terechtkomen. Bijvoorbeeld donderdag als het Europees weer misloopt tegen Zagreb.

   

  Want niet vergeten, toen Vanhaezebrouck nu woensdag precies een jaar geleden kwam, was zijn eerste ambitie op die druk bijgewoonde persconferentie het stadion weer vullen met tevreden mensen. Met voetbal dat ze in Anderlecht graag zien, gecombineerd met resultaten. Afgaande op de reactie van het publiek is dat alvast niet gelukt. Of dat nu de fout is van de coach, dat is een ander verhaal.

   

  Maar ik denk wel dat het tijd is dat Marc Coucke, de grote baas, een keer duidelijk uitleg geeft aan de fans over hoe hij deze situatie ziet, wat de plannen zijn op korte en langere termijn met de ploeg en misschien de coach.

   

  Want dat is toch de traditie van het huis: als het stormt of stormde, dan kropen de sterke mannen - vroeger Michel Verschueren, later Herman Van Holsbeeck - op de barricaden om die te trotseren en de rest uit de wind te zetten. Ik zou zeggen: van de week lijkt me daarvoor een goed moment.      

  " "

  Gent-coach Yves Vanderhaeghe.

  "Gent heeft niet gevoetbald als een ploeg die niet meer voort wil met de trainer"

  Ook bij AA Gent gaat de coach over de tongen. Of de 2-2 op het veld van Antwerp voldoende is voor Yves Vanderhaeghe om te overleven? Het is natuurlijk niet goed dat die vraag elke keer opnieuw gesteld wordt.

   

  Wat je wel kan vaststellen, vind ik, is dat de coach gisteren een goeie en gedurfde aanpak had. En dat Gent het ook echt goed deed in de eerste helft en daarna op karakter een resultaat heeft neergezet. Dus slecht is dat zeker niet. Het heeft ook niet gevoetbald als een ploeg die niet meer voort wil met de trainer.  Dat zijn allemaal vaststellingen.

   

  Maar blijkbaar was de wedstrijd woensdag in Virton - die heb ik zelf niet gezien - wel  heel erg slecht. Ze ontsnapten maar op het nippertje aan de bekeruitschakeling. En zondag komt Genk op bezoek, dan behoort een derde opeenvolgende thuisnederlaag uiteraard tot de mogelijkheden.

   

  En begint het misschien wel allemaal weer. En er is natuurlijk die interlandbreak die volgt. Dat is voor clubs wel vaker het moment om een keer in te grijpen.  

  " "

  Hans Vanaken, man in vorm bij Club Brugge.

  Competitie op 3 snelheden: Club en Genk zijn buiten categorie

  Bij Club Brugge en Genk is er helemaal niets aan de hand. Ze wonnen allebei met 4-0. Je zou kunnen zeggen dat dat niet tegen de sterkste ploegen was: Cercle Brugge en Zulte Waregem. Maar dat is eigenlijk een onterechte opmerking. Want Club en Genk doen het al het hele seizoen - ook tegen sterkere ploegen - op die manier: 100 procent positief offensief voetbal, met een idee erachter, veel kansen, doelpunten en vooral ook - wat ze in Brussel zo node missen -  scorende spitsen.

   

  En enkele geweldige voetballers in topvorm, die altijd weer het verschil maken. Trossard en Pozuelo in Genk, Vanaken en zaterdag een echt goeie Schrijvers in Brugge. Dus op dit moment is er geen competitie met 2 snelheden, zoals Cercle-coach Guyot zei, maar met 3: Club en Genk is buiten categorie op dit moment.

   

  In januari krijgen wij een stemformulier voor de Gouden Schoen toegestuurd en dan moeten wij op 1 kiezen tussen Vanaken, Pozuelo en misschien ook Trossard. Ik hoop dat iemand mij tegen dan heeft uitgelegd hoe ik dat precies voor elkaar moet krijgen.